Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017 20:52

Συντηρητική πρόταση χωρίς ταυτότητα για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη στην Καλαμάτα

Συντηρητική και χωρίς ταυτότητα είναι η τελική πρόταση του Δήμου Καλαμάτας για τα έργα και τις δράσεις του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Ουσιαστικά η δημοτική αρχή επέλεξε να συνεχίσει το έργο των αναπλάσεων που ξεκίνησε πριν δέκα χρόνια στο βόρειο τμήμα της Αριστομένους, συνέχισε στη δεύτερη θητεία της στην κεντρική πλατεία και συνεχίζει στην τρίτη στο νότιο τμήμα της Αριστομένους.

Ετσι λοιπόν προτείνει να αναπλαστούν οι οδοί Ναυαρίνου (από Τσαμαδού έως Βουλγαροκτόνου), Πλαστήρα, Υπαπαντής, Αναγνωσταρά, Φαρών (από Φραγκόλιμνα έως Βασ. Κωνσταντίνου), Αγίου Νικολάου και οι πλατείες 23ης Μαρτίου, Υπαπαντής και Μαυρομιχάλη. Εκτός από τις αναπλάσεις η δημοτική αρχή προτείνει την ανακατασκευή του “Αχίλλειου”, την επισκευή της “Ηλέκτρας” και την ανάπτυξη δικτύου Wi-Fi. Αξίζει να σημειωθεί ότι 3,7 εκατ. ευρώ από τα 9,2 συνολικά θα διατεθούν στον τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας και Επιχειρηματικότητας. Πολλά από αυτά χρήματα κινδυνεύουν να πάνε στο βρόντο, όπως πήγαν και από αντίστοιχα προηγούμενα προγράμματα, αφού κανένας δεν διασφαλίζει την συνέχιση των δράσεων και των επιχειρήσεων που θα χρηματοδοτηθούν. Βεβαίως για τη σπατάλη των χρημάτων σε δράσεις χωρίς συνέχεια δεν ευθύνεται η δημοτική αρχή Καλαμάτας, αλλά όσοι συνεχίζουν να χρηματοδοτούν “επιχειρήσεις μιας χρήσης” και δράσεις που στοχεύουν αποκλειστικά στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Η κατάρτιση της πρότασης έγινε σε σύσκεψη στο νέο Δημαρχείο, υπό την προεδρία του δημάρχου και με τη συμμετοχή αντιδημάρχων, προέδρων Νομικών Προσώπων, άλλων αιρετών του δήμου και υπηρεσιακών στελεχών.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, θα ακολουθήσει η τεχνοκρατική εξειδίκευση ορισμένων σημείων της πρότασης αυτής, προκειμένου να εισαχθεί για συζήτηση και λήψη απόφασης στην Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου. Στη συνέχεια θα λάβουν σχετικές αποφάσεις οι αρμόδιες Επιτροπές του Δήμου Καλαμάτας και τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να υποβληθεί πρόταση εκ μέρους του δήμου στη σχετική προκήρυξη που έχει εκδώσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Οπως διευκρινίστηκε, όσα από τα προτεινόμενα έργα και δράσεις δεν καλυφθούν από τα κονδύλια του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, θα επιδιωχθεί να υλοποιηθούν με χρηματοδότηση από τομεακά προγράμματα των υπουργείων ή από το ΠΕΠ Πελοποννήσου.

 

Η πρόταση είναι:

Τομέας Υποδομών 5,5 εκ. ευρώ

Α. Παραλιακή Ζώνη

1) Διάνοιξη οδού Βουλγαροκτόνου από οδό Κρήτης έως οδό Κορώνης. 2) Ανάπλαση οδού Ναυαρίνου (Α΄ φάση) από οδό Τσαμαδού έως οδό Ακρίτα. 

3) Ανάπλαση οδού Πλαστήρα (πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομοι, όμβρια, φωτισμός). 4) Διασύνδεση δικτύων ποδηλατόδρομων στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού (Σαλαμίνος, Μιαούλη, Τσαμαδού, Ναυαρίνου). 

5) Εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικής πληροφόρησης πολιτών και επισκεπτών, ανάπτυξη δικτύου Wi-Fi. 

6) Ανάπλαση οδού Ναυαρίνου (Β΄ φάση) από Ακρίτα έως Βουλγαροκτόνου. 

7) Οργάνωση Παραθαλάσσιου Πάρκου από "Πανελλήνιο" έως Ανάσταση.

 8) Ανάπλαση οδού Ναυαρίνου (Γ΄ Φάση) από Βουλγαροκτόνου έως Ηρώων.

 9) Κατασκευή νέων ναυταθλητικών εγκαταστάσεων. 

10) Διαμόρφωση χώρων αναψυχής Δυτικής Παραλίας (49 στρέμματα) και διασύνδεσή τους με την περιοχή της μαρίνας.

Β. Ιστορικό Κέντρο

1) Αναδιάταξη - αναδιοργάνωση πλατείας 23ης Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένων των οδών Υπαπαντής έως Παπλωματάδικα, Σταδίου μέχρι διακλάδωσή της με Μαυρομιχάλη, καθώς και οδού Τριπολιτσάς. 

2) Ολοκλήρωση αναπλάσεων στο Ιστορικό Κέντρο.

 3) Ανάπλαση οδού Αναγνωσταρά και κάθετων δρόμων στον πεζόδρομο της Αριστομένους. 

4) Εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικής πληροφόρησης πολιτών και επισκεπτών, ανάπτυξη δικτύου Wi-Fi. 

5) Δημιουργία συστήματος ψηφιακής ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος της Καλαμάτας.

 6) Ανάπλαση πλατείας Υπαπαντής. 

7) Ανάπλαση πλατείας Μαυρομιχάλη. 

8) Ανάπλαση οδού Αγίου Νικολάου. 

9) Ανάπλαση οδού Φαρών από Φραγκόλιμνα έως Βασ. Κωνσταντίνου. 

10) Δημιουργία Θρησκευτικού και Ιστορικού Μουσείου Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας. 

11) Αξιοποίηση διατηρητέου κτηρίου "Αχίλλειον" (χρηματοδότηση από Ε.Π. Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη). 

12)Αξιοποίηση κινηματοθεάτρου "Ηλέκτρα" (χρηματοδότηση από Ε.Π. Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη).

 

Τομέας Κοινωνικής Πρόνοιας 2,2 εκ. ευρώ

 1) Ιδρυση και λειτουργία Κέντρου Εκπαίδευσης, Αυτόνομης Διαβίωσης και Κοινωνικής Ενταξης ΑμεΑ. 2) Κοινωνικοοικονομική ένταξη περιθωριοποιημένων κοινωνικών ομάδων (Ρομά, εξαρτημένοι, κ.λπ.) με τη λειτουργία κινητής ιατρικής μονάδας, εργαστήρια παραγωγής και διάθεσης προϊόντων, κ.λπ. 3) Ιδρυση και λειτουργία ξενώνα κακοποιημένων γυναικών. 4) Ενίσχυση κοινωνικών δομών και προγραμμάτων του Δήμου (Δημοτικό Παντοπωλείο, Δημοτικό Συσσίτιο, Δημοτικό Ιατρείο, Κοινωνικό Φαρμακείο, πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι", πρόγραμμα Τηλεϊατρικής). 5) Ιδρυση και λειτουργία Κέντρου Διημέρευσης πασχόντων από άνοια και Αλτσχάιμερ. 6) Ιδρυση και λειτουργία ξενώνα βραχείας φιλοξενίας αστέγων.

 

Τομέας Επιχειρηματικότητας 1,5 εκ. ευρώ

1) Ανάπτυξη δράσεων επιχειρηματικότητας ΑμεΑ. 

2) Ανάπτυξη δράσεων γυναικείας επιχειρηματικότητας.

 3) Δημιουργία θερμοκοιτίδας στήριξης επιχειρηματικότητας στο κτήριο της πρώην Σχολής "Παπαφλέσσα" σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας. 

4) Ενίσχυση Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχειρηματικότητας (ΚΟΙΝΣΕΠ). 

5) Χρηματοδότηση ίδρυσης νέων επιχειρήσεων εναλλακτικού τουρισμού και δραστηριοτήτων. 

6) Χρηματοδότηση για τη δημιουργία και διαχείριση τεχνητού υφάλου στον Μεσσηνιακό Κόλπο - Ανάπτυξη της χλωρίδας και της αλιείας - Δημιουργία καταδυτικού κέντρου μεσογειακού ενδιαφέροντος - Προσέλκυση θαλάσσιου τουρισμού (αθλητικού και μη). 

7) Δημιουργία One Stop Shop στήριξης επιχειρηματικότητας.

8) Προβολή και προώθηση τοπικών προϊόντων.