Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021 09:24

Μεσσηνία: Αισιόδοξο μήνυμα από το τριήμερο - Εκτιμήσεις των παραγόντων του τουρισμού (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Εξαιρετικό, πολύ αποδοτικό ήταν τουριστικά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος για την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία, όπως σημείωσαν ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής της πόλης Ανδρέας Ζαγάκος και ο διευθυντής του ξενοδοχείου “Ηλέκτρα” Κώστας Ανδριανόπουλος.

Για το φετινό καλοκαίρι δήλωσαν αισιόδοξοι σχετικά με την παρουσία Ελλήνων επισκεπτών και με την επιμήκυνση της σεζόν, όμως εξέφρασαν προβληματισμό για την άφιξη ξένων τουριστών, λόγω των ζητημάτων με τις πτήσεις από σημαντικές αγορές όπως η Αγγλία και η Γερμανία.

Ειδικότερα, ο Ανδρέας Ζαγάκος επεσήμανε: “Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες. Υπήρχε πολύς κόσμος, μεγάλη επισκεψιμότητα στη Μεσσηνία και την πόλη της Καλαμάτας. Τα καταστήματα εστίασης ήταν ασφυκτικά γεμάτα από το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι και τη Δευτέρα το μεσημέρι – νωρίς το απόγευμα. Ηταν πολύ αποδοτικό τριήμερο. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε τις επαγγελματικές αντοχές μας, μετά από τόσο καιρό απραξίας. Νομίζουμε ότι είναι η έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου. Ο καιρός βελτιώνεται τις προσεχείς ημέρες, γίνεται πιο ζεστός, έτσι ώστε ο κόσμος να αναζητήσει τη θάλασσα και τη δροσιά της παραλίας. Νομίζουμε ότι με αυτή τη λογική -και με την πληροφορία ότι το επόμενο Σαββατοκύριακο υπάρχει ένα μεγάλο ιατρικό συνέδριο στην πόλη μας και είναι γεμάτα όλα τα καταλύματα-, το καλοκαίρι ξεκίνησε. Εστω και αυτούς τους 2-3 μήνες που έχουμε μπροστά μας, να μπορέσουμε να καλύψουμε και να συμμαζέψουμε ό,τι μπορεί να συμμαζευτεί από την καταστροφή της πανδημίας”.

Για το φετινό καλοκαίρι ο κ. Ζαγάκος εκτίμησε ότι “αν δεν είναι καλύτερο, θα είναι τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ήταν κακό το περσινό. Νομίζουμε ότι θα είναι και λίγο καλύτερο”. Παρατήρησε πως “το μεγάλο στοίχημα είναι να είναι λίγο μεγαλύτερο. Δηλαδή, να μπορέσουμε να έχουμε επισκεψιμότητα το Σεπτέμβριο, γιατί όχι και τον Οκτώβριο, εφόσον διαπιστώνουμε ότι οι καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού έχουν μετατοπιστεί προς το φθινόπωρο. Η περιοχή μας ενδείκνυται για να έχει κίνηση και αυτή την περίοδο”.

Ο Κώστας Ανδριανόπουλος παρατήρησε: “Πραγματικά για την πόλη, και νομίζω για όλο το νομό και για κάθε τουριστικό προορισμό που είναι σε μια ακτίνα βολής από το μεγάλο αστικό κέντρο, την Αθήνα, ήταν ένα εξαιρετικό τριήμερο. Βέβαια μας προβλημάτισε, το καλοκαίρι δεν ξεκίνησε το ίδιο δυνατά, τις τελευταίες μέρες όμως κορυφώθηκε η ζήτηση. Βελτιώθηκαν και οι καιρικές συνθήκες που είχαν παίξει μεγάλο ρόλο σε μια υποτονική μέχρι εκείνη τη στιγμή ζήτηση – και ουσιαστικά η πόλη, νομίζω, άγγιξε τις πληρότητες στο 100%. Ηταν πραγματικά δύσκολο να βρεις το Σάββατο και την Κυριακή ελεύθερο δωμάτιο στην Καλαμάτα. Και αυτό μας έδωσε μια πολύ ισχυρή νότα αισιοδοξίας. Ηταν ένα βάλσαμο σε μια πολύ δύσκολη τουριστική περίοδο”.

Ο κ. Ανδριανόπουλος εκτίμησε ότι “η φετινή σεζόν είναι εξαιρετικά περίεργη, εξαιρετικά δύσκολη, δυσκολότερη σε σχέση με το 2020”. Εξήγησε πως είναι χρονιά με μειωμένη ζήτηση και εξαρτώμενη αποκλειστικά από την ελληνική τουριστική αγορά. Εξέφρασε βέβαια την ελπίδα ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τις πτήσεις για τη μετακίνηση τουριστών από την Αγγλία και τη Γερμανία, ώστε να έχουμε έναν πολύ καλό Σεπτέμβριο, όπως πέρσι, και ένα πολύ καλό πρώτο 15νθήμερο Οκτωβρίου: “Αυτή είναι η ελπίδα μας και αυτό θα είναι το στοίχημα του ελληνικού τουρισμού”.

Γ.Σ.