Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013 12:58

Προτάσεις από την Ενωση Ξενοδοχείων Αρκαδίας στη συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου

Γράφτηκε από την

Σημαντικές προτάσεις κατετέθησαν εκ μέρους της Ένωσης Ξενοδοχείων Αρκαδίας, κατά τη 2η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.), που πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, την 9η Φεβρουαρίου, 2013, παρουσία περισσότερων από 1.700 παραγόντων του τουριστικού και πολιτικού κόσμου.

Μεταξύ άλλων στην παρέμβαση του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Αρκαδίας Δρ. Κωνσταντίνος Μαρινάκος (φωτο) επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι ΄΄… ως απόρροια της κακής οικονομικής συγκυρίας αλλά και της αρνητικής εικόνας της χώρας μας, που κατά τα τελευταία χρόνια συχνά αποτυπώνεται σε διεθνή Μ.Μ.Ε. παραδοσιακών αγορών (Γερμανίας, Γαλλίας, Μ. Βρετανίας) παρατηρείται, όσο και αν αυτή δεν είναι ιδιαίτερα αισθητή στην νησιωτική μας χώρα, μείωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και πρωτοφανείς απώλειες στην επισκεψιμότητα περιοχών που συνδέονται με τις κλασσικές αρχαιότητες και τα ισχυρά πολιτιστικά μνημεία της χώρας μας (κλασσικό γύρος αρχαιοτήτων Ελλάδος) μεγάλο μέρος εκ των οποίων λαμβάνουν χώρα σε περιοχές όπως αυτή της Πελοποννήσου (Αργοναυπλία, Μυστράς,Αρχαία Ολυμπία), που όμως υπολείπονται σημαντικά στην γενικότερη τουριστική τους ανάπτυξη και στην προώθηση του τουριστικού τους προϊόντος΄΄

Ο πρόεδρος της ΕΞΑ επιπλέον πρότεινε να επιταχυνθούν και να ενταθούν οι προσπάθειες, μέσω της διαφημιστικής καμπάνιας του ΕΟΤ, ώστε να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον των tour operators και των αγορών –στόχων για τις κλασσικές αρχαιότητες και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Μια τέτοια επιλογή τόνισε ότι ΄΄΄… συνάμα με την όμορφη πλευρά της νησιωτικής μας Ελλάδας, αναμφίβολα θα διατηρήσει ζωντανή την πολιτιστική μας ταυτότητα, και πολύ σύντομα θα προκαλέσει άρση της οικονομικής και της τουριστικής απομόνωσης περιοχών όπως αυτή της Πελοποννήσου, με τα σημαντικά αποθέματα ιστορικών και φυσικών πόρων, αλλά παράλληλα , μέσω της κατάλληλης ανάπτυξης δικτύων θεματικών μορφών τουρισμού ειδικού ενδιαφέροντος , θα αναδείξει τουριστικά και περιοχές αποκομμένες από το διεθνή τουριστικό χάρτη όπως αυτή της περιφερειακής ενότητας Αρκαδίας ΄΄.

Τέλος , αναφερόμενος στην Πελοπόννησο, σημείωσε ότι "…αποτελεί μια περιοχή με σημαντικούς τουριστικούς πόρους, ευρύτητα τουριστικών θεμάτων που καλείται να διαχειριστεί και διοικητικά αποτελούμενη από ένα σημαντικό αριθμό περιφερειακών ενοτήτων. Ένα μεγάλο μέρος των επαγγελματιών του τουρισμού, αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος των υπό διαχείριση ζητημάτων, έχει ήδη αποφασίσει ότι αποτελεί αναγκαιότητα η δημιουργία ενός κεντρικού συντονιστικού οργάνου των καταλυμάτων της Πελοποννήσου που θα άπτεται ζητημάτων τουριστικού σχεδιασμού και προώθησης του τουριστικού προϊόντος και που φιλοδοξεί παράλληλα να αποτελέσει έναν ισότιμο κοινωνικό εταίρο απέναντι στους αρμοδίους θεσμικούς πολιτικούς και διοικητικούς φορείς επιφορτισμένους με τον τουριστικό σχεδιασμό. Παράλληλα δε, κρίνεται αναγκαία, η αντικατάσταση του Τμήματος Τουρισμού Πελοποννήσου, υπαγόμενο μάλιστα στο Υπουργείο δια βίου μάθησης, με μια Διεύθυνση Τουρισμού Πελοποννήσου, σωστά στελεχωμένης και ικανής να διαχειριστεί τα σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα τουριστικής ανάπτυξης της εν λόγω γεωγραφικής ενότητας".


Από την Ενωση Ξενοδόχείων Αρκαδίας