Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020 09:00

Στοιχεία της Μεσσηνίας για το 2019: Η Airbnb συμπλήρωσε το έλλειμμα κλινών

Γράφτηκε από τον

Το 63,6% των συνολικά 29.802 τουριστικών κλινών που υπήρχαν το 2019 στη Μεσσηνία ήταν διαθέσιμες μέσα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb και HomeAway.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του ΙΝΣΕΤΕ, στη Μεσσηνία λειτούργησαν 158 ξενοδοχεία δυναμικότητας 10.729 κλινών και σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ενοικιάζονταν 4.070 καταλύματα δυναμικότητας 19.073 κλινών. 

Η σύγκριση των παραπάνω στοιχείων με αντίστοιχα άλλων περιοχών δείχνει ότι στη Μεσσηνία, πριν εκδηλωθεί η πανδημία του κορονοϊού, το έλλειμμα κλινών καλυπτόταν σε μεγάλο βαθμό από τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Ουσιαστικά, χάρη στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης η Μεσσηνία άγγιξε το κρίσιμο μέγεθος που απαιτείται για να μπει στον διεθνή τουριστικό χάρτη, αφού οι 10.073 ξενοδοχειακές κλίνες δεν επαρκούν ούτε για την εγχώρια ζήτηση.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η συνολική δυναμικότητα των τουριστικών μονάδων της Μεσσηνίας δεν μπορεί να συγκριθεί με τη δυναμικότητα των ανεπτυγμένων νομών της Κρήτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο ο Νομός Ηρακλείου έχει συνολικά περισσότερες τουριστικές κλίνες από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα, ο νομός Ηρακλείου διαθέτει 108.934 κλίνες και η Πελοπόννησος μόνο 96.480 κλίνες.
Για να εξάγετε και τα δικά σας συμπεράσματα, παραθέτουμε αναλυτικά τους πίνακες των κλινών της Πελοποννήσου και της Κρήτης ανά περιφερειακή ενότητα.