Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022 21:25

Κατακόρυφη αύξηση πτήσεων ιδιωτικών τζετ στο Αεροδρομίο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Κατακόρυφη αύξηση πτήσεων ιδιωτικών τζετ στο Αεροδρομίο Καλαμάτας

 

Οι πτήσεις ιδιωτικών τζετ έχουν αυξηθεί κατακόρυφα φέτος το καλοκαίρι στα αεροδρόμια της Καλαμάτας  της Αθήνας, της Μυκόνου, της Θεσσαλονίκης, της Σαντορίνης και της Κέρκυρας ενώ συνολικά κάθε 20 λεπτά, ένα ιδιωτικό αεροσκάφος προσγειώνεται ή απογειώνεται από ελληνικό αεροδρόμιο.

Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ της "Καθημερινής" σύμφωνα με το οποίο οι περισσότεροι επιβάτες των 15.000 ιδιωτικών πτήσεων είναι αλλοδαποί ταξιδιώτες.  

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ: "Η αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος προς υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, αλλά και η άνθηση της αγοράς παραθεριστικών ακινήτων από αλλοδαπούς σε νησιωτικούς προορισμούς, καθώς και στην ηπειρωτική Ελλάδα, τροφοδοτεί τη ραγδαίως αναπτυσσόμενη αυτή αγορά αερομεταφορών. Πρόκειται για μεταφορές που πραγματοποιούνται με ιδιόκτητα ή ενοικιαζόμενα αεροσκάφη, σημαντικός αριθμός εκ των οποίων είναι ορατός στις παρυφές των ελληνικών αεροδρομίων όπου υπάρχουν λιγοστές πλέον θέσεις για στάθμευση. Τυπικά στη Μύκονο και στη Σαντορίνη τα αεροσκάφη αυτά πρέπει μέσα σε 40 λεπτά της ώρας να έχουν φύγει, αφού η μεγάλη επιβατική κίνηση έχει προτεραιότητα και δεν μπορούν αυτά να καταλαμβάνουν το πολύτιμο, όπως έχει εξελιχθεί, real estate των αεροδρομίων. Σε άλλα αεροδρόμια συχνά οι πιλότοι λαμβάνουν συστάσεις να μετασταθμεύσουν σε άλλα αεροδρόμια όπου υπάρχει διαθέσιμος χώρος, όπως για παράδειγμα της Καβάλας.

Μεγαλύτερες δυνατότητες έχει, βέβαια, το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αθήνα, ωστόσο και σε αυτό η ανάπτυξη αυτού του τμήματος των αερομεταφορών οδηγεί τη δυναμικότητα φιλοξενίας ιδιωτικών αεροσκαφών κοντά στα όριά της. Οχι όμως και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών: σύμφωνα με στοιχεία διεθνών αεροπορικών ενώσεων η Ελλάδα βρίσκεται στις λίστες με τα κορυφαία αεροδρόμια και με τα λιγότερα προβλήματα διεθνώς όσον αφορά τις καθυστερήσεις. «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με τις μέχρι στιγμής επιδόσεις όλων των εμπλεκομένων στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και όχι μόνον, αναφορικά με τους χρόνους αλλά και με την ποιότητα των υπηρεσιών, την ώρα που μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα», σημειώνει μιλώντας στην «Καθημερινή» ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece, Γιώργος Βήλος. Οσον αφορά την πορεία των διεθνών πτήσεων εν γένει, δηλώνει αισιόδοξος ότι και ο Αύγουστος θα είναι εξίσου δυναμικός με τον Ιούλιο, οπότε και οι διεθνείς πτήσεις αυξήθηκαν κατά 11% συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2019. Ωστόσο, επισημαίνει πως «πρέπει όλοι να παραμείνουμε σε εγρήγορση, γιατί τα δύσκολα μπορεί να αποδειχθεί ότι βρίσκονται μπροστά μας».


NEWSLETTER