Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2024 08:05

Ομοσπονδία Συλλόγων Χωριών Ορεινής Μεσσηνίας: Να καταταχθούν στις “περιοχές με δυνατότητες ανάπτυξης”

Ομοσπονδία Συλλόγων Χωριών Ορεινής Μεσσηνίας: Να καταταχθούν στις “περιοχές με δυνατότητες ανάπτυξης”

Να καταταχθεί η περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Είρας του Δήμου Οιχαλίας, μαζί με τα χωριά Άνω Μέλπεια και Ψάρι, στις “περιοχές με δυνατότητες ανάπτυξης”, ζήτησε η Ομοσπονδία Συλλόγων Χωριών Ορεινής Μεσσηνίας “Ο Επικούριος Απόλλων”, στη συμμετοχή της στη διαβούλευση για το νέο σχέδιο του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου(ΕΧΠ) για τον τουρισμό.

Οπως ενημερώνει ο πρόεδρός της Κώστας Καράμπελας, η Ομοσπονδία επεσήμανε ότι στους χάρτες που περιέχονται στο νέο σχέδιο του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου(ΕΧΠ) για τον τουρισμό, φαίνεται καθαρά ότι οι περιοχές των Δήμων Οιχαλίας, Μεγαλόπολης και Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, χαρακτηρίζονται τουριστικά ως μη ανεπτυγμένες περιοχές!!!
Όμως, στην περιοχή της Δ.Ε. Είρας μαζί με τα χωριά Άνω Μέλπεια και Ψάρι, εκτός από το μοναδικού φυσικού κάλλους ποτάμι της Νέδας, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έχει κηρυχθεί ως προστατευόμενο μνημείο και προστατευόμενοι φυσικοί σχηματισμοί, υπάρχουν 9 σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι επίσημα χαρακτηρισμένοι: Ναός Επικουρίου Απόλλωνα, Bάσσες. Λύκαιο Όρος. Ακροπόλεις ανάμεσα στο Κακαλέτρι - Στάσιμο Τριφυλίας. Ιερό του Πανός στο Καστράκι Νέδας. Ύψωμα Πετρούλα Αγίου Ηλία 'Ανω Μέλπειας. Κάστρο Κρεμπενής, Άνω Μέλπεια. Ύψωμα Μετσίκι, Μυκηναϊκοί τάφοι, Ψάρι Τριφυλίας, Μεσσηνία. Ο ιερός ναός της Αγίας Θεοδώρας βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο, Βάστα. Αρχαιολογικό Μουσείο Λυκόσουρας
Στις μοναδική αυτή περιοχή μπορεί να αναπτυχθεί: Πολιτιστικός τουρισμός, θρησκευτικός- προσκυνηματικός τουρισμός, τουρισμός υπαίθρου και άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού: Το ποτάμι της Νέδας έχει χαρακτηρισθεί ως ύδατα αναψυχής.
Η Ομοσπονδία, καλεί τον Δήμο Οιχαλίας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και όλους τους φορείς της περιοχής, να διεκδικήσουν την κατάταξη της περιοχής της Δ.Ε. Είρας μαζί με τα χωριά Άνω Μέλπεια και Ψάρι, στις “περιοχές με δυνατότητες ανάπτυξης”, ώστε να δοθούν κίνητρα για την σωστή τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.