Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2023 09:05

Επιστρέφει το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας - Ο Κώστας Ανδριανόπουλος για Απόκριες, Πάσχα, σχολικές εκδρομές και… περιθώρια βελτίωσης

Γράφτηκε από τον

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Ανανεωμένο πρόκειται να επιστρέψει το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Νοέμβριο. Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο για την επιμόρφωση και την εκπαίδευση των εργαζομένων στον τουρισμό η οποία τα τελευταία χρόνια μπήκε στον «πάγο» λόγω της πανδημίας, με το ενδιαφέρον συμμετοχής φέτος να αναμένεται έντονο, κυρίως από τουριστικές σχολές για οργανωμένες εκδρομές από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ως εμπνευστής του Σχολείου Τουρισμού και στέλεχος ξενοδοχείων εδώ και πολλές δεκαετίες, ο υπεύθυνος επικοινωνίας και γραφείου διασύνδεσης του ΙΕΚ «Ορίζων» Κώστας Ανδριανόπουλος έχοντας την ανάλογη εμπειρία στον κλάδο, μίλησε στην “E” για το θεσμό, όπως και για άλλα ζητήματα που αφορούν τον τουρισμό, αναλύοντας την πεπατημένη που ακολουθείται στην Καλαμάτα αλλά και τα περιθώρια βελτίωσης που έχει ώστε να ανέβει σε πολλά επίπεδα ως προορισμός. Σχετικά με το Σχολείο Τουρισμού ανέφερε πως υπήρξαν σκέψεις να πραγματοποιηθεί το 10ο στις αρχές Μαρτίου, ωστόσο λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων των διοργανωτών αποφασίστηκε να γίνει το Νοέμβριο του 2023, όπως γινόταν παραδοσιακά και στο παρελθόν. Ο ίδιος υπενθύμισε πως η 9η διοργάνωση διήρκησε 7 ημέρες και έγινε σε δύο ξενοδοχεία, όντας μια εθελοντική δράση που δεν ενισχύεται από κρατική επιχορήγηση, πέρα από κάποιες μικρές ενισχύσεις του Δήμου και της Περιφέρειας, στηριζόμενη στη βοήθεια των τοπικών επιχειρήσεων οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες, όπως στέγαση εκδηλώσεων, διατροφή και διαμονή, μέσα από μια αυτοχρηματοδοτούμενη δράση.

Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΕΩΝ

Από πλευράς του τριημέρου του καρναβαλιού, το οποίο φέτος θα εορταστεί δίχως περιορισμούς, ύστερα από τρία χρόνια λόγω της πανδημίας, η Καλαμάτα όπως αναμενόταν δεν ανήκει στις περιοχές της χώρας που έχουν 100% πληρότητες σε όλα τα ξενοδοχεία, με τους λόγους για την εξέλιξη αυτή να ποικίλουν. Σε ερώτηση της “Ε” για το αν φταίει το γεγονός πως η Μεσσηνιακή πρωτεύουσα άργησε να μπει στο “κάδρο” των καρναβαλικών εκδηλώσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ο κ. Ανδριανόπουλος στάθηκε αρχικά στις last minute αφίξεις οι οποίες έχουν κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια σε τέτοιου είδους τριήμερα λόγω της οικονομικής κατάστασης, με τον κόσμο από όμορους νομούς να δείχνει παραδοσιακά την προτίμηση του στην πόλη την Καθαρά Δευτέρα, καθώς ο συνδυασμός θάλασσας και εδεσμάτων είναι δεδομένος. «Εχουμε φτάσει έτσι από minimum τρεις διανυκτερεύσεις σε τέτοια τριήμερα να κλείνονται μια με δύο μέρες» σημείωσε, τονίζοντας πως καλό για την πόλη είναι να προβάλει τις καρναβαλικές τις εκδηλώσεις νωρίτερα και εντονότερα. «Μετά το δυναμικό ξεκίνημα του Καλαματιανού Καρναβαλιού φαίνεται πως ο θεσμός έχει ακολουθήσει μια πτωτική πορεία. Στο πεδίο αυτό ίσως χρειάζεται μια νέα ματιά, καθώς φαίνεται πως οδεύουμε σε ένα μοντέλο που υπήρχε πριν 15 χρόνια. Νομίζω πως οι υπεύθυνοι πρέπει να σταθούν πέρα του εορταστικού κλίματος τις μέρες αυτές στο κέντρο μεταξύ άλλων και στην παράδοση, όπως για παράδειγμα στα δρώμενα της Νέδουσας, τα οποία αποτελούν ένα γεγονός που η περιοχή μας δεν έχει εκμεταλλευτεί όσο θα έπρεπε, όντας ένα μοναδικό δρώμενο στο Δήμο. Εφόσον σε άλλες περιοχές της χώρας ο κόσμος τα αναζητά πηγαίνοντας σε ένα μέρος στοχευόμενα για να παρακολουθήσει τέτοιου είδους δρώμενα και όχι για να δει μια μονότυπη παρέλαση με τρακτέρ που τραβούν άρματα, οι αρμόδιοι ίσως πρέπει να μάθουν να “πωλούν” το προϊόν τους ανάλογα» υποστήριξε, εκτιμώντας πως ο εκάστοτε επισκέπτης αναζητά μια ιδιαιτερότητα μέσα από μια εκδήλωση με ιστορία, όπως γίνεται στη Μεσσήνη, χωρίς όπως είπε και εκεί να γίνεται η προβολή που πρέπει. «Προφανώς δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για παρθενογένεση, ιδίως στη Μεσσηνία όπου έχει αρκετά δρώμενα να βασιστεί και να επενδύσει σε αυτά, με ένα ακόμα παράδειγμα να είναι αυτό της Μεθώνης» συμπλήρωσε.

 

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Οπως έχει αποδειχτεί, οι προορισμοί που “κόβουν πρώτοι το νήμα” της πληρότητας κατά τις μέρες του Πάσχα δεν είναι απαραίτητα αυτοί που συνδυάζονται με την ομορφιά και τις υποδομές αλλά αυτοί που συνδέονται με έθιμα και θεματικές που το δίχως άλλο κάνουν “γκελ” στον επισκέπτη ώστε να τους “μαρκάρει” για να περάσει τις μέρες αυτές με την οικογένεια του. Στο πλαίσιο αυτό ο Κώστας Ανδριανόπουλος παρατήρησε σε ό,τι έχει να κάνει με την Καλαμάτα, πως λείπουν οι θεματικές διοργανώσεις βασισμένες είτε σε κάτι που προϋπάρχει είτε σε κάτι που μπορεί να προκύψει στο κατανυκτικό κλίμα των ημερών. «Αποτέλεσμα αυτού είναι να ακολουθείται η πεπατημένη με κάποιο σταθερό πρόγραμμα, για την οποία πολλοί επαγγελματίες έχουν ενστάσεις, καθώς δεν βλέπουν χρόνο με το χρόνο κάτι νέο, ώστε να αυξηθεί η επισκεψιμότητα» πρόσθεσε.

 

ΝΟΤΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ

Οι επόμενες εβδομάδες μέχρι το Πάσχα, μπορεί για κάποιες πόλεις να θεωρούνται “νεκρή περίοδος”, ωστόσο η Καλαμάτα μπορεί να “χαμογελά”, καθώς η επιστροφή των σχολικών εκδρομών μόνο ως νότα αισιοδοξίας μπορεί να χαρακτηριστεί για αρκετούς κλάδους. «Μετά από δύο χρόνια, πέρυσι οι σχολικές εκδρομές εμφανίστηκαν εκ νέου, αποτελώντας μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς ο ξενοδοχειακός κλάδος κρατούσε μικρό καλάθι» διευκρίνισε ο Κώστας Ανδριανόπουλος, δηλώνοντας πως η φετινή περίοδος βάση των κρατήσεων θα είναι πολύ καλύτερη, φτάνοντας στο απόγειο της τις επόμενες εβδομάδες, με πολλά ξενοδοχεία τα τριήμερα από Πέμπτη έως και Σάββατο να έχουν δηλώσει ήδη πληρότητα. «Στο κλίμα αυτό, η Καλαμάτα λογίζεται ως προορισμός για τριήμερες εκδρομές, αφορώντας παιδιά κατά κύριο λόγο από Α’ και Β’ Λυκείου. Δυστυχώς, οι πενταήμερες εκδρομές δεν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στην πόλη μας, ίσως γιατί δεν έχει προβληθεί για το σκοπό αυτό, επιλέγοντας τα σχολεία της Αθήνας για παράδειγμα κάποιο νησί ή κάποια άλλη πόλη της βόρειας Ελλάδας» επισήμανε, λέγοντας πως η Καλαμάτα έχει και τη διασκέδαση που είναι βασικό ζητούμενο για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου αλλά και κοντινούς προορισμούς για μια επίσκεψη. «Η αλήθεια είναι πως δεν έχει γίνει μια οργανωμένη προσπάθεια από την πόλη ώστε να πάει στα σχολεία της πρωτεύουσας και να κάνει μια εκδήλωση, προβάλλοντας σε Opinion Makers και σχετικά γραφεία τα πλεονεκτήματα της πόλης μας για τέτοιου είδους εκδρομές. Κάτι τέτοιο έχει πράξει η Λακωνία εδώ και μια πενταετία, δείγμα πως η Καλαμάτα έχει μείνει πίσω, χάνοντας διανυκτερεύσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της» σημείωσε.

 

ΠΛΗΓΜΑ ΟΙ ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Αναφορικά με το ενδιαφέρον για τις θέσεις εργασίας στον τουρισμό λίγο πριν την εκκίνηση της σεζόν, ο ίδιος πληροφόρησε πως τα κενά είναι τεράστια, φαινόμενο που είναι έντονο από το 2020 και έπειτα. «Κρίνοντας από τηλέφωνα που δεχόμαστε από συναδέλφους, ζητώντας τη βοήθεια μας ώστε να βρουν άτομα, δυστυχώς διαπιστώνουμε πως τα κενά αυτή τη στιγμή είναι απίστευτα μεγάλα σε όλους σχεδόν τους κλάδους που σχετίζονται με τη φιλοξενία και την εστίαση» υπογράμμισε, τονίζοντας πως δεν αφορούν συγκεκριμένες ειδικότητες όπως στην κουζίνα αλλά και σε στελέχη, όπως για το Front Office ή το Housekeeping. «Ο τουρισμός φαίνεται να έχει χάσει τη λάμψη που είχε, μη αποτελώντας πρώτη επιλογή για πολλούς από τους νέους. Μεταξύ άλλων, η πανδημία έπαιξε το ρόλο της στην εξέλιξη αυτή, καθώς στα δύο πρώτα χρόνια μετακινήθηκαν σε κλάδους που θεωρούνται πιο ασφαλείς και μεγαλύτερης διάρκειας» συμπλήρωσε, εξηγώντας πως παρότι έχουν γίνει κινήσεις ώστε αν προσελκυστούν μέσα από αυξήσεις μισθών και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, παρ’ όλα αυτά τα προβλήματα για το 2023 θα είναι τεράστια όχι μόνο στην Καλαμάτα αλλά ευρύτερα στη Μεσσηνία. «Στα αρνητικά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την πενιχρή εύρεση στέγης για τους εργαζόμενους, μιας και είναι δύσκολο για τις επιχειρήσεις της Καλαμάτας να προσφέρουν κατοικία, παρά μόνο σε κάποια στελέχη. Πρόκειται για ένα ζήτημα που χρήζει ευέλικτων λύσεων και στην πόλη μας αλλά και σε πολλές περιοχές της Μεσσηνίας, μέσα από επενδύσεις που να εξυπηρετήσουν τον κόσμο» εκτίμησε.

 

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με τον εκλογική περίοδο, ο ίδιος έκανε λόγο για νεκρό διάστημα από τα μέσα Απριλίου έως και τα τέλη Μαΐου το οποίο όπως είπε ενδέχεται να μην βελτιωθεί από τις πτήσεις, τις οποίες χαρακτήρισε μέχρι στιγμής μέσα από τα όσα έχουν ανακοινωθεί λιγότερες από το 2022. «Επιπλέον, το γεγονός πως το ορθόδοξο Πάσχα πέφτει νωρίς φέτος μας δημιουργεί ερωτηματικά για το πως θα κυλήσει η Ανοιξη, σε συνδυασμό με μια εκλογική χρονιά, όπου ποτέ στην Ελλάδα δεν είναι καλή τουριστικά. Ελπίζουμε πως η εκλογική περίοδος δεν θα είναι μακράς διάρκειας ώστε να μην δημιουργηθούν αναταράξεις στην εισερχόμενη αγορά. Σε γενικές γραμμές υπάρχει μια αισιοδοξία πως θα πιάσουμε τα περσινά νούμερα, με στόχο μέσα από την αύξηση των ξενοδοχείων στην πόλη αυτά να αυξηθούν και ο κόσμος να εξυπηρετείται καλύτερα» κατέληξε.