Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021 18:23

Εκδήλωση στην Καλαμάτα για διαχείριση πεζοπορικών μονοπατιών

Γράφτηκε από την
Εκδήλωση στην Καλαμάτα για διαχείριση πεζοπορικών μονοπατιών

 

Εκδήλωση με θέμα τη δημιουργία ενός μοντέλου βιώσιμης διαχείρισης των πεζοπορικών μονοπατιών διοργάνωσε το υπουργείο Τουρισμού την περασμένη Κυριακή 24 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο Elite City Resort στην Καλαμάτα.

Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η εκδήλωση είχε τη μορφή δυναμικού συμμετοχικού εργαστηρίου (Living Lab) και κύριο στόχο “αφενός τον εντοπισμό των προβλημάτων στη διαχείριση των πεζοπορικών μονοπατιών, και αφετέρου τη συζήτηση πιθανών προτάσεων και λύσεων”.

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου BestMED, που χρηματοδοτείται από το Διακρατικό Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας. Για την πιλοτική εφαρμογή του μοντέλου Βιώσιμων Πολιτιστικών Διαδρομών επιλέχθηκε το πολιτιστικό μονοπάτι Καρδαμύλη - Πετροβούνι - Εξωχώρι - Αγία Σοφία - Καρδαμύλη, σε συνεργασία με το φορέα διαχείρισης «Οι Δρόμοι της Ελιάς». Στο επίκεντρο της συζήτησης, ειδικότερα, τέθηκαν νέες προτάσεις και ιδέες με σκοπό τη σύσταση ενός φορέα διαχείρισης πεζοπορικών διαδρομών. Η συμβολή της τοπικής κοινωνίας κρίθηκε απαραίτητη για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου αναπτυσσόμενου τουριστικού προϊόντος, καθώς οι ανάγκες των κατοίκων μπορούν να συμβάλουν στην οικοδόμηση ενός μοντέλου βιώσιμων πολιτιστικών διαδρομών (S&C Path Model).

Σημαντικό μέρος της συζήτησης κατέλαβε, παράλληλα, ο τουρισμός στη μετα-Covid εποχή, όπου διαπιστώθηκε ότι τα πεζοπορικά μονοπάτια θα μπορούσαν να πρωταγωνιστήσουν στην τουριστική ανάπτυξη, με την οργάνωση ενός πλέγματος συντονισμένων δράσεων και παρεμβάσεων, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, βελτίωση της σήμανσης, της χαρτογράφησης, της προσβασιμότητας και της ασφάλειας των μονοπατιών.

Παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας, ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Νίκος Μπασακίδης, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των όμορων δήμων, εκπρόσωποι φορέων και τοπικών συλλόγων, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, των Πανεπιστημίων Πελοποννήσου και Αιγαίου, τουριστικοί πράκτορες, πολιτιστικοί φορείς και επιχειρήσεις που εξειδικεύονται στις υπαίθριες δραστηριότητες.

(Φωτογραφία αρχείου)


NEWSLETTER