Σάββατο, 08 Οκτωβρίου 2016 10:00

Πρόταση του Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας: Προβλήτα 200 μέτρων για κρουαζιερόπλοια 

Πρόταση του Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας: Προβλήτα 200 μέτρων για κρουαζιερόπλοια 

Μια μόνιμη προβλήτα εξωτερικά του λιμενοβραχίονα, με μήκος 150 - 200 μέτρα, είναι η λύση για να μπορούν να δέσουν τα μεγάλα, νέας τεχνολογίας κρουαζιερόπλοια: Την πρόταση αυτή θα καταθέσει στο Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας ο πρόεδρός του Χάρης Βγενής, ώστε αν εγκριθεί να συμπεριληφθεί στο επικαιροποιημένο master plan του λιμανιού της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Ο ίδιος, μιλώντας στην "Ε", είπε ότι εξωτερικά του μεγάλου λιμενοβραχίονα η θάλασσα έχει το κατάλληλο βάθος για να προσεγγίσει ένα κρουαζιερόπλοιο σαν το "Queen Mary" - οπότε αν κατασκευαστεί η προβλήτα θα μπορούν να δέσουν τα πιο κορυφαία κρουαζιερόπλοια στον κόσμο. Επιπλέον, αν κοπεί ένα κομμάτι της υπάρχουσας λιθοδομής του λιμενοβραχίονα -εκεί όπου θα εφάπτεται κάθετα η καινούργια προβλήτα- θα δοθεί η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης των επιβατών στη στεριά. 

Βέβαια, ο κ. Βγενής ξεκαθάρισε ότι η τελική απόφαση για το αν θα κατατεθεί αυτή η πρόταση στον μελετητή του master plan (σ.σ. η έγκριση ανάδειξης του μελετητή αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα), θα παρθεί από τα συλλογικά όργανα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. 

 

ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ενας από τους στόχους για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας είναι το να γίνει το λιμάνι της Καλαμάτας home port. Βέβαια, πριν γίνει αυτό χρειάζονται μια σειρά ενέργειες, με κυριότερη την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων. «Για να γίνει η Καλαμάτα σταθμός εκκίνησης κρουαζιέρας, θέλει τερματικό σταθμό με μηχανήματα x-ray», ανέφερε για παράδειγμα ο Χάρης Βγενής. Γι' αυτό πιστεύει ότι η επικαιροποίηση του master plan είναι μια καλή ευκαιρία για να καταθέσουν οι εμπλεκόμενοι φορείς τις απόψεις τους σχετικά με τη λειτουργία του λιμανιού. Στο τέλος «ο μελετητής θα προκρίνει κάποιο σχέδιο ή σχέδια στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) του υπουργείου Ναυτιλίας, που θα εγκρίνει το επικαιροποιημένο master plan», ανέφερε. 

Εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου εστίασε σε πρώτη φάση στην ανάγκη να πολλαπλασιαστούν οι επισκέψεις κρουαζιερόπλοιων αντίστοιχων με αυτά που προσεγγίζουν τώρα το λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Ηδη, είπε, τόσο το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο όσο και ο Δήμος Καλαμάτας ενεργούν προς αυτή την κατεύθυνση, σε συνεργασία και με τους ναυτιλιακούς πράκτορες οι οποίοι εκπροσωπούν τις εταιρείες κρουαζιέρας. Σημαντική δε χαρακτήρισε την συνάντηση του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα με τον πρόεδρο της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ

«Η συνεργασία με μια εταιρεία κρουαζιέρας έχει δύο τομείς: την παροχή υπηρεσιών -πρόκειται για τις ευκολίες που παρέχονται προς το καράβι- και το τουριστικό κομμάτι», σημείωσε ο Χ. Βγενής. Και εξήγησε ότι «μια εταιρεία που κάνει κρουαζιέρες θέλει να πάει σε ένα λιμάνι το οποίο έχει ευκολίες παροχής υπηρεσιών και ανταγωνιστικές τιμές». Εκεί λοιπόν παρεμβαίνει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, έχοντας μεταξύ των κύριων στόχων την ασφάλεια - και στο λιμάνι της Καλαμάτας εφαρμόζεται ήδη εδώ και δύο χρόνια το σύστημα ασφάλειας πλοίων και λιμενικών εγκαταστάσεων ISPS. Πολύ σημαντικό είναι και ένα σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων, το οποίο το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο έχει καταθέσει στα αρμόδια όργανα προς έγκριση. Και εκτός από την αποκομιδή των αποβλήτων, μια εταιρεία δίνει επίσης σημασία στο κομμάτι του ελλιμενισμού και την υδροδότηση: Στο λιμάνι της Καλαμάτας βρίσκουν λοιπόν άφθονο και καλής ποιότητας νερό. 

«Από εκεί και πέρα υπάρχει και το τουριστικό κομμάτι, και η περιοχή μας παρουσιάζει τουριστικό ενδιαφέρον», επεσήμανε ο κ. Βγενής, εστιάζοντας στο ενδιαφέρον των τουριστών κρουαζιέρας για την Αρχαία Μεσσήνη, το ανάκτορο του Νέστορα στη Χώρα και τον γειτονικό Μυστρά - αλλά και την πόλη της Καλαμάτας.  

 

ΒΥΘΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

Σχετικά με τις βυθομετρήσεις μέσα στο λιμάνι και σε απόσταση μισό ναυτικό μίλι γύρω από αυτό, που είχαν γίνει στις αρχές του χρόνου από την υδρογραφική υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου ανέφερε ότι «τα στοιχεία των μετρήσεων είναι για στρατιωτική χρήση και δεν τα δίνουν, αλλά εκδίδουν την καινούργια Πορτολάνα η οποία θα έχει επικαιροποιημένα τα βαθικά». Οι Πορτολάνες είναι ναυτιλιακά βιβλία πλοηγικού χαρακτήρα, και μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνουν «την απεικόνιση του λιμανιού, τα βαθικά, τους φάρους, τυχόν ξέρες· είναι η ναυτική ταυτότητα του λιμανιού», όπως εξήγησε ο Χ. Βγενής.