Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2013 07:15

Γεωργία Χριστοδούλου απερχόμενη πρόεδρος Ενωσης Ξενοδόχων Τριφυλίας: Αισιοδοξία από τις αεροπορικές συνδέσεις της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον
Γεωργία Χριστοδούλου απερχόμενη πρόεδρος Ενωσης Ξενοδόχων Τριφυλίας: Αισιοδοξία από τις αεροπορικές συνδέσεις της Μεσσηνίας

Ανερχόμενο τουριστικό προορισμό θεωρεί την Τριφυλία και γενικότερα τη Μεσσηνία η Γεωργία Χριστοδούλου, απερχόμενη πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας και νυν υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Ενωσης. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την ανοδική πορεία, όπως τονίζει, έχει παίξει η μεγάλη επένδυση της Costa Navarino - η οποία μεταξύ άλλων τοποθέτησε τη Μεσσηνία στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

 

Συνέντευξη
στον Κώστα Μπούρα

Η κ. Χριστοδούλου σημειώνει επίσης ότι για τη φετινή σεζόν υπάρχει αισιοδοξία όσον αφορά την τουριστική κίνηση, λόγω των αεροπορικών συνδέσεων της Μεσσηνίας με διάφορες χώρες. Ιδιαίτερες μάλιστα προσδοκίες υπάρχουν από τη ρωσική αγορά. 

Από εκεί και πέρα επισημαίνει τα προβλήματα που έχει η περιοχή, κυρίως όσον αφορά τις εσωτερικές οδικές υποδομές του νομού. Υπογραμμίζει δε ότι ο Δήμος Τριφυλίας οφείλει να ασχοληθεί πολύ πιο σοβαρά με το ζήτημα της καθαριότητας.

Μέσα από την τουριστική δραστηριότητα, αναφέρει επίσης η κ. Χριστοδούλου, μπορεί και επιβάλλεται να προβληθούν τα προϊόντα που παράγει σε αφθονία αυτός ο τόπος. Ανιχνεύοντας δε το μέλλον του τουρισμού, το βλέπει στην αειφορία, την καινοτομία και την εντοπιότητα.

 

 

- Τι νέα έχουμε από τις διεθνείς αγορές για τη φετινή σεζόν; Θα είναι καλύτερη από τη περσινή; 

 

«Ολα τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής από μεγάλους οργανισμούς Ευρώπης συντείνουν στο ότι το ενδιαφέρον από τις διεθνείς αγορές θα είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Μετά την περσινή χρονιά που είχε ως κύρια χαρακτηριστικά το αρνητικό κλίμα στο εξωτερικό για την Ελλάδα, κάτι που αποτέλεσε και την αιτία για την ακύρωση πολλών κρατήσεων από το εξωτερικό, το 2013 εκτιμάται ότι θα είναι έτος "τουριστικής αναγέννησης" για τη χώρα μας, αλλά και για τη Μεσσηνία. Πιο συγκεκριμένα στο νομό αναμένουμε μεγάλη αύξηση από τη ρωσική αγορά, καθώς οι πτήσεις θα είναι σχεδόν καθημερινές, ενώ θα υπάρχει αεροπορική σύνδεση από Σουηδία, Ιταλία και Αγγλία, κάτι που μόνο αισιόδοξα μας κάνει να σκεφτόμαστε». 

 

- Οι απαιτήσεις των τουριστών έχουν αλλάξει. Πλέον δεν αναζητούν μόνο ήλιο και θάλασσα. Τα ελληνικά ξενοδοχεία μπορούν να προσφέρουν κάτι παραπάνω;

 

«Το μοντέλο αυτό όντως είναι αναχρονιστικό μιας και οι απαιτήσεις των τουριστών έχουν αλλάξει. Ο επισκέπτης πλέον περιμένει υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών, αλλά και κάτι ακόμα. Περιμένει να βιώσει μια νέα εμπειρία. Το γνωρίσει νέες συνήθειες, τον πολιτισμό και την ταυτότητα της χώρας είναι βασικά θέλω του. Τα τελευταία χρόνια γίνονται κάποιες προσπάθειες από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο και τα μέλη του, ενώ και η επανασύσταση αρμόδιου υπουργείου κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Παρ' όλα αυτά, οι κατεστημένες νοοτροπίες δύσκολα θα αλλάξουν στη χώρα, εκτός κι αν βελτιωθεί το επίπεδο αντίληψης και παιδείας που έχουμε ως λαός».  

 

- Ας μιλήσουμε για τον τουρισμό στην Τριφυλία. Υπάρχουν υποδομές για την άνετη μετακίνηση και διαμονή των επισκεπτών; 

 

«Ενώ πλέον η οδική πρόσβαση στη Μεσσηνία και κατ’ επέκταση στην Τριφυλία έχει καλυτερεύσει, η μετακίνηση εντός της περιοχής αλλά και ευρύτερα δεν θα έλεγα ότι βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο. Ως πρόεδρος είχα κατ’ επανάληψη διαμαρτυρηθεί για το κακό οδικό δίκτυο, την ελλιπή σήμανση. Δυστυχώς, ως ξενοδόχοι, συνεχώς είμαστε αποδέκτες παραπόνων από τους επισκέπτες μας, κάτι που πολλές φορές μας ωθεί στο να αποτρέψουμε τους πελάτες από διάφορες δραστηριότητες ή περάσματα.

Πώς μπορούμε π.χ. να μιλάμε και να διαφημίζουμε το φαράγγι της Νέδας, όταν η πρόσβαση σ’ αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνη ή και πολλές φορές αδύνατη; Κι ακόμη, δρόμοι στενοί, γεμάτοι λακκούβες ακόμα και μέσα στις μεγάλες πόλεις της Τριφυλίας, δρόμοι επικίνδυνοι (γέφυρα Λαγκούβαρδου), αποτελούν αρνητική εμπειρία για τους επισκέπτες. 

Και μια ειδική επισήμανση προς τους αρμόδιους φορείς: Παρακαλώ να τοποθετηθεί επιτέλους ταμπέλα στην έξοδο του νέου οδικού δικτύου με την ένδειξη της κατεύθυνσης προς Κυπαρισσία!»

 

- Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει η δημοτική αρχή για να δώσει ώθηση στην τουριστική στην ανάπτυξη της περιοχής;

 

«Καθαριότητα! Καθαριότητα! Καθαριότητα! Η περιοχή μας προσφέρει σχεδόν τα πάντα (προσεγμένες ξενοδοχειακές υποδομές, πολιτισμό, βουνό, θάλασσα, εναλλακτικές μορφές τουρισμού) αλλά πάσχει στο θέμα της καθαριότητας. Αυτό θεωρώ ότι πρέπει να είναι το κύριο μέλημα του δήμου μας. Είναι ντροπή να επισκέπτεται ο τουρίστας την περιοχή και να αντικρίζει παραλίες, δρόμους, γεμάτους σκουπίδια, κάδους να ξεχειλίζουν. Πολλές φορές έχουμε συζητήσει το θέμα αυτό, είτε μεταξύ μας τα μέλη είτε σε συναντήσεις με το δήμο, αλλά το αποτέλεσμα μόνο αποκαρδιωτικό είναι. 

Στην τελευταία μας γενική συνέλευση δεσμεύτηκαν τα μέλη μας να είμαστε στο πλάι του δήμου εθελοντικά και να συνδράμουμε στην αποκομιδή των σκουπιδιών τη νέα σεζόν. Αυτό θα γίνει συμβολικά κάποιες φορές, αλλά δεν θα είναι ο κανόνας. Ο δήμος έχει υποχρέωση να ελέγχει τους υπαλλήλους του και να ρίξει μεγάλο μερίδιο του οικονομικού προϋπολογισμού του στο θέμα της αποκομιδής.

Η ώθηση της τουριστικής ανάπτυξης κατόπιν από πλευράς δήμου θα έχει να κάνει με τη στοχευμένη διαφήμιση. Χρειάζεται συγκεκριμένη στρατηγική προκειμένου να μην πεταχτούν χρήματα χωρίς αποτέλεσμα. Βέβαια θα αναφέρω και θα επαινέσω την απόφαση του δήμου μας να συνδράμει οικονομικά στην πραγματοποίηση της πτήσης της Ryanair στο νομό». 

 

- Θα σας ρωτήσω ευθέως: Τελικώς η Τριφυλία είναι καθιερωμένος τουριστικός προορισμός; Αν όχι, τι πρέπει να γίνει για να καθιερωθεί;

 

«Η Τριφυλία αλλά και γενικότερα η Μεσσηνία είναι ακόμα ανερχόμενος τουριστικός προορισμός, αλλά είμαι πια πεπεισμένη ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα καθιερωθούν σε έναν από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς. Σ’ αυτό βέβαια έχει συμβάλει η επένδυση της Costa Navarino με την τεράστια διαφήμιση που έχει κάνει για τον νομό. Παρ' όλα αυτά, πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας και η προσπάθεια για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, καλλιέργεια της τουριστικής συνείδησης και βελτίωση της προσβασιμότητας, της σήμανσης και της καθαριότητας». 

 

- Ποια ακριβώς θεωρείτε ότι είναι η συμβολή της Costa Navarino στην τουριστική ανάπτυξη της Μεσσηνίας και ειδικά της Τριφυλίας; 

 

«Εχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η επένδυση της Costa Navarino συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της Μεσσηνίας καθώς την τοποθέτησε στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, συνέβαλε στην ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και έθεσε τις βάσεις για την καλλιέργεια τουριστικής συνείδησης, με την όλη φιλοσοφία της. Απομένει από εμάς πια τους επαγγελματίες στο χώρο του τουρισμού, αλλά και τον κάθε Μεσσήνιο πολίτη, να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμη και τη σημασία του τουρισμού στην περιοχή μας, καθώς και τα οφέλη από αυτόν - ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε ανώτερα επίπεδα ανάπτυξης».  

 

- Είστε επί σειρά ετών πρόεδρος στην Ενωση Ξενοδόχων Τριφυλίας . Εχουν γίνει βήματα προόδου όλα αυτά τα χρόνια;

 

«Ημουν από τα ιδρυτικά μέλη της Ενωσης και είχα την τιμή να με εκλέξουν πρόεδρό επί δυο θητείες. Στη τελευταία μας Γενική συνέλευση, όπου έλαβαν χώρα αρχαιρεσίες, στην απόφασή μου να αποχωρήσω από τη διεκδίκηση της προεδρίας η έντονη επιθυμία των συναδέλφων μου να παραμείνω στη θέση της προέδρου με συγκίνησε βαθύτατα και με γέμισε περηφάνια παράλληλα - και αυτό ήταν η καλύτερη επιβράβευση για τον κόπο μου τόσα χρόνια. Θεωρώ ότι έγιναν πολλά βήματα προόδου από την αρχή της συγκρότησης της Ενωσης. Ολοι μας βάλαμε τα δυνατά μας ώστε να τεθούν οι βάσεις για την ανάπτυξη και προβολή της περιοχής. Ξεκινήσαμε μια μικρή ομάδα, πιστέψαμε ότι πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί σαν μια γροθιά και να αφήσουμε κατά μέρος τις αντιπαλότητες. Στην αρχή μάς κορόιδευαν ακόμα και για τον τίτλο μας, καθώς "η Τριφυλία" δεν είχε οριστεί ακόμα ως δήμος. Η μικρή ομάδα έγινε μεγαλύτερη, το πάθος και το όραμά μας το ενστερνίστηκαν όλο και περισσότεροι, και έτσι, δημιουργώντας έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό λάβαμε μέρος σε μεγάλες εκθέσεις εξωτερικού και εσωτερικού. Ακούστηκε η φωνή μας, οι διεκδικήσεις, οι τοποθετήσεις μας, σε συνέδρια και ημερίδες. Πάμπολλες φορές διαφημίσαμε σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές την περιοχή μας, διοργανώσαμε εκδηλώσεις ανάδειξης των δυνατοτήτων και των τοπικών προϊόντων της περιοχής, πραγματοποιήσαμε επιμορφωτικά σεμινάρια μελών αλλά και ημερίδες ενημέρωσης των πολιτών -ακόμα και μαθητών- για τον τουρισμό και τα οφέλη του. Θεωρούμαστε αντικειμενικά δραστήρια Ενωση, και προοδευτική, κάτι που το πιστοποιεί η μέχρι τώρα ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή μας. Δεν αρνούμαστε βέβαια ότι μπορεί να κάναμε λάθη ή παραλείψεις. Εύχομαι το νέο ΔΣ να μας ξεπεράσει σε έργο και αποτελεσματικότητα. Προσωπικά θα συνεχίσω να είμαι ενεργή και με όλες τις δυνάμεις μου να συμβάλλω στην προσπάθειά του». 

 

- Τριφυλία δεν είναι μόνο το παραθαλάσσιο μέτωπο. Υπάρχουν δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης και των υπόλοιπων περιοχών του δήμου;

 

«Σαφώς και υπάρχουν, τις έχουμε εντοπίσει και όσο μπορέσαμε τις αναδείξαμε. Επιγραμματικά να αναφέρω τα φαράγγια μας (Νέδα και Περιστεριά), τα γραφικά χωριά μας με τα τοπικά έθιμα και εορτές (π.χ. λαμπαδηφορία στο Σιδηρόκαστρο), τις δυνατότητες για χάραξη μονοπατιών στα βουνά, την αξιοποίηση της Μάλης, "της Ελβετίας μας"...». 

 

- Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. Υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης και προώθησης αυτών των προϊόντων στις τουριστικές μονάδες της Τριφυλίας;

 

«Οπως έχω ήδη αναφέρει, όχι μόνο υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης και προώθησης των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, αλλά και επιβάλλεται. Μάλιστα αρκετές τουριστικές μονάδες της Τριφυλίας, όχι μόνο τα χρησιμοποιούν στα διάφορα εδέσματα, αλλά και τα εκθέτουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, είτε προς ενημέρωση είτε προς πώληση. Τουρισμός και αγροτική παραγωγή είναι αλληλένδετες έννοιες - και στην περίπτωση της Τριφυλίας αποτελούν τις δύο βάσεις μας». 

 

- Πολλοί ισχυρίζονται ότι τα αυστηρά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και οι ήπιες μορφές δόμησης λειτουργούν σε βάρος της τουριστικής ανάπτυξης. Συμφωνείτε;



«Σαφώς όχι! Η τουριστική ανάπτυξη ενός τόπου δεν έχει σχέση με μεγάλους όγκους από μπετόν, χωρίς να υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον όπου εγκαθίσταται κάθε τέτοια επιχείρηση. Αυτό το μοντέλο αποδείχθηκε στην πράξη ότι είναι αποτυχημένο, μιας και είναι εξαιρετικά δαπανηρό ως προς τη συντήρησή του και ενεργοβόρο, με υψηλές απαιτήσεις προσωπικού και μεγάλα κονδύλια για κεφάλαια κίνησης. 

Πέραν αυτού, το βασικότερο είναι ότι καταναλώνει τους φυσικούς πόρους μιας περιοχής, δυσκολεύοντας έτσι την απόσβεση της επένδυσης - αφού στην ουσία, μια επένδυση εκτός μέτρου και φυσικής κλίμακας καταστρέφει το περιβάλλον, το οποίο αρχικά ήταν το βασικό ζήτημα για την εγκατάσταση της εκμετάλλευσης. 

Τελικά, πρέπει να θυμηθούμε ότι για κάθε ευρώ που κερδίζουμε ως επιχειρηματίες πληρώνουμε κι άλλα τόσα σε φόρους και δημοτικά τέλη, για να συντηρούνται οι υποδομές της περιοχής μας. Με τη διαφορά ότι δάση γίνονται κάθε 50 χρόνια και παραλίες με είδη υπό εξαφάνιση δεν γίνονται ποτέ ξανά!».

 

- Κατά την άποψή σας τι χρειάζεται ο νομός; Λίγα μεγάλα συγκροτήματα ή πολλές μικρές μονάδες; 

 

«Κατά τη γνώμη μου χρειάζονται όλα, αλλά κυρίως μεγάλα συγκροτήματα. Χωρίς αυτά δεν μπορούμε να διεκδικούμε μεγάλο μέρος από την πίτα του ελληνικού τουρισμού. Ο νομός μας έχει ακόμα έλλειψη κλινών οπότε στην επικείμενη ανάπτυξη μπορεί και να εκτεθούμε. Σε οποιαδήποτε περίπτωση πρέπει να συνεργαστούν "μικροί και μεγάλοι". Οπωσδήποτε όμως το ξεχασμένο "Μεσσηνιακό Σύμφωνο Ποιότητας" πρέπει να πάρει σάρκα και οστά επιτέλους, ώστε οι παρεχόμενες υπηρεσίες να ελέγχονται, για να αναβαθμιστεί συνολικά η ποιότητα στο νομό - και τελικά το value for money να είναι το δυνατό σημείο του νομού». 

 

- Η καλύτερη διαφήμιση για έναν προορισμό είναι οι ικανοποιημένοι πελάτες και η χειρότερη δυσφήμηση οι… ταλαιπωρημένοι πελάτες. Τι μπορείτε να κάνετε ως Ενωση για τους "κακούς" επαγγελματίες που ταλαιπωρούν τους πελάτες;



«Πέρα από τα διάφορα σεμινάρια που έχουμε πραγματοποιήσει ώστε να προλάβουμε τέτοια φαινόμενα, υπάρχει συνεχής έλεγχος, γίνονται υποδείξεις και παρατηρήσεις στους συναδέλφους. Προσπαθούμε πάντα να αποφεύγουμε τα άκρα, και με τον διάλογο να συμμορφώνονται οι "κακοί"»  

 

- Χωράνε στη Μεσσηνία δύο Ενώσεις Ξενοδόχων;

 

«Είναι σε όλους γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν συζητήσεις από τους εκπροσώπους των δύο Ενώσεων για συνένωση, αφού κατά κοινή ομολογία είναι πολύ άσχημη αυτή η εικόνα προς τα έξω. Προκαλείται σύγχυση στους εν δυνάμει επισκέπτες σχετικά με τον προορισμό και τα όριά του, και δημιουργείται η εντύπωση ότι έχουμε αντικρουόμενα συμφέροντα, ενώ στην πραγματικότητα είμαστε όλοι κάτοικοι στο ίδιο σπίτι, το οποίο πρέπει να διαφυλάξουμε γερό γιατί αλλιώς θα πέσει να μας πλακώσει! Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε εχθροί, αλλά συνεργάτες. Λυπάμαι πολύ που δεν προσκληθήκαμε στις συζητήσεις που προηγήθηκαν των εκλογών της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, και πολύ περισσότερο που μάθαμε ότι είχαμε προσκληθεί κιόλας… Εύχομαι κάποια στιγμή να σοβαρευτούμε και να πορευτούμε όλοι μαζί».

 

- Πώς θα είναι ο τουρισμός στην Τριφυλία μετά από… 50 χρόνια; 

 

«Αειφορία, καινοτομία, εντοπιότητα».

 


NEWSLETTER