Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012 08:41

Θεσμοθέτηση Διεύθυνσης Τουρισμού Περιφέρειας Πελοποννήσου ζητούν οι ξενοδόχοι

Γράφτηκε από την
Θεσμοθέτηση Διεύθυνσης Τουρισμού Περιφέρειας Πελοποννήσου ζητούν οι ξενοδόχοι

Να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση Διεύθυνσης Τουρισμού Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως όφειλε εδώ και καιρό (τον Ιανουάριο του 2011 είχε γίνει η πρώτη διαβούλευση για τον τουρισμό στο Ναύπλιο, ζητούν από την αιρετή Περιφέρεια, οι ξενοδόχοι των νομών της Πελοποννήσου, σε σύσκεψη που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα στην Τρίπολη, ο αδελφοποιημένος πυρήνας των Ξενοδοχειακών Ενώσεων - Συλλόγων της Περιφέρειας.

Σημειώνουν ότι στόχος είναι «η σύσταση Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού και Τοπικών Ομάδων Δράσης και Αξιολόγησης, στους κόλπους των οποίων θα συμμετείχαν επαγγελματίες, αιρετοί και μόνιμο διοικητικό προσωπικό της Περιφέρειας, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχιση του έργου. Τα εν λόγω όργανα θα αποτελούν τον κύριο διαχειριστής της τουριστικής πολιτικής και των διαθέσιμων πόρων για την προβολή και την τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας». Ζητούν, επίσης: Επιτροπή Διαβούλευσης για θέματα τουρισμού στην Πελοπόννησο. Tην αντιμετώπιση της Πελοποννήσου ως ενιαίου τουριστικού προορισμού, συμπεριλαμβανομένων και των νομών Ηλείας και Αχαΐας. Τη δημιουργία Πελοποννησιακού Συμφώνου Ποιότητας και Πιστοποίησης των Επιχειρήσεων. Την εκπόνηση Marketing Plan, με στόχο τον εντοπισμό των τμημάτων αγοράς και των μέσων προσέγγισής τους.

Επισημαίνουν πως «για την περαιτέρω ανάδειξη του πελοποννησιακού τουριστικού προϊόντος και την τόνωση της πελοποννησιακής τουριστικής ζήτησης, επιβάλλεται η αποτελεσματικότερη δρομολόγηση των κάτωθι ενεργειών: Ολοκλήρωση των μελετών για τη μετατροπή του στρατιωτικού αεροδρομίου της Τρίπολης σε πολιτικό, προσελκύοντας αεροπορικές εταιρείες  χαμηλού κόστους. Αξιοποίηση μαρινών και μετατροπή των κατάλληλων λιμανιών σε χώρους υποδοχής κρουαζιέρας. Ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. Βελτίωση των οδικών αξόνων. Ορθολογιστική διαχείριση των απορριμμάτων».

Οι ξενοδόχοι της Πελοποννήσου, αφού αναγνωρίζουν ότι «οι τουριστικοί επιχειρηματίες, από την πλευρά τους, επιβάλλεται να συγκρατήσουν τις τιμές τους και την  ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών τους σε σταθερά ελκυστικά επίπεδα», ζητούν από την Πολιτεία κατάρτιση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης και προτείνουν, μεταξύ άλλων: Αμεση μείωση του ΦΠΑ στις κύριες και συμπληρωματικές τουριστικές υπηρεσίες. Δραστική μείωση έως και 15% των ασφαλιστικών εισφορών, όχι των  μισθών, δηλ. το μη μισθολογικό κόστος, που σήμερα είναι οι υψηλότερες της Ευρωζώνης. Συνέχιση της κινητροδότησης για τη διατήρηση και την αύξηση των θέσεων εργασίας στις ξενοδοχειακές  και λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις.

Αναφορικά με το υπό σύσταση Περιφερειακό Ταμείο Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, με στόχο την ενίσχυση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τα εν λόγω κεφάλαια που θα διατίθενται, να έχουν επιδοματικό χαρακτήρα. Ρύθμιση διευκόλυνσης για την αποπληρωμή των τραπεζικών υποχρεώσεων των πυρόπληκτων περιοχών (Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Ηλείας, Λακωνίας) και ισότιμη αντιμετώπιση των δανειοληπτών».

Το κείμενο υπογράφουν οι: Πέτρος Κουτσόπουλος -πρόεδρος Ενωσης Ξενοδόχων επαρχίας Αργους, Δημήτριος Ε. Πολλάλης - πρόεδρος Ενωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας, Κωνσταντίνος Μαρινάκος -πρόεδρος Ενωσης Ξενοδοχείων Αρκαδίας, Δημήτριος Παππάς - πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Λουτρακίου και Αγ. Θεοδώρων. Δημήτριος Πατριαρχέας - εκπρόσωπος προέδρου Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας. Παναγιώτης Μωριάτης - πρόεδρος Ενωσης Ξενοδόχων Ναυπλίου.


NEWSLETTER