Κυριακή, 07 Φεβρουαρίου 2016 14:08

Alterna Messinia 2016: Προσπάθεια να αναδειχθεί ο εναλλακτικός τουρισμός (βίντεο-φωτο)

Γράφτηκε από τον

Μια προσπάθεια να γίνει γνωστή η Μεσσηνία ως προορισμός για λάτρεις των εναλλακτικών μορφών τουρισμού -και όχι μόνο- αποτελεί η πρώτη έκθεση εναλλακτικού τουρισμού Alterna Messinia 2016, στην οποία έχουν δηλώσει συμμετοχή συνολικά 22 επιχειρήσεις από όλο το νομό και η οποία θα φιλοξενηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας το διήμερο 8 και 9 Φεβρουαρίου.

Οπως εξηγεί στο eleftheriaonline.gr ο εκ των εμπνευστών της έκθεσης Νίκος Κουρής, ο σκοπός δεν είναι μόνο η γνωριμία των επισκεπτών με τις ποικίλες μορφές τουρισμού που προσφέρονται στη Μεσσηνία, αλλά και η γνωριμία των επιχειρηματιών μεταξύ τους, έτσι ώστε μέσα από μεταξύ τους συνέργειες να προκύψουν ελκυστικά τουριστικά πακέτα ικανά να φέρνουν κόσμο στο νομό μας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου κι όχι μόνο τους δύο – τρεις μήνες του καλοκαιριού.

“Το στοίχημά μας είναι να προσελκύσουμε κόσμο να έρθει στη Μεσσηνία και εκτός τουριστικής σεζόν, επιδίωξη είναι δηλαδή να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο στην περιοχή μας” σημειώνει και εξηγεί, ειδικότερα:

“Τρεις είναι οι στόχοι αυτής της έκθεσης: Ο πρώτος είναι αφ’ ενός η ανάδειξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Μεσσηνίας, ώστε να τους γνωρίσουν οι Μεσσήνιοι και αφ’ ετέρου οι ίδιοι οι επιχειρηματίες να γίνουν κοινωνοί των δραστηριοτήτων τους, όσον αφορά σε τουρισμό ειδικού ενδιαφέροντος.

Ο δεύτερος στόχος είναι να αναπτυχθούν συνεργασίες και συνέργειες μεταξύ των εν λόγω επιχειρηματιών, ώστε να προκύψουν τουριστικά πακέτα ελκυστικά, αλλά και ανταγωνιστικά. Ο τρίτος στόχος, τέλος, είναι η επιδίωξη για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξωστρέφεια του νομού μας”.

Οι δραστηριότητες των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην Alterna Messinia 2016 αφορούν, όπως λέει ο Ν. Κουρής, ιστιοπλοΐα, κανόε καγιάκ, θαλάσσια σπορ, ενοικιάσεις σκαφών κρουαζιέρας, καταδύσεις, μηχανοκίνητα σπορ, μοντελισμό, πέιντμπολ, αναρρίχηση, ορειβασία, πεζοπορία, ιππασία, τένις, τζετ σκι. Οι δραστηριότητες αυτές επιδιώκεται να συνδυαστούν με τουριστικούς πράκτορες και επαγγελματίες ενοικιαζομένων δωματίων.

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι η έκθεση είναι αποκλειστικά ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία -όπως εξηγεί- αναλήφθηκε καθώς κάποιες μεμονωμένες προσπάθειες προβολής ή και συνεγασιών των πιο πάνω επαγγελματιών στο παρελθόν δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, οδηγώντας στην αναπόφευκτη διαπίστωση ότι η Μεσσηνία απέχει πολύ ακόμα από το να χαρακτηρίζεται επώνυμος προορισμός.

“Με γερές βάσεις τον ήλιο και τη θάλασσα -τα οποία, όμως, διαθέτει και η υπόλοιπη Ελλάδα- θα πρέπει να χτίσουμε στη Μεσσηνία ένα στέρεο οικοδόμημα για τον τουρισμό, μέσα από την απαραίτητη αναβάθμιση σε όλους τους τομείς που εμπλέκονται. Οι πυλώνες ανάπτυξης της Μεσσηνίας πρέπει να είναι ο τουρισμός, η διασύνδεσή του με τον πρωτογενή τομέα και τον αγροτουρισμό, όπως επίσης και ο πολιτισμός” εκτιμά ο Ν. Κουρής.

Οπως παρατηρεί, ειδικό βάρος θα πρέπει να δοθεί στην εξωστρέφεια των μεσσηνιακών επιχειρήσεων που άμεσα ή έμμεσα ασχολούνται με το τουριστικό προϊόν και αναμένουν οφέλη από την αξιοποίησή του. Κι αυτό, όπως εξηγεί, δεν μπορεί να γίνει χωρίς οικονομική στήριξη των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, δεδομένου ότι η αγορά της Μεσσηνίας είναι μικρή για να προσελκύσει αφ’ εαυτή μεγάλους τουρ οπερέιτορς:

“Πρέπει σε αυτό το σημείο να βοηθήσει η πολιτεία με το υπουργείο Τουρισμού, η Περιφέρεια και οι δήμοι του νομού μας. Η συγκεκριμένη έκθεση έχει αποκλειστικά την οικονομική στήριξη των συμμετεχόντων σε αυτή και μερικών χορηγών” δηλώνει ο Ν. Κουρής, που πάντως επισημαίνει ότι πρόθεση των οργανωτών είναι να καταστήσουν θεσμό την εν λόγω έκθεση, η οποία -όπως λέει- “δεν είναι υποχρεωτικό να διεξάγεται κάθε χρόνο στην Καλαμάτα, αλλά θα μπορεί να περιοδεύει ανά την Ελλάδα, κάθε χρόνο σε διαφορετική περιοχή της χώρας μας”.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, καταλήγει, έχει ετοιμαστεί έντυπο ενημερωτικό υλικό -σε 15.000 αντίτυπα- το οποίο θα προωθηθεί στα ταξί, το υπεραστικό ΚΤΕΛ, το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, τα ξενοδοχεία, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα κάμπινγκ, τα ταξιδιωτικά πρακτορεία και τους δήμους όλης Μεσσηνίας.

Οι συμμετέχοντες στην Alterna Messinia 2016 είναι οι εξής:

Αναρρίχηση: α) 2407 – Αβραμέας, β) Climb Up – Μάλαμας

Θαλάσσια Σπορ: α) Thalassa Sports – Κάργκουλας, β) SURX Active Center, γ) Explore Messinia – Κονταργύρης

Καταδύσεις: α) Free Diving Club – Καστρινάκης, β) Dive Code – Εξαρχουλέας, Pilos Dive Center - Πυλιώτης

Μηχανοκίνητα: α) Πίστα Καρτ – Κουβάτσος, The Model Shop – Paintball – Μέλλιος, γ) Yamaha - Αθανασάς

Ενοικιαζόμενα σκάφη: α) Blue Line Sailing Team – Δρακόπουλος, β) Messinia Sailing Πολιτόπουλος, γ) K & G – Κακαβόγιαννης, δ) Navarino Sea Yachting – Κοντόπουλος, ε) My Island Yacht Club - Κούβελας στ) Ionian Sail – Τερζάκης

Διάφορα: α) Magiki Messinia – Μελεξοπούλου, β) Beach Volley – Κουλιέρης, γ) ΙΠΠΟΚ – Δρούγας, δ) My Green Life – Πολιτόπουλος, ε) Masterworks