Τετάρτη, 03 Απριλίου 2013 08:00

Aπό την Πύλο μέχρι τη Νεάπολη Λακωνίας: Επιθεωρήσεις κρουαζιερόπλοιων από το λιμενάρχη Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Aπό την Πύλο μέχρι τη Νεάπολη Λακωνίας: Επιθεωρήσεις κρουαζιερόπλοιων από το λιμενάρχη Καλαμάτας

Με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση των επιπέδων ασφαλείας των πλοίων που προσεγγίζουν τα λιμάνια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Λιμεναρχείο Καλαμάτας αποτελεί έναν από τους σταθμούς ελέγχου ξένων πλοίων που ελλιμενίζονται στη χώρα μας. Αρμόδιος επιθεωρητής στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας "Paris MοU" είναι ο λιμενάρχης πλωτάρχης Νικόλαος Γιαννουλάτος, ο οποίος εκτελεί ελέγχους από την Πύλο μέχρι τη Νεάπολη, με τη συνδρομή 2 ακόμα στελεχών του Λιμενικού Σώματος, από το Γύθειο και το Κατάκολο.


Πέραν των ελέγχων που γίνονται συνήθως στα ελληνικά και ξένα πλοία, είναι σε εξέλιξη εκστρατεία ενισχυμένων ελέγχων σε κρουαζιερόπλοια, στο πλαίσιο του "Paris MοU". Αυτή η συμφωνία αφορά σε πλοία ξένης σημαίας που θα δέσουν σε ελληνικά λιμάνια και μέσα από την αξιολόγηση των στοιχείων που τα αφορά προκύπτει πως πρέπει να ελεγχθούν.
Να θυμίσουμε πως πρόσφατα ένα φορτηγό πλοίο ακινητοποιήθηκε για μερικές ημέρες στο λιμάνι της Καλαμάτας, όταν ο εν λόγω έλεγχος έκρινε πως δεν είναι ασφαλές να αποπλεύσει. Απέπλευσε όταν το επέτρεψε ο έλεγχος μετά από σχετικές εργασίες.
Αντίστοιχοι έλεγχοι θα γίνουν και στα κρουαζιερόπλοια που θα δέσουν στην Καλαμάτα, εφόσον κριθεί απαραίτητο από το χρόνο του τελευταίου ελέγχου και την αξιολόγηση άλλων στοιχείων.
Να σημειωθεί πως οι ποινές για πλοία που δε θα συμμορφωθούν με τους ελέγχους είναι πολύ μεγάλες και δεν αποκλείεται μέχρι και η οριστική απαγόρευση απόπλου.

Κ.Δ.


NEWSLETTER