Τετάρτη, 06 Αυγούστου 2014 08:10

Τον Αύγουστο ταμείο για τον τουρισμό

Τον Αύγουστο ταμείο για τον τουρισμό

Ο Αύγουστος θα κρίνει το τουριστικό ισοζύγιο της Μεσσηνίας και όλα θα κριθούν από τις αφίξεις των Ευρωπαίων τουριστών, καθώς ο εσωτερικός τουρισμός είναι μειωμένος κατά 50% και τα…  κανόνια των Ρώσων tour operators σκάνε το ένα πίσω από το άλλο. 

Βάρεσε... κανόνι και δεύτερο ρωσικό τουριστικό γραφείο

Και δεύτερο «κανόνι» έσκασε χθες Τρίτη για τον ρωσικό τουρισμό. Θύμα αυτή τη φορά το τουριστικό γραφείο «Intaer», το οποίο ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη λειτουργία του, 3 ημέρες μετά το κλείσιμο του «Labirint»: ενός εκ των μεγαλύτερων tour operators. 

Στην ανακοίνωση που έχει δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του τουριστικού γραφείου «Intaer», αναφέρεται ότι «ανάμεσα στους λόγους για την απόφαση αυτή ήταν η ραγδαία πτώση στη ζήτηση και την αγοραστική δύναμη, λόγω της απότομης αύξησης της αξίας του συναλλάγματος και της αρνητικής πολιτικής κατάστασης».

Πληροφορίες κάνουν λόγο για μια αναμενόμενη εξέλιξη μετά την πρόσφατη πτώχευση του «Labirint» καθώς το «Intear» ήταν πελάτης του «αγοράζοντας» αεροπορικές θέσεις.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 500 Ρώσοι τουρίστες-πελάτες του «Intaer» σε Κέρκυρα, Ρόδο και Κρήτη.

 

Ο εσωτερικός τουρισμός  μειώθηκε μέχρι και 50%!

Είναι ένα φαινόμενο που φέτος απαντάται σε πάρα πολλά παραθεριστικά σημεία της χώρας: Τα καταλύματα να έχουν πληρότητα που αγγίζει το 100%, αλλά οι πελάτες να είναι στην πλειοψηφία τους ξένοι. Οι Ελληνες μάλλον έμειναν στο σπίτι τους!

Το γεγονός αυτό παραδέχτηκε και η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη μιλώντας χθες στο Mega. Επισήμανε δε πως σε κάποιες περιπτώσεις η μείωση του λεγόμενου εσωτερικού τουρισμού αγγίζει ακόμα και το 50%. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «ανάλογα με τον προορισμό υπάρχουν μειώσεις έως και 50%, μπορεί και παραπάνω». Παραδέχτηκε επίσης πως γίνεται προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα μέσω των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού.

Οσο για το αιφνίδιο κλείσιμο του ρωσικού tour operator «Labirint» φάνηκε καθησυχαστική. Τόνισε πως η ρωσική πλευρά προτίθεται να καλύψει όσους έχουν υποστεί ζημιά από την πτώχευση του ρωσικού τουριστικού πρακτορείου. 

Η υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι οι ιδιωτικές τουριστικές επιχειρήσεις «κινήθηκαν με ωριμότητα» - και τόνισε ότι η Ελλάδα έδειξε ένα πολύ καλό πρόσωπο προς τα έξω σε μια σημαντική τουριστική αγορά όπως αυτή της Ρωσίας. Προσδιόρισε, τέλος, περί τους 8.000-10.000 τους Ρώσους πελάτες του πρακτορείου που βρίσκονται στη χώρα μας και διαβεβαίωσε ότι θα επαναπατριστούν κανονικά.