Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014 07:37

Ξεκίνησαν οι διεθνείς πτήσεις, καθυστερούν οι υποδομές

Γράφτηκε από την
Ξεκίνησαν οι διεθνείς πτήσεις, καθυστερούν οι υποδομές

Από χθες το αεροδρόμιο Καλαμάτας ξεκίνησε -για μία ακόμα χρονιά- τον διεθνή του ρόλο, καθώς άρχισε η μόνιμη σύνδεση της μεσσηνιακής πρωτεύουσας με το Μόναχο, μέσω πτήσεων της Aegean.

Τέσσερις ημέρες αργότερα, την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, η FlyNiki του αεροπορικού ομίλου Air Berlin, εγκαινιάζει τη φετινή τακτική απ’ ευθείας σύνδεση της Καλαμάτας με την Βιέννη. Για να ακολουθήσει, από τον Μάρτιο, πλήθος τακτικών πτήσεων από και προς ευρωπαϊκούς προορισμούς -τόσο από την Aegean, όσο και από ξένες αεροπορικές εταιρείες, της Δυτικής και της Ανατολικής Ευρώπης- αλλά και οι καθιερωμένες πλέον πτήσεις τσάρτερ.

Μετά από το περυσινό ρεκόρ αφίξεων στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, επομένως -και εν όψει μιας διαγραφόμενης εξαιρετικής προοπτικής για φέτος-, θα ανέμενε κανείς ότι η Πολιτεία θα έσπευδε, ήδη από το τέλος της περυσινής τουριστικής περιόδου, να υλοποιήσει στοιχειώδεις παρεμβάσεις στον διεθνή αερολιμένα “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”, προκειμένου να ανταποκριθεί στο ολοένα αυξανόμενο ρεύμα επισκεπτών, αλλά και στο ενδιαφέρον των αεροπορικών εταιρειών.

Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, και πιεζόμενος από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δεσμευόταν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ότι θα επισπεύδονταν οι μελέτες επέκτασης για το κτήριο του αεροσταθμού, “ώστε να ξεκινήσουν τα έργα στις αρχές του 2014”.

Ο Φεβρουάριος τελειώνει, αλλά επίσπευση δεν... προέκυψε -παρά τις υπουργικές δεσμεύσεις. Το μόνο που υπήρξε ήταν μια “επιθεώρηση” του αεροδρομίου -στις αρχές του ίδιου μήνα- από τον διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) Δημήτρη Κούκη, ο οποίος αναλώθηκε στο να επαναλάβει τον ήδη γνωστό εδώ και σχεδόν μια δεκαετία προγραμματισμό περί “αναβάθμισης των χώρων του αεροδρομίου”, αναφέροντας ωστόσο έργα αρμοδιότητας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας -όπως η ενίσχυση του διαδρόμου και του παράλληλου τροχόδρομου, ο εκσυγχρονισμός του ηλεκτρικού δικτύου και του δικτύου φωτοσήμανσης και η κατασκευή πύργου ελέγχου.

Κουβέντα δεν έγινε ωστόσο για την επέκταση του κτηρίου του αεροσταθμού -για την οποία υπάρχει έτοιμη μελέτη-, ούτε διευκρινίστηκε τι θα γίνει με το σημαντικό πρόβλημα του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών, δεδομένου ότι πλέον στην Καλαμάτα θα λειτουργεί βάση της Aegean για πτήσεις εξωτερικού, πράγμα που σημαίνει ότι θα παραμένουν μόνιμα αεροσκάφη της εν λόγω εταιρείας.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το ΓΕΑ ξεκάθαρα έχουν γνωστοποιήσει στην ΥΠΑ ότι δεν τίθεται καμία δυνατότητα διάθεσης χώρου από το πολεμικό αεροδρόμιο για τις ανάγκες λειτουργίας του πολιτικού -κάτι που επίσης απέφυγε να θίξει ο Δ. Κούκης στην πρόσφατη “επιθεώρηση”, σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν τουλάχιστον.

Ανάλογο... σκοτάδι, τέλος, επικρατεί και όσον αφορά την ενίσχυση του προσωπικού στον αερολιμένα, καθώς το υφιστάμενο προσωπικό είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να επαρκέσει εν όψει του αυξημένου, φέτος, έργου που επιφορτίζεται, με πολλές τακτικές διεθνείς πτήσεις και με τις πτήσεις τσάρτερ.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα υπάρχουσες πληροφορίες, οι προορισμοί από και προς το αεροδρόμιο Καλαμάτας για το 2014, θα έχουν ως εξής:

 

Aegean: Μόναχο, Παρίσι, Ντίσελντορφ, Μόσχα, Κίεβο, Αγία Πετρούπολη, Ροστόφ, Στοκχόλμη, Αθήνα. Astra Airlines: Θεσσαλονίκη. Austrian Airlines: Βιέννη. British Airways: Λονδίνο (Χίθροου). Blue Panorama: Ρώμη. Condor Airlines: Μόναχο, Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Στουττγάρδη. Germania: Λονδίνο. Easyjet: Αμβούργο, Λονδίνο. FlyNiki: Βιέννη. Travel Services: Πράγα. Thomas Cook: Γλασκώβη, Λονδίνο, Μάντσεστερ. Transavia: Αμστερνταμ. Ryanair: Μιλάνο (Μπέργκαμο). Scandinavian Airlines: Οσλο.


Η πρώτη πτήση

Δύο μήνες νωρίτερα άνοιξε φέτος η τουριστική σεζόν για τον εισερχόμενο τουρισμό στην Καλαμάτα, καθώς ήδη από χθες ξεκίνησαν οι πτήσεις της Aegean από και προς το Μόναχο. Την ερχόμενη Πέμπτη ξεκινούν οι πτήσεις από Βιέννη με την εταιρεία Flyniki και ακολουθούν στις 3 Μαρτίου οι πτήσεις από Ντίσελντορφ και στις 8 Μαρτίου από Στοκχόλμη, επίσης με την Aegean.

Σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη Δημήτρη Μανδηλάρη, οι πτήσεις ξεκίνησαν χθες το μεσημέρι, με την αναχώρηση της πτήσης από Καλαμάτα για Μόναχο, με 40 περίπου επιβάτες. Η πτήση από Μόναχο αφίχθη στον αερολιμένα Καλαμάτας γύρω στις 9 χθες το βράδυ, με 70 περίπου επιβάτες. Να σημειωθεί πως πρόκειται για τακτική γραμμή, ενώ το πλήρες πρόγραμμα των τακτικών γραμμών και των πτήσεων τσάρτερ θα οριστικοποιηθεί το επόμενο διάστημα.

Κ.Δ.

 


NEWSLETTER