Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014 17:36

"Κραυγή" απόγνωσης Γερμανού κατοίκου της Μάνης για την έλλειψη νερού

"Κραυγή" απόγνωσης Γερμανού κατοίκου της Μάνης για την έλλειψη νερού

 

"Κραυγή" απόγνωσης στέλνει με επιστολή του ένας Γερμανός που ζει στη Μάνη διαμαρτυρόμενος για τα παρατεταμένα προβλήματα ύδρευσης στην περιοχή.

 

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή;

"Αγαπητή ομάδα της "Ελευθερίας",

Σαν ένας νέος κάτοικος της όμορφης Μάνης, θα σας παρακαλούσα να αφιερώσετε λίγο χρόνο στο ζήτημά μου.

Η γυναίκα μου και εγώ μετακομίσαμε στο Νεοχώρι (Λεύκτρου) πάνω από τη Στούπα, σε ένα νοικιασμένο σπίτι τον Μάρτιο αυτού του χρόνου. Είμαι Γερμανός, η γυναίκα μου Ρωσίδα. Εχουμε ζήσει και επισκεφτεί πολλές χώρες στον κόσμο πριν από την συνταξιοδότησή μου. Τώρα θέλω να ζήσω εδώ σαν συνταξιούχος.

Οι πρώτες εβδομάδες εδώ ήταν μια χαρά! Το τοπίο υπερβολικά όμορφο, μας αρέσει το σπίτι μας, οι άνθρωποι είναι φιλικοί, όλα έμοιαζαν ιδανικά.

Μετά αρχίσαμε να έχουμε πρόβλημα με την παροχή νερού. Στην αρχή δεν είχαμε καθόλου νερό για μερικές ώρες, μετά για μερικές ημέρες και εδώ και περίπου ένα μήνα έχουμε νερό που μια έρχεται και μετά κόβεται χωρίς απολύτως κανένα πρόγραμμα. Κατά μέσο όρο έχουμε νερό για περίπου 3-6 ώρες ανά 24ωρο, αλλά ποτέ δεν ξέρουμε πότε αυτό θα συμβεί. Δεν μπορούμε να κάνουμε μπάνιο, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το πλυντήριο πιάτων, είναι δύσκολο να μαζέψουμε νερό στην μπανιέρα, έτσι έχουμε μόνο λίγο νερό για την τουαλέτα.

Μας είχε επισκεφτεί η οικογένειά μας με 2 μικρά παιδιά και ήταν υπερβολικά δύσκολη η κατάσταση γι’ αυτούς. Αναγκάστηκαν να τερματίσουν απότομα την επίσκεψή τους. Εχουμε φίλους που ζητούν να έλθουν να μας επισκεφτούν ή ακόμη και να αγοράσουν σπίτι εδώ.

Εμείς πρέπει να τους πούμε να μείνουν μακριά! Η κατάσταση με το νερό εδώ είναι χειρότερη από πολλές αναπτυσσόμενες χώρες!

Και όλα αυτά εξαιτίας της απόλυτης ανικανότητας από την πλευρά του δήμου, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την παροχή νερού, του ζωτικού αυτού αγαθού, σε αξιόπιστο και βιώσιμο επίπεδο.

Καταλαβαίνω ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι τα πηγάδια δεν διαθέτουν αρκετό νερό. Υπάρχουν καινούργια πηγάδια και το νερό είναι άφθονο. Οχι. Είναι η ανικανότητα ή η απροθυμία της παροχής νερού όπως θα έπρεπε.

Φυσικά και έχω επικοινωνήσει με το Δήμο στην Καρδαμύλη γι’ αυτό το θέμα. Στην πραγματικότητα τηλεφωνώ κάθε πρωί, γιατί κάθε πρωί δεν έχουμε νερό. Αλλά αυτό που μου απαντούν είναι μόνο δικαιολογίες: «Δεν υπάρχει προσωπικό, δεν έχουμε λεφτά», η κλασική δικαιολογία όλων των υπεύθυνων του Δημοσίου, αλλά αυτό δεν είναι αποδεκτό! Η δημόσια διοίκηση δεν είναι μόνο για αποφάσεις και προτεραιότητες. Και αν δεν είναι ικανοί να διασφαλίσουν σταθερή παροχή νερού, αυτό δείχνει ότι έχουν λάθος προτεραιότητες.

Εν τω μεταξύ, είναι πράγματι σαν ένα κακό ανέκδοτο: Οταν τηλεφωνώ, το παίζουν απόλυτα έκπληκτοι: «Τι; Δεν έχετε νερό; Πού;». Και στη συνέχεια υπόσχονται ότι θα βρουν την βλάβη και θα μου τηλεφωνήσουν, αλλά αυτό το τηλεφώνημα ποτέ δεν γίνεται. Ή μου λένε διάφορα παραμύθια, ότι δεν υπάρχει αρκετό νερό για όλους ή το σπίτι σας είναι πολύ ψηλά στο λόφο (πράγμα που δεν ισχύει, είμαστε στο ίδιο ύψος με όλο το χωριό). Την περασμένη εβδομάδα μου είπαν ότι εγκατέστησαν καινούργια αντλία, αυτήν την εβδομάδα είπαν σε φίλο ότι θα εγκαταστήσουν καινούργια αντλία σύντομα.

Ψέματα και δικαιολογίες.

Αυτό είναι κοινωνική ενόχληση, είναι απαράδεκτη ανικανότητα και είναι ντροπή, ρεζιλίκι για τη Μάνη και την Ελλάδα.

Η εξήγηση ότι έτσι είναι η ζωή στην Ελλάδα, δεν είναι πράγματι κολακευτική για την υπέροχη και όμορφη χώρα σας. Είναι πολύ άσχημη εικόνα για εμάς τους ξένους, αλλά όπως μου λένε πολύ επώδυνη και για τους ντόπιους, όπως για παράδειγμα τους αγρότες, οι οποίοι έχουν σταματήσει να ελπίζουν ότι κάτι θα αλλάξει.

Δεν σταματώ και ελπίζω ότι μια μικρή αναφορά ή μια μικρή έρευνα από την πλευρά σας θα μπορούσε να επισπεύσει την εκπλήρωση των τόσο σοβαρών και αναγκαίων βελτιώσεων. Αυτή η δημοτική διοίκηση κάνει κακό στη Μάνη, είναι επιβλαβής για την εικόνα, την οικονομία και τους ανθρώπους της.

Δεν πρέπει να επιτρέπεται να συνεχιστεί.

Σας ευχαριστώ για την υπομονή και την προσοχή σας".

 

Johann W. von Krause