Τετάρτη, 06 Ιανουαρίου 2016 08:48

26 φορές στην Καλαμάτα κρουαζιερόπλοια το 2016, σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό

26 φορές στην Καλαμάτα κρουαζιερόπλοια το 2016, σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό

Στις 26 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι προγραμματισμένες προσεγγίσεις συνολικά μόλις 4 κρουαζιερόπλοιων για το 2016 στο λιμάνι της Καλαμάτας, αριθμός σημαντικά μικρότερος από εκείνον της προηγούμενης χρονιάς, οπότε προσέγγισαν γύρω στα 40 πλοία με πλέον των 1.000 επιβατών το καθένα, αλλά και κατώτερος των προσδοκιών που δημιούργησαν οι μεγαλοστομίες τοπικών αρχόντων περί εντατικής προσπάθειας σχετικά με την προσέλκυση ναυτιλιακών εταιρειών.

Και μπορεί οι συνθήκες που επικρατούν στη Μέση Ανατολή και οι αναταραχές σε διάφορες άλλες περιοχές να αναδεικνύουν νέους τουριστικούς προορισμούς σε ασφαλείς τόπους, η Καλαμάτα όμως δε μπορεί να διεκδικήσει σημαντικό μερίδιο εάν δεν αποκτήσει τις υποδομές εκείνες που θα προσφέρουν ασφάλεια στις εταιρείες και ευκολία στην προσέγγιση πλοίων ίσως και ακόμα μεγαλύτερων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Κατάκολου, το οποίο έχοντας αποκτήσει σημαντικές υποδομές και νέους ντόκους, μπαίνει ξανά στο πρόγραμμα κρουαζιέρας της Costa για μεγάλα πλοία, με πλέον των 2.500 επιβατών. Μιας εταιρείας που έχει εντάξει και την Καλαμάτα στους σταθμούς του προγράμματός της με το "Costa neoClassica" να πρωταγωνιστεί στο πρόγραμμα που έχει υποβληθεί από ένα πρακτορείο της Καλαμάτας στους αρμόδιους φορείς. Ενα πλοίο με 1.000 περίπου επιβάτες, ο πρώτος κατάπλους του οποίου αναμένεται στις 10 Ιανουαρίου 2016. Το ίδιο πλοίο έχει προγραμματιστεί να προσεγγίσει ακόμα μία φορά μέσα στον Ιανουάριο, και από 3 φορές κάθε μήνα μέχρι τον Μάιο. Σε μια μόνο περίπτωση αναμένεται να αντικατασταθεί από το "Costa neoRomantica", το οποίο είδαμε στο λιμάνι της Καλαμάτας αρκετές φορές την άνοιξη και το φθινόπωρο που πέρασαν.

Η εταιρεία Thomson εντάσσει την Καλαμάτα στο πρόγραμμα του "Thomson Dream", το οποίο αναμένεται να καταπλεύσει από μια φορά μέσα στον Μάιο, τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο.

Και το φθινόπωρο του 2016 θα έχουμε κρουαζιερόπλοια στο καλαματιανό λιμάνι, με το "Costa neoClassica" 3 φορές τον Οκτώβριο και από δύο φορές το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, καθώς επίσης το μικρού μεγέθους κρουαζιερόπλοιο "Minerva", που έχουμε ξαναδεί στο λιμάνι μας κατά το παρελθόν, να έχει προγραμματίσει κατάπλου για τα μέσα Νοεμβρίου.

Μπορεί λοιπόν οι 26 αφίξεις να ακούγονται σημαντικός αριθμός, ωστόσο αν λάβει κανείς υπόψη πως μιλάμε για 4 πλοία συνολικά μέσα στη χρονιά και ουσιαστικά για ένα μόνο πλοίο της Costa που θα δώσει και φέτος «ανάσα» τουρισμού την άνοιξη και το φθινόπωρο στην πόλη και τα θέρετρα της ευρύτερης περιοχής, αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα να υπάρξει συστράτευση φορέων με στοχευμένη καμπάνια, αλλά και φυσικά άμεσος προγραμματισμός για τη βελτίωση των υποδομών του λιμανιού, στην κατεύθυνση των κινήτρων που μπορούν να προσελκύσουν επιπλέον εταιρείες και πλοία.