Τρίτη, 11 Μαϊος 2021 09:23

Επανεκκίνηση για τα τουριστικά γραφεία της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

 

Σε κανονικούς ρυθμούς, έστω και με περιορισμούς, επιστρέφουν από τις 15 Μαΐου τα ταξιδιωτικά γραφεία της Καλαμάτας.

Υστερα από πολύμηνη αποχή λόγω του 2ου lockdown, όντας ανοιχτά μεν αλλά χωρίς κάποια ουσία λόγω των απαγορεύσεων, οι δραστηριότητες των ταξιδιωτικών πρακτορείων επανέρχονται στο προσκήνιο, έχοντας χάσει ήδη τρεις βασικές περιόδους, αυτές των Χριστουγέννων, των Αποκριών και του Πάσχα.

Oπως τόνισαν ιδιοκτήτες τους στην «Ε», ο κλάδος του οργανωμένου τουρισμού θα ξεκινήσει αρχικά με κάποιες αναγνωριστικές κοντινές «αποδράσεις», ώστε ο κόσμος να μπει σταδιακά στο ανάλογο κλίμα και να εξαλείψει την όποια διστακτικότητα μπορεί να έχει, ωστόσο έχει στραμμένο το «βλέμμα» του στο καλοκαίρι, αρχής γενομένης από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, όπου παραδοσιακά οι εκδρομείς αναζητούν κάποιο προορισμό για να περάσουν τις μέρες εκείνες ευχάριστα. Παράλληλα, σύμφωνα με τους ίδιους, η αύξηση της πληρότητας των τουριστικών λεωφορείων στο 85% ήταν μια θετική εξέλιξη, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει οικονομικά τα ταξιδιωτικά γραφεία σε σχέση με το 2020, όπου το κόστος ήταν αβάσταχτο.

 

Βασίλης Τριγκιλίδας: «Ως κλάδος πρακτικά όλο αυτό το διάστημα δεν κλείσαμε ποτέ, αλλά και δεν ανοίξαμε ποτέ. Με κλειστά τα σύνορα νομών και χωρών ουσιαστικά ήμασταν όλους αυτούς τους μήνες κλειστοί, άσχετα αν ανήκαμε στις πληττόμενες επιχειρήσεις. Εμείς προσδοκούμε σε καλυτέρευση της δουλειάς μας σε σχέση με πέρυσι, αισιοδοξώντας πως μπορούμε να πιάσουμε ένα καλό ποσοστό του 2019, της τάξεως του 50 - 60%. Αγορές που στήριζαν τον ελληνικό τουρισμό, όπως η Αγγλία, η Γερμανία, η Αυστραλία ή η Αμερική, θέλουν να έχουν εκ νέου επαφές με τη χώρα μας, ωστόσο με τις καραντίνες που ισχύουν δημιουργείται προβληματισμός στους ταξιδιώτες. Το 85% πλέον στην πληρότητα των λεωφορείων θα βοηθήσει στην κοστολόγηση, μιας και πέρυσι αναγκαστήκαμε να μοιράζουμε τους πελάτες μας σε δύο οχήματα με βάση το 65%. Παράλληλα, είχαμε διπλάσια κόστη πέρα από τα λεωφορεία σε ξεναγούς και συνοδούς. Με το άνοιγμα του τουρισμού να έχει ανακοινωθεί επίσημα, υπάρχει κόσμος που ενδιαφέρεται, όχι όμως στον βαθμό που θα θέλαμε και που θα αναμέναμε, δεδομένου πως για τόσους μήνες οι συμπολίτες μας δεν είχαν την επιλογή να μετακινηθούν. Οσοι αγαπούν και τους αρέσουν τα ταξίδια δήλωσαν άμεσα συμμετοχή, πελάτες άλλοι ωστόσο που το σκέφτονται κατά καιρούς ή «παρασύρονται» από τις παρέες τους είναι επιφυλακτικοί. Εξάλλου ο Μάιος και ο Ιούνιος φέτος θεωρούνται μήνες εμβολιασμών αλλά και αμφιβολίας σε κάθε τι που επανεκκινεί. Θεωρώ πως από του Αγίου Πνεύματος και μετά θα δυναμώσει η κίνηση στο επάγγελμά μας, ενώ το καλύτερο διάστημα που θα ακολουθεί πιστεύω θα είναι από τον Σεπτέμβριο μέχρι το Νοέμβριο, όπου εκεί οι μέρες σε σχέση με πέρυσι θα είναι καλύτερες, αξίζοντας τον κόπο να επιχειρήσουμε έχοντας ενεργούς όλους τους κλάδους. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εδώ και δύο χρόνια οι σχολικές εκδρομές μπήκαν στον «πάγο» τη στιγμή που υπάρχουν τουριστικά γραφεία σε όλη την Ελλάδα που ασχολούνται αποκλειστικά με αυτές, ενώ λόγω της κατάστασης αυτούς τους μήνες δεν έχουμε τα περιπατητικά γκρουπ των ξένων, τα οποία παραδοσιακά επέλεγαν την περιοχή μας από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο. Ο κόσμος θα μπει όπως φαίνεται δειλά-δειλά στο κομμάτι των ταξιδιών, μοιράζοντας την εμπειρία του στα social media, βάζοντας έτσι κατ’ επέκταση στο κλίμα αυτό φίλους και συγγενείς, ώστε να καταλάβουν πως οι εκδρομές είναι ασφαλείς, επιλέγοντάς τες και οι ίδιοι».

 

Βασίλης Ζαφειρόπουλος: «H επανεκκίνηση του επαγγέλματός μας έχει οριστεί για τις 15 Μαΐου. Ουσιαστικά είμαστε 15 μήνες χωρίς δουλειά, ένα διάστημα το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί καταστροφικό μιας και με εξαίρεση τη θερινή σεζόν του 2020, από τον Μάρτιο του ίδιου έτους δεν δουλέψαμε λόγω της πανδημίας. Το καλοκαίρι πέρυσι κινήθηκε μόνο με εσωτερικό τουρισμό, με λίγες εκδρομές που πραγματοποιήθηκαν σε μέρη της Ελλάδας. Η ζήτηση μέχρι στιγμής δεν είναι σε πολύ καλό επίπεδο, ωστόσο θεωρώ πως το «πικ» θα ξεκινήσει από τον Ιούνιο και μετά, με βάση το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Ανάμεσα σε αυτό το διάστημα ας μην ξεχνάμε πως είναι και οι πανελλαδικές, οπότε τους εκπαιδευτικούς που παραδοσιακά αρέσκονται στο να ταξιδεύουν θα τους δούμε από τον Ιούνιο και έπειτα. Η αύξηση στην πληρότητα των λεωφορείων σαφώς και είναι μια καλή εξέλιξη. Τώρα αν τα υγειονομικά δεδομένα αλλάξουν προς το καλύτερο ενδέχεται να μας δοθεί το 100%. Αν ξεκινήσουν οι πτήσεις έτσι όπως έχουν προγραμματιστεί από τον επόμενο μήνα, θα μπορούμε να μιλήσουμε τουλάχιστον για ένα σχετικά πιο αισιόδοξο καλοκαίρι σε σχέση με το περσινό. Εφόσον έχουμε και τον καιρό σύμμαχο, ευελπιστώ η σεζόν να κρατήσει μέχρι και τον Οκτώβριο».

 

Bασίλης Κατσίρης: «Η φετινή θερινή σεζόν αποδεικνύεται πως θα είναι σαν την περσινή με μια μικρή άνοδο της τάξεως του 10 με 20%. Φέτος αναμένεται να δουλέψουν πολύ οι last minute εκδρομές, μιας και στο κομμάτι του εισερχόμενου τουρισμού δεν μπορούμε να οργανώσουμε από τώρα κάποιες πτήσεις ή κάποια πακέτα σε σχέση με άλλες χρονιές, καθώς κάθε μας κίνηση θα εξαρτάται από τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε χώρας με την οποία συνεργαζόμαστε. Ενα θετικό γεγονός είναι πως θα ξεκινήσουμε κρουαζιέρες, κυρίως από το λιμάνι του Κατακόλου. Ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει, καθώς μεσολάβησαν πολλοί μήνες που δεν πήγε κάπου λόγω του lockdown, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον του να είναι υπαρκτό, κυρίως όμως για κοντινές αποδράσεις και για λίγες μέρες, θέλοντας να επιστρέψει σταδιακά στις παλιές του συνήθειες, μιας και είναι λογικό να υπάρχει μια επιφύλαξη για μεγάλα ανοίγματα. Με το 65% που είχαμε πληρότητα στα λεωφορεία μας η επιχείρησή μας όπως και των συναδέλφων δεν είχε κάποιο κέρδος με τα άτομα που αναλογούσαν από το ποσοστό αυτό, οπότε το 85% είναι μια θετική εξέλιξη. Από την ομοσπονδία γίνονται κάποιες πιέσεις μήπως έστω από τον Ιούλιο μας δοθεί το 100%, αλλά ακόμα είμαστε σε αναμονή. Με την εμπειρία της περασμένης χρονιάς και από εμάς αλλά και από τους πελάτες στα πλαίσια της πανδημίας, πιστεύω πως η δουλειά μας θα βιώσει ένα διαφορετικό καλοκαίρι προς το καλύτερο. Προτεραιότητα όλων μας είναι να μην ξανακλείσουμε, ώστε να μπούμε και πάλι στην κανονικότητα που είχαμε».

Τ.Αν.