Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022 09:06

Οι “ασημένιοι ταξιδιώτες” ευκαιρία για τη Μεσσηνία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα διαδικτυακής έρευνας

Γράφτηκε από τον
Οι “ασημένιοι ταξιδιώτες” ευκαιρία για τη Μεσσηνία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα διαδικτυακής έρευνας

 

Ρεπορτάζ: Θανάσης Λαγός

Οι "ασημένιοι ταξιδιώτες" άνω των 50 ετών έχουν θετική εμπειρία από τη εστίαση (82%) και την ποιότητα των υπηρεσιών (76%) της Μεσσηνίας ενώ αντιθέτως οι θετικές απόψεις είναι χαμηλές για τα μέσα μαζικής μετακίνησης (23%) και της πηγές πληροφόρησης για τον προορισμό (47%.) Τα στοιχεία αυτά έγιναν γνωστά προχθές το βράδυ κατά τη διάρκεια διαδικτυακής παρουσίασης έρευνας για τον "ασημένιο τουρισμό" και τις προοπτικές ανάπτυξης του. Οι απαντήσεις των ερωτηθέντων δείχνουν ότι είναι εφικτή η ανάπτυξη "ασημένιου τουρισμού" στη Μεσσηνία ειδικά τις εποχές χαμηλής ζήτησης (άνοιξη και φθινόπωρο) και off season (χειμώνας).

Η έρευνα έγινε διαδικτυακά σε 208 άτομα από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, την Γερμανία και την Αυστραλία και σε 1.625 άτομα σε αεροδρόμια της Κρήτης (35%), της Θεσσαλονίκης (27%) της Καλαμάτας (22%) και της Αθήνας (14%)

Οπως εξήγησε ο δρ. Μυρτώ - Μαρία Ράγγα οι "ασημένιοι ταξιδιώτες" χαρίζονται σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες. Στην κατηγορία Silver ανήκουν τα άτομα ηλικίας 50 - 64 ετών. Στην κατηγορία Senior ανήκουν τα άτομα ηλικίας 65 -80 ετών και στην κατηγορία Olden τα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 80 ετών. Σύμφωνα την κ. Ράγγα η ενεργή γήρανση οδηγεί σε μείωση του κόστους γήρανσης και για αυτό πολλές χώρες δίνουν κίνητρα για "ασημένιο τουρισμό" τα οποία έχουν εκμεταλλευτεί κυρίως η Ισπανία και η Ιταλία και ελάχιστα η Ελλάδα.

 

ΧΡΗΣΤΕΣ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ  

Η έρευνα που παρουσιάστηκε από την δρ. Νανά Τσουμάκη διέλυσε πολλά στερεότυπα αναφορικά με τους "ασημένιους ταξιδιώτες" και κυρίως αυτό που τους θέλει ψηφιακά αναλφάβητους. Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα για την διοργάνωση του ταξιδιού το 66% των "ασημένιων ταξιδιωτών" χρησιμοποιεί το ίντερνετ, το 26% συμβουλεύεται φίλους, το 15% ταξιδεύει σε μέρη που έχει ξαναπάει, το 26% συμβουλεύεται επαγγελματίες, το 9% διαβάζει ταξιδιωτικά περιοδικά και βιβλία, το 6% παρακολουθεί βίντεο και εκπομπές και το 13% αναθέτει σε άλλους τη διοργάνωση του ταξιδιού (σ.σ. οι ερωτηθέντες έχουν δικαίωμα πολλαπλής επιλογής στις απαντήσεις)

Οι δημοφιλέστερες επιλογές διαμονής είναι τα ξενοδοχειακά καταλύματα ημιδιατροφής 33%, ιδιωτικά καταλύματα μέσω Airbnb 25%, ξενοδοχειακά καταλύματα απλής διαμονής 22% και all inclusive πακέτα 21%.

Οι "ασημένιοι ταξιδιώτες" επιλέγουν την Ελλάδα για "Ηλιο και θάλασσα" 73%, ιστορικά μνημεία 41%, φαγητό και κρασί 27%, κουλτούρα 21% κοινωνικοποίηση 16%, διασκέδαση 15%, εξοχή και βουνό 15%, έχουν εξοχικό 7%, ευεξία σπα 6%, εργασία 5%, τουρισμός υγείας 4%, επιστροφή στην Ελλάδα 4%,  θρησκεία 4%, αθλητισμός 2%, Yacthing 2% και συνταξιοδότηση 2%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Βρετανοί, οι Ολλανδοί και οι Γάλλοι ενδιαφέρονται κυρίως για γαστρονομικές δραστηριότητες, οι Αερικανοί, οι Αυστραλοί  και Γάλλοι για πολιτιστικές δραστηριότητες (παραδοσιακοί χοροί κ.λ.π.) ενώ οι Ελληνες κυρίως για κοινωνικοποίηση και ψυχαγωγία.

Σύμφωνα με την έρευνα το 45% των "ασημένιων ταξιδιωτών" δεν σκέφτεται να διαμείνει μόνιμα στην Ελλάδα τα χρόνια της συνταξιοδότησης του, ενώ θα το σκεφτεί το 33%  αν "το κόστος ζωής θα του επιτρέψει να ζει με τη σύνταξη του", το 22% αν "μπορεί να ζει ανεξάρτητα στο χώρο του", το 20% αν "έχει πλήρη κάλυψη υγείας", το 11% αν "έχει υποστήριξη σε τραπεζικά και φορολογικά θέματα", το 10% αν "έχει πρόσβαση στα κοινωνικά επιδόματα", και το 8% αν "μπορέσει να βρει κατοικία με υπηρεσίες υποστηριζόμενης διαβίωσης".

Το 80% των "ασημένιων ταξιδιωτών χρησιμοποιεί εφαρμογές για χάρτες (google maps κ.λ.π) το 78% εφαρμογές πρόβλεψης καιρού, το 74% εφαρμογές ταξιδιωτικών κρατήσεων, το 72% εφαρμογές ταξιδιωτικών πληροφοριών (TripAdvisor κ.λ.π.), το 56% εφαρμογές για ιστορικούς τόπους, το 51% εφαρμογές μετάφρασης μεταξύ δυο γλωσσών, το 50% εφαρμογές για δραστηριότητες, το 49% εφαρμογές τοπικών μεταφορών, το 36% εφαρμογές παρακολούθησης υγείας και το 28% τεχνολογίες για παροχή ασφάλειας.

Οι ασημένιοι ταξιδιώτες δυσκολεύονται να βρουν πληροφορίες για συγκοινωνία (34%), ενημερωμένα ημερολόγια εκδηλώσεων 30%, ανακοινώσεις οδηγίες ασφάλειας 26%, τιμές 25%, υγειονομική περίθαλψη 23%, ειδικές ανέσεις στη διαμονή 20% και ευεξία 18%

 

Η ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε στην Καλαμάτα οι "ασημένιοι ταξιδιώτες" είχαν θετική εμπειρία από το φαγητό (82%), ποιότητα υπηρεσιών 76%, ασφάλεια 64%, υγεία 61%, διαμονή 58%, προσβασιμότητα 56%, δραστηριότητες 50%, πληροφόρηση 47% και μέσα μαζικής μετακίνησης 23%.

Το 88% των "ασημένιων ταξιδιωτών" στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας χαρακτήρισε ικανοποιητική την ποσότητα του φαγητού, το 86% είπε ότι είναι νόστιμα τα τοπικά εδέσματα, το 73% ότι υπήρχαν τοπικά εδέσματα στο μενού, πάνω από 90% ότι το φαγητό ήταν νόστιμο, το 79% ότι η επικοινωνία με το προσωπικό ήταν καλή, το 71% ότι οι εγκαταστάσεις εστίασης ήταν καθαρές και το 82% ότι οι εγκαταστάσεις εστίασης ήταν προσβάσιμες.

Απάντωντας σε ερωτήσεις για την ασφάλεια το 87% των "ασημένιων ταξιδιωτών" του αεροδρόμιου της Καλαμάτας απάντησε πως δεν αισθάνθηκε κίνδυνο. Μόλις όμως το 32% δήλωσε πως "υπήρχε αστυνομία ή ιδιωτική φύλαξη στην περιοχή. Παρόλα αυτά το 74% δηλώνει "Δεν ανησυχούσα για την ασφάλεια μου στην περιοχή" και το 64% πως αισθανόταν "ασφάλεια".  

Για την υγειονομική κάλυψη το 61% διαπιστώνει πως είναι διαθέσιμη

Για την διαμονή οι "ασημένιοι ταξιδιώτες" διαπιστώνουν ότι υπηρχες καλό φαγητό στο χώρο διαμονής 89%, οι εγκαταστάσεις ήταν καθαρές 80%, υπήρχες καλός φωτισμός 77%, καλές θέσεις στάθμευσης 75%, οι τουαλέτες ήταν ευχάριστες 53%, υπήρχαν επιπλέον διαθέσιμες υπηρεσίες 42%, υπήρχε δυνατότητα ειδικής δίαιτας 39%, οι εγκαταστάσεις ήταν age - friendly 38%, τα έπιπλα και η διαρρύθμιση ήταν age - friendly 32%. Συνολικά θετική γνώμη για τη διαμονή έχει το 58%, 17% αρνητική γνώμη ενώ το 25% δεν πάντησε ή είχε ουδέτερη γνώμη

Για την πρόσβαση οι "ασημένιοι ταξιδιώτες" του αεροδρομίου Καλαμάτας  διαπιστώνουν ότι η περιοχή είναι φιλική 83%, τα ιστορικά μνημεία ήταν προσβάσιμα 74%, η περιοχή ήταν προσβάσιμη 45% (το 32% δηλώνει πως δεν είναι προσβάσιμη), η πρόσβαση στην συγκοινωνία ήταν εύκολη 23% (το 34% δηλώνει πως δεν ήταν εύκολη). Συνολικά έχει θετική γνώμη για την προσβασιμότητα το 56% και αρνητική το 20%.   

Για τη δραστηριότητες το 89% δηλώνει μπορούσα να "βγω έξω", το 66% υπήρχαν πολιτιστικές δραστηριότητες, το 37% υπήρχαν δραστηριότητες στη φύση (26% δηλώνει "δεν υπήρχαν") και το 35% πως υπήρχαν αθλητικές δραστηριότητες (25% δηλώνει "δεν υπήρχαν")

Για την πληροφόρηση το 81% διαπίστωσε πως"η επικοινωνία με την τοπική κοινωνία ήταν εύκολη", το 71% πως "η πληροφόρηση ήταν σε κατανοητή γλώσσα", το 43% πως " οι πληροφορίες για την περιοχή ήταν προσβάσιμες" (το 26% δηλώνει "δεν ήταν προσβάσιμες"), το 43% πως "δεν ήταν απαραίτητος ένας οδηγός", το 39% πως "οι εφαρμογές για την περιοχή ήταν χρήσιμες" (41% υποστηρίζει πως δεν ήταν χρήσιμες), 32% πως "οι εφαρμογές ήταν εύχρηστες" (39% υποστηρίζει πως δεν ήταν εύχρηστες), 31% πως "ήταν διαθέσιμες εφαρμογές για την περιοχή" ς (38% υποστηρίζει πως δεν ήταν εύχρηστες). Συνολικά θετική γνώμη για τη πληροφόρηση έχει το 47% των "ασημένιων ταξιδιωτών" και αρνητική το 27%.    

Για τα μέσα μαζικής μετακίνησης της Μεσσηνίας έχει θετική γνώμη μόλις το 23% των "ασημένιων ταξιδιωτών" ενώ το  32% έχει αρνητική γνώμη. Μόλις το 16% διαπιστώνει ότι υπάρχει συχνή συγκοινωνία ενώ το 39% δηλώνει πως η συγκοινωνία δε είναι συχνή.  Το 27% δηλώνει πως η σήμανση ήταν κατανοητή και το 35% πως ήταν... ακατανόητη. Μόλις το 28 υποστηρίζει πως οι στάσεις ήταν συχνές ενώ το 33% διαπιστώνει πως δεν υπήρχαν παγκάκια στις στάσεις.

Σύντομο χαιρετισμό απεύθυναν η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Αννα Καλογεροπούλου, ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Νίκος Μπασακίδης ενώ τα ευρήματα της έρευνας σχολιάσαν ο ο ειδικός γραμματέας και υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, Ανδρέας Ζαγάκος και ο συνιδρυτής του Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας Κώστας Ανδριανόπουλος


NEWSLETTER