Δευτέρα, 11 Απριλίου 2022 09:02

3 Φινλανδοί δημοσιογράφοι εξερεύνησαν την Μεσσηνία

Γράφτηκε από την

Γεμάτοι από εικόνες και νέες εμπειρίες έφυγαν από την Καλαμάτα οι 3 Φινλανδοί δημοσιογράφοι Pertti Ronkko, Jouni Flinkkila και Pekka Vasala, οι οποίοι ήρθαν στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα με την πρώτη απευθείας πτήση από το Ελσίνκι.

H Costa Navarino “άνοιξε τα φτερά της” και στη Φινλανδία πλέον, με την πρώτη πτήση που προσγειώθηκε στις 25 Μαρτίου στον Κρατικό Αερολιμένα Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” και η οποία μετέφερε λάτρεις του γκολφ και άλλους επισκέπτες.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΓΚΟΛΦ

Οι τρεις συντάκτες είναι φαν του αθλήματος του γκολφ και γι’ αυτό επισκέφτηκαν την Costa Navarino, όπου απόλαυσαν τις σύγχρονες εγκαταστάσεις και τις δυνατότητες που δίνει ο χώρος, τις οποίες χαρακτήρισαν “υπέροχες, άψογες”. Δεν παρέλειψαν επίσης να υπογραμμίσουν το πόσο φιλικό και εξυπηρετικό είναι το προσωπικό σε όλους τους τομείς, πράγμα πολύ σημαντικό για τον επισκέπτη κάθε εθνικότητας.

Τα γήπεδα και τα πρωταθλήματα του γκολφ εδώ τα χαρακτήρισαν ως τα αρτιότερα της Ευρώπης, ως “παγκόσμιας κλάσης top”. “Η Costa Navarino είναι μια τέλεια εμπειρία και συνεχίζει διαρκώς να ανεβάζει την ποιότητα” εξήγησαν. Εξάλλου η Φινλανδία είναι μια χώρα 5.500.00 κατοίκων με 170 γήπεδα γκολφ και 165.000 δηλωμένους παίκτες.

Ο ΤΟΠΟΣ

Ο κ. Vasala είχε έρθει στη Μεσσηνία και πριν από 9 χρόνια, για 10 μέρες, και μάλιστα από εδώ είχε κάνει το γύρο της Πελοποννήσου. Η παρέα των 3 φίλων πέρασε τώρα και κάποιες μέρες χαλάρωσης -μετά τις προπονήσεις στο γκολφ- κοντά στον παλιό τους φίλο Θανάση Ψαρούλη. Η εμπειρία της ξενάγησής τους από τον ίδιο στην Καλαμάτα, την Αρχαία Μεσσήνη, την Ολυμπία, τη Μεθώνη και την Κορώνη, τους έμεινε αξέχαστη. Απόλαυσαν τη φιλοξενία, την περιήγηση, το ντόπιο φαγητό. Από κοντά είδαν ακόμη τους Αγίους Αποστόλους, την παλιά Καλαμάτα, τη Μάνη.

Για όλα αυτά θα γραφτούν αναλυτικά οδοιπορικά και αφιερώματα στο μεγάλης κυκλοφορίας περιοδικό “Golf Magazine” της Φινλανδίας: ένα μέσο με 162.000 συνδρομητές. Τα κείμενα για τη Μεσσηνία θα δημοσιευτούν στο τεύχος του Μαΐου, ενώ θα υπάρξουν ρεπορτάζ και σε άλλες μεγάλες εφημερίδες.

(Οι 3 Φινλανδοί δημοσιογράφοι με τον Θανάση Ψαρούλη (δεύτερος από αριστερά) στην Kεντρική Πλατεία της Καλαμάτας)

 

ΤΟ Νο1 ΑΞΙΟΘΕΑΤΟ

Η Κεντρική Αγορά Καλαμάτας ήταν το μέρος που χαράχτηκε για πάντα στη μνήμη τους. “Τα χρώματα, τα αρώματα, οι φωνές των ανθρώπων... Τόση ζωντάνια, τόση ομορφιά σε ένα μέρος, είναι κάτι το μοναδικό. Ενας πολύχρωμος καμβάς! Εκεί υπάρχουν τα πάντα, από ψάρια μέχρι κρέας και λουλούδια” σχολίασαν οι Φινλανδοί δημοσιογράφοι στη συνάντησή τους με την “Ε”, χαμογελώντας με ενθουσιασμό. Πολύ τους άρεσε επίσης η παραλία και το γεγονός ότι περπατώντας βλέπεις και το βουνό.

ΤΟ ΚΕΝΟ ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΑΝ

“Πριν από 10 χρόνια υπήρχε μεγαλύτερη κρίση, πολλά μαγαζιά ήταν κλειστά, τώρα υπάρχει και η πανδημία. Προφανώς ακόμα υπάρχουν δυσκολίες, αλλά τα πράγματα πάνε στο καλύτερο. Ομως θα ήθελα να προτείνω στους ταξιδιωτικούς πράκτορες, να οργανώσουν εκδρομές, έστω μονοήμερες, προς την Καλαμάτα ή την Πύλο. Ο κόσμος που έρχεται στη Μεσσηνία έχει σίγουρα κάποιες μέρες ελεύθερες. Θα ήταν πολύ ωραίο να υπάρχει η οργανωμένη δυνατότητα να δουν οι τουρίστες την Καλαμάτα, την πλατεία, να κάνουν βόλτα στα μαγαζιά της πόλης, όπου και να μένουν” τονίζει ο κ. Vasala, συνεχίζοντας:

“Οι βόρειοι λαοί δεν γνωρίζουν την Πελοπόννησο ή τον τρόπο ζωής εδώ στην επαρχία ή σε ένα χωριό. Ομως με άρθρα σαν τα δικά μας, που θα κάνουν γνωστό το μέρος, και με τις απευθείας πτήσεις τώρα, είναι πιο εύκολο να έρθει κανείς και να μείνει πολύ ικανοποιημένος. Είμαστε διαφορετικοί ως άνθρωποι, αλλά το άθλημα του γκολφ μπορεί να αποτελέσει μια «δίοδο» για να έρθουμε στη Μεσσηνία” είπε.

ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ

Η λέξη “ελευθερία” είναι η λέξη που τελικά ενώνει όλους τους λαούς, όσο διαφορετικοί κι αν είμαστε, όσο μακριά κι αν κατοικούμε. Η ομάδα των επισκεπτών με συγκίνηση και χαρά εντόπισε στο Μνημείο Φωτός, στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, τη λέξη “ελευθερία” γραμμένη και στη δική τους γλώσσα, στα Φινλανδικά. Γνώριζαν για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και έτσι θαύμασαν το Μνημείο με μια ξεχωριστή ματιά.

Γ.Σαρ.