Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024 08:45

Δημήτρης Καραλής - Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας: Ανάγκη αλλαγής του τουριστικού “μείγματος”

Δημήτρης Καραλής - Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας: Ανάγκη αλλαγής του τουριστικού “μείγματος”

Τις επιδόσεις του 2023 αναμένεται να φτάσει η φετινή θερινή περίοδος στη Μεσσηνία σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημήτρη Καραλή.

Ο ίδιος, μιλώντας στην “Ε” σημείωσε, πως αναμένεται μείωση σε επίπεδο εγχώριου τουρισμού, αναμένοντας ο κλάδος να ισοσκελιστεί η κίνηση από το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, με τον σκληρό πυρήνα να αποτελεί το διάστημα 15/7 έως 31/8.

Ως προς την αυξανόμενη προβολή της Ηπειρωτικής Ελλάδας τα τελευταία χρόνια από τα ΜΜΕ και αν μπορεί να επωφεληθεί η Μεσσηνία, ο ίδιος επανέλαβε το σύνθημα της Ενωσης το οποίο είναι πως τα έξοδα των ακτοπλοϊκών και μόνο είναι ένα μηνιάτικο, λέγοντας πως η περιοχή βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, σε ότι αφορά τη σύγκριση οικονομικών τιμών σε σχέση με άλλες περιοχές και την παροχή υπηρεσιών.

«ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΜΕΙΓΜΑΤΟΣ»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας έκανε λόγο για ανάγκη αλλαγής του “μείγματος” ως προς τον τουρισμό της Μεσσηνίας, ούτως ώστε να ξεφύγει η περιοχή από την μονοκαλλιέργεια του εγχώριου τουρισμού και να μην περιμένει ο κλάδος ενίσχυση μόνο από τους Ελληνες. «Το ποσοστό Πανελλαδικά που αντιστοιχεί σε έσοδα από τον εγχώριο τουρισμό -στις καλύτερες μέρες- είναι 8% και το υπόλοιπο από τον εισερχόμενο τουρισμό» υπογράμμισε, τονίζοντας πως σε βασική προτεραιότητα πρέπει να μπει η βελτίωση των υποδομών και ειδικά του Αεροδρομίου, ώστε να αλλάξει το “μείγμα” και να επιλέγουν τη Μεσσηνία περισσότεροι τουρίστες. «Από τις 13 περιφέρειες, μόλις 5 συνδέονται με το 90% των εσόδων από τον τουρισμό. Ολες οι υπόλοιπες, συμπεριλαμβανόμενης της Πελοποννήσου, κατέχουν ένα μερίδιο της τάξεως του 3%, ποσοστό που τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει με τα μέρη μας, δεν συνάδει με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, από αρχαιολογικούς χώρους μέχρι φυσικό κάλλος» συνέχισε, τονίζοντας πως η κατάσταση αυτή αδικεί τον τόπο, καθώς δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμα η οργάνωση που θα έπρεπε για να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστος και αξιόλογος τουριστικός προορισμός στην Πελοπόννησο. Σε ερώτηση της “Ε” για το ποιος φορέας πρέπει να αλλάξει άρδην τα δεδομένα ώστε να αντιστραφεί το συγκεκριμένο κλίμα, ο ίδιος στάθηκε στην Περιφέρεια, υπενθυμίζοντας πως η κεντρική Κυβέρνηση έχει πλέον εποπτικό ρόλο, δίνοντας τις αρμοδιότητες και τα αντίστοιχα χρήματα στις Περιφέρειες. «Η εξέλιξη αυτή ήταν καλή, φεύγοντας από το Αθηνοκεντρικό κράτος το οποίο δεν είχε την οργάνωση για να μπορέσει να αντιληφθεί τις ιδιαιτερότητες της κάθε Περιφέρειας και να οργανώσει ανάλογα το πλάνο που θα αντιστοιχούσε στη κάθε περιοχή» πρόσθεσε, σχολιάζοντας πως η Μεσσηνία έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και βάση αυτών θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα οργανόγραμμα, για τις αγορές που πρέπει να στραφεί. «Προφανώς, η περιοχή μας δεν μπορεί να επωφεληθεί από όλες τις αγορές, μιας και δεν έχουμε δυνατότητες για μαζικό τουρισμό. Ωστόσο, ούτε αυτό το είδος τουρισμού αποτελεί λύση, δημιουργώντας προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες» παρατήρησε, λέγοντας πως για να επιτευχθεί μια ισόρροπη ανάπτυξη πρέπει να υπάρξουν συνέργειες και σοβαρή προσέγγιση στα ζητήματα που αφορούν τον τουρισμό.

«Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΑ ΣΚΗΠΤΡΑ»

Στο πλαίσιο των αεροπορικών αφίξεων, παρατηρήθηκε πως το φετινό δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου, την εμφάνισή τους στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα έκαναν, κατά πολύ σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, οικογένειες και παρέες από τη Γαλλία και τη Γερμανία, επιλέγοντας την Καλαμάτα για τη διαμονή τους, τουλάχιστον κατά το μεγαλύτερο διάστημα παραμονής τους στη Μεσσηνία. «Η Καλαμάτα κρατάει τα σκήπτρα, δίχως να υπάρχει καμία αμφιβολία. Το τεράστιο παραλιακό της μέτωπο είναι κατά γενική ομολογία σπάνιο, ενώ από εκεί και πέρα έχει οργανωθεί καλύτερα από τις υπόλοιπες περιοχές» ανέφερε ο κ. Καραλής, λέγοντας πως θα μπορούσαν να έχουν το διάστημα αυτό μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και οι νοτιότερες περιοχές της Μεσσηνίας αν το οδικό δίκτυο είχε τις σωστές υποδομές. «Συζητάμε εδώ και χρόνια για τον περίφημο οδικό άξονα που θα συνδέσει την Καλαμάτα με τους περιφερειακούς προορισμούς. Μέρη έτσι, όπως η Πύλος, η Μεθώνη, η Φοινικούντα και η Κορώνη υστερούν, μιας και για να μεταβεί κανείς σε αυτές, πρέπει να διανύσει ένα οδικό δίκτυο που μόνο βολικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί» επισήμανε ο Δημήτρης Καραλής, λέγοντας πως εφόσον επιλέγεται η Καλαμάτα ως τόπος διαμονής από ένα σημαντικό αριθμό επισκεπτών για τους δικούς τους λόγους, είναι λογικό και επόμενο να θέλουν να ανακαλύψουν τα γύρω μέρη, κάτι που δεν συμβαίνει στον επιθυμητό βαθμό, με αποτέλεσμα να μην δημιουργούνται κατά τη γνώμη του οι προοπτικές και οι δυνατότητες για να προκύψουν με μεγαλύτερους βαθμούς οι αντίστοιχοι χώροι εστίασης και αναψυχής. Ο ίδιος, εκτίμησε πως τα επόμενα 3-5 χρόνια η Μεσσηνία θα βρίσκεται σε παρόμοια περιδίνηση, εφόσον δεν ανατρέπονται οι προϋποθέσεις και οι βασικοί παράγοντες για να υπάρξουν μεγαλύτερες ροές, προκύπτοντας όπως είπε εν τέλει μια εικονική πραγματικότητα.

Η ΑΠΗΧΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΟΙ «ΜΑΤΙΕΣ» ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Σε ό,τι έχει να κάνει με την αεροπορική σύνδεση Καλαμάτας – Ηρακλείου, ο ίδιος υπενθύμισε πως πρώτη η Ενωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας είχε επισημάνει εδώ και χρόνια την ανάγκη διασύνδεσης με την Κρήτη, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη τουριστική αγορά της Ελλάδας. «Η διασύνδεση έγινε αλλά με έναν ενδεικτικό αριθμό πτήσεων, ενώ η μια έρχεται στο Αεροδρόμιο μαύρα μεσάνυχτα. Σε κάθε περίπτωση, μόνο οφέλη μπορεί να αποκομίσει η περιοχή μας» συνέχισε, παρατηρώντας πως και η πτήση από το Τελ Αβίβ έχει προσφέρει πολύ σημαντική δυναμική στον εισερχόμενο τουρισμό. «Φανταστείτε πως εν μέσω πολέμου, το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο, γεγονός οξύμωρο εν μέσω των όσων γίνονται» πρόσθεσε, τονίζοντας πως η Μεσσηνία θα μπορούσε να διασυνδεθεί και με τη Λεμεσό, καθώς και σε αυτή την περίπτωση, η αγορά είναι μεγάλη.

ΔΕΝ «ΑΓΓΙΞΕ» ΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ Ο FTI

O τρίτος μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πάροχος της Ευρώπης, o Όμιλος FTI με έδρα το Μόναχο, κήρυξε πτώχευση μετά από ανεπιτυχείς διαπραγματεύσεις με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας για χρηματοδότηση, πλήττοντας καίρια 11.000 εργαζομένους αλλά και δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες που βρίσκονταν σε διακοπές ή είχαν κάνει κρατήσεις στην εταιρεία. Σε τοπικό επίπεδο και αν η Μεσσηνία επηρεάστηκε από την εξέλιξη αυτή, ο κ. Καραλής σημείωσε πως το πρόβλημα εντοπίστηκε κυρίως στα Ελληνικά νησιά όπου ο εν λόγω tour operator είχε επικεντρώσει τις εργασίες του, λόγω των αεροπορικών θέσεων και των δωματίων που ήταν κλεισμένα και δεν μπορούσαν να μεταπωληθούν από τη μια στιγμή στην άλλη. «Η κατάρρευση του πρακτορείου ήταν σε ένα πρώιμο στάδιο από πέρυσι, έχοντας πάρει στο παρελθόν κάποιες ενισχύσεις λόγω covid, μη μπορώντας να ανακάμψει» παρατήρησε. Οι επιπτώσεις του εν λόγω «κανονιού» μπορεί να φέρνουν στο μυαλό μνήμες του αντίστοιχου της Thomas Cook, ωστόσο οι παρενέργειες του τωρινού προβλήματος διαφαίνονται μικρότερες και πιο εύκολα διαχωρίσιμες. «Προφανώς, δεν ήταν εύκολη η επαναφορά στην κανονικότητα μετά την πανδημία. Ολες οι επιχειρήσεις βρέθηκαν αντιμέτωπες με ένα διαφορετικό τοπίο και για να μπουν σε μια τροχιά κανονικότητας, έπρεπε όλοι οι παράγοντες να δημιουργήσουν συνέργειες και να προκύψει κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Προφανώς, κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις λόγω έλλειψης οργάνωσης και τεχνογνωσίας, δεν κατάφεραν να επανακάμψουν» πρόσθεσε.

Η ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΜΙΣΘΩΣΗ

Τέλος, από πλευράς βραχυχρόνιας μίσθωσης και των χειρισμών της Κυβέρνησης πάνω στο θέμα αυτό, ο Δημήτρης Καραλής χαρακτήρισε απαράδεκτη την κυβερνητική πολιτική, λέγοντας πως βαρύνει σε ασυγχώρητο βαθμό όλους τους παράγοντες ώστε ο ξενοδοχειακός κλάδος να “ανασάνει”, με προεξάρχοντα όπως είπε τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος έχει κατ' επανάληψη εκτεθεί στη συζήτηση ώστε να υπάρξει ρύθμιση αυτού του καθεστώτος. Ο ίδιος, εκτίμησε πως λόγω της δυναμικής του τουρισμού, το κυβερνών κόμμα έχασε ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων, καταλήγοντας πως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι αδιανόητη, με τους περιορισμούς να είναι ανύπαρκτοι.