Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2022 08:38

Η Καλαμάτα μέσα από τις κριτικές της Google: Θετικά και αρνητικά σχόλια για γνωστά σημεία

Γράφτηκε από τον

Από «κόσκινο» περνούν μέσω Διαδικτύου πολίτες και επισκέπτες κάθε σημείο της Καλαμάτας μέσω της Google.

Η ενότητα των αξιολογήσεων της κορυφαίας μηχανής αναζήτησης, πέρα από τις επιχειρήσεις δίνει τη δυνατότητα σε όλους όσοι θέλουν να πουν την άποψή τους για κάποιο δημόσιο μέρος, να τοποθετηθούν γραπτώς επισυνάπτοντας και σχετικές φωτογραφίες, με τα πιο γνωστά μέρη της πόλης να μπαίνουν έτσι στο μικροσκόπιο.

Στο πλαίσιο αυτό, κάθε συνολική βαθμολογία αποτελεί πολλές φορές και βασικό παράγοντα για το αν θα επισκεφτεί κανείς μια τοποθεσία. Με τα αστέρια να παίζουν το δικό τους ρόλο στη συνολική αξιολόγηση, βάζοντας κάποιος από 1 έως 5, η «Ε» βρήκε ποια σημεία έχουν σχολιαστεί άλλοτε θετικά και άλλοτε επικριτικά, από την κεντρική πλατεία και το Ιστορικό Κέντρο μέχρι την Ανατολική Παραλία. Τα μέρη που έχουν κατά πλειοψηφία καλές κριτικές είναι και αυτά που έχουν τις λιγότερες, όπως το «χιλιόμετρο», εν αντιθέσει με άλλα όπως το Κάστρο που μετράει πάνω από 1.300 αξιολογήσεις, αλλά και το Πάρκο του ΟΣΕ με ρεκόρ 2.379 επισημάνσεις.

κεντρική πλατεία Καλαμάτας (με 4,7 και 4,6) λόγω δύο τοποθεσιών που έχουν δημιουργηθεί, ξεχωρίζει σύμφωνα με τους χρήστες για τα ωραία μαγαζιά, τις καφετέριες, με προτάσεις για καφέ και φαγητό όλες τις ώρες της ημέρας, τον τεράστιο χώρο για να παίζουν παιδιά και τον ποδηλατοδρόμο, όντας προσβάσιμη σε όλους. Παράλληλα, τονίζεται το γεγονός ότι γίνονται πολλές εκδηλώσεις, πως αξίζει για επίσκεψη όλες τις εποχές του χρόνου, ενώ δεν είναι λίγοι οι μαθητές που τους άφησε καλές εντυπώσεις στην τριήμερη εκδρομή τους. Στον αντίποδα, γίνεται λόγος για την έλλειψη πρασίνου και για το υπερβολικό τσιμέντο, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία ειδικά τους ζεστούς μήνες του χρόνου να την κάνει τα μεσημέρια σχεδόν απλησίαστη.

Για το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας (με 4,4) τονίζεται πως είναι ιδανικό για το παιχνίδι των παιδιών αλλά και για την ψυχαγωγία ολόκληρης της οικογένειας, αποπνέοντας αέρα μιας άλλης εποχής. Επισημαίνεται πως ενδείκνυται για περίπατο μέσα στο πράσινο αλλά και για χρήση των αθλητικών του εγκαταστάσεων. Οι αρνητικές κριτικές εστιάζουν στην έλλειψη πληροφόρησης για την ταυτότητα κάθε τρένου, αλλά και στα περιθώρια βελτίωσης, μεταξύ άλλων, ως προς την καθαριότητα. Επιπλέον, γράφεται πως ο φωτισμός θα μπορούσε να ήταν εντονότερος τα βράδια, ώστε να μην υπάρχει το αίσθημα του φόβου.

Η πλατεία 23ης Μαρτίου (με 4,7) προσεγγίζεται ως ιστορικό σημείο αναφοράς με πολλά μαγαζιά για ψώνια παντός είδους. Υπογραμμίζεται ακόμα η ευρεία γκάμα για βραδινή έξοδο στη γειτονική Αμφείας. Μνεία γίνεται και για τα σουβενίρ που διατίθενται προς πώληση στην περιοχή, όπως και για τα καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα.

Ο μόλος (με 4,9) φαίνεται πως κερδίζει για τα καλά το θαυμασμό, με τις περισσότερες αναφορές να εστιάζουν στον ιδανικό συνδυασμό βόλτας και χαλάρωσης, προσθέτοντας πως η ιδανική ώρα για επίσκεψη είναι κατά τη διάρκεια του δειλινού.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το «χιλιόμετρο» (με 4,9), με τα σχόλια να επαινούν τη θέα που προσφέρει το σημείο προς την πόλη αλλά και τον Ταΰγετο. Το ηλιοβασίλεμα επιπροσθέτως είναι σύμφωνα με αναφορές πανέμορφο, όπως και ο φωτισμός τις βραδινές ώρες.

Η Ανατολική Παραλία συγκεντρώνει (4,6) με τις κριτικές να ποικίλλουν. Απ' τη μία τονίζεται πως αξίζει για όλες τις εποχές του χρόνου, καθώς οι επιλογές για καφέ, φαγητό, γλυκό και ποτό είναι πολλές. Παράλληλα σημειώνεται το γεγονός πως υπάρχει χώρος για να βάλει ο κόσμος τις ομπρέλες του λόγω του μεγέθους της, με το πάρκινγκ να είναι ωστόσο ένα ζήτημα κάποιες φορές. Αρκετά είναι τα σχόλια για το νερό της παραλίας, με τις απόψεις να διίστανται, καθώς όπως υπογραμμίζεται η εικόνα του αρκετές φορές δεν δικαιολογεί τη Γαλάζια Σημαία. Άλλες τοποθετήσεις απ’ την άλλη κάνουν λόγο για συνδυασμό βουνού και θάλασσας σε πεντακάθαρα νερά. Σε κάθε περίπτωση κοινή παραδοχή είναι πως είναι η ωραιότερη παραλία μέσα σε πόλη στη χώρα, γεγονός που έχει οδηγήσει τους περισσότερους να βάλουν πέντε αστέρια. 

Το Κάστρο Καλαμάτας (με 4,3) ξεχωρίζει όπως διαβάσαμε για τη θέα του, όντας ένας προορισμός που αξίζει να επισκεφτεί κάποιος. Επιπρόσθετα δεν είναι λίγοι εκείνοι που ενθουσιάστηκαν από το χώρο όπου γίνονται οι συναυλίες, αλλά όχι οι θεατρικές παραστάσεις, καθώς ένα μεγάλο δέντρο εμποδίζει μέρος του κοινού να έχει πλήρη εικόνα. Το αντίτιμο για την είσοδο δεν φαίνεται να αρέσει σε αρκετό κόσμο, τη στιγμή που σε πιο μεγάλα κάστρα της Ελλάδας μπορεί να μπει κάποιος δωρεάν. Επισημάνσεις γίνονται και για το ωράριο, καθώς δεν είναι πάντα ανοιχτό σε ειδικές περιστάσεις, όπως όταν έχει πανσέληνο, με αποτέλεσμα να έχουν βρει την πόρτα κλειστή. Τέλος, η απουσία αναλυτικών ενημερωτικών πινακίδων δεν έχει μείνει ασχολίαστη.

Το Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας (με 4,3) έχει δεχτεί σχόλια για το πολύ καλό ταρτάν, τα όργανα γυμναστικής καθώς και για το γεγονός πως είναι ελεύθερο για όλους τους πολίτες, αλλά όπως σημειώνεται υστερεί από χώρους για να αλλάζουν και να αφήνουν τα προσωπικά τους αντικείμενα οι αθλούμενοι. Επιπλέον αρκετοί έχουν σταθεί στο ότι το βρήκαν δύσκολα όταν το επισκέφτηκαν για πρώτη φορά.

Η Δυτική Παραλία (με 4,4) σχολιάζεται πως είναι καθαρή, με Καλαματιανούς να λένε πως είχαν λανθασμένη εντύπωση μέχρι που την επισκέφτηκαν. Τονίζεται πως προτείνεται για οικογένειες και ζευγάρια που θέλουν ησυχία, καθώς και για όσους θέλουν να κάνουν βόλτα με το σκύλο τους. Δεν λείπουν τα σχόλια πως υπάρχει δυνατότητα να βάλει την ομπρέλα του κάποιος σε όποιο σημείο της αμμουδιάς θέλει, όπως και ότι απουσιάζουν καταστήματα εστίασης.

Το Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας (με 4,4) συγκεντρώνει στις περισσότερες των περιπτώσεων καλές κριτικές, με αρκετούς να κάνουν λόγο για ένα άνετο και σύγχρονο μέρος, που μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλη γκάμα καλλιτεχνικών και άλλων εκδηλώσεων. Στον αντίποδα, τα παλιότερα χρόνια ο χώρος είχε δεχτεί έντονη κριτική για το ότι δεν υπήρχε εξαερισμός ούτε aircondition.

Για το Μέγαρο Χορού (με 4,6) τονίζεται πως είναι ένα στολίδι για την πόλη της Καλαμάτας, που δεν περιορίζεται μόνο στις παραστάσεις χορού αλλά φιλοξενεί και πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις. Παράλληλα, σημειώνεται πως έχει εξαιρετική ακουστική στην αίθουσα. Σε ό,τι έχει να κάνει τικές, υπογραμμίζεται πως προσφέρει "πολιτισμό" μια φορά το χρόνο, με το Φεστιβάλ Χορού κυρίως και δράσεις του δήμου, που απευθύνονται σε συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα.

Τέλος για την Αγορά της Καλαμάτας (με 4,5) επισκέπτες της έχουν γράψει πως βρίσκει κάποιος εύκολα φρούτα και λαχανικά εποχής σε αφθονία και σε πολύ καλές τιμές, σαφώς καλύτερες από τα σούπερ μάρκετ. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα όσα έχουν γραφτεί, συχνά υπάρχουν λίγα κομμάτια στον πάγκο, κάτι που σημαίνει ότι είναι παραγωγή των ίδιων των πωλητών. Στην πλειονότητά τους οι κριτικές με ένα αστέρι επισημαίνουν πως τα μέτρα κατά της πανδημίας σε πολλές περιπτώσεις πήγαν… περίπατο.