Κυριακή, 23 Ιουλίου 2017 09:48

Οι υψηλές τιμές απαλλοτρίωσης καθυστερούν το Τζάνε - Καλαμάκι

Οι υψηλές τιμές απαλλοτρίωσης καθυστερούν το Τζάνε - Καλαμάκι

Οι υψηλές προσωρινές τιμές μονάδας για τις απαλλοτριώσεις, που καθόρισε το δικαστήριο, πάνε ακόμα πιο πίσω το σημαντικό έργο βελτίωσης στο τμήμα Τζάνε - Καλαμάκι, στο δρόμο Ριζόμυλος - Κορώνη.

Πρόκειται για έργο που υλοποιεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με χρηματοδότηση αρχικά από το προηγούμενο ΕΣΠΑ και τώρα από το καινούργιο πρόγραμμα.

Το έργο που θα έπρεπε να έχει τελειώσει στο τέλος του 2015, ουσιαστικά σέρνεται, καθώς εκτελείται σε εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί με επιτάξεις. Και τώρα που επιτέλους προχώρησαν οι απαλλοτριώσεις, το υψηλό κόστος τους φρενάρει ακόμα περισσότερο το έργο.

Η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας υπολόγιζε οι απαλλοτριώσεις του έργου να κοστίσουν μέχρι 1,5 εκ. ευρώ και με την πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου το κόστος έφθασε τα 6 εκ. ευρώ. Ο διευθυντής της υπηρεσίας Γιώργος Κωστόγιαννης μας ενημέρωσε ότι πλέον τα χρήματα αναζητούνται από εθνικούς πόρους και υπάρχει η ελπίδα πως θα βρεθούν.

«Το έργο πάει σέρνοντας», παραδέχθηκε ο κ. Κωστόγιαννης και διευκρίνισε πως «δεν έχει γη για να δουλέψει. Δουλεύει με ό,τι δόθηκε από τις επιτάξεις και τώρα πρέπει να προχωρήσει με τις απαλλοτριώσεις. Γι’ αυτό πρέπει να βρούμε και να παρακαταθέσουμε τα χρήματα».

Εκτίμησε ότι όταν διευθετηθούν όλα τα ζητήματα και το έργο μπορεί να προχωρήσει απρόσκοπτα η δουλειά του για να ολοκληρωθεί, είναι ένας χρόνος. Δηλαδή, με το πιο αισιόδοξο σενάριο το έργο μπορεί να τελειώσει το φθινόπωρο του 2018 και με το πιο λογικό πάει για το 2019.

Οσον αφορά τις επόμενες διαδικασίες για τις απαλλοτριώσεις, στο Μονομελές Εφετείο Καλαμάτας στις 18 Σεπτεμβρίου, εκδικάζεται η αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου για διόρθωση της απόφασής του, με την οποία καθορίστηκαν προσωρινές τιμές μονάδας αποζημίωσης των ακινήτων και των επικειμένων που απαλλοτριώθηκαν. Αφορά 319 ιδιοκτήτες και χρειάζεται να γίνει, γιατί στην πρωτόδικη απόφαση έχουν παραλειφθεί μια σειρά από επικείμενα και 7 ιδιοκτησίες.

Ακόμα, στο Τριμελές Εφετείο Καλαμάτας στις 18 Δεκεμβρίου, εκδικάζεται η αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου για τον καθορισμό οριστικής τιμής μονάδας απαλλοτρίωσης. Αφορά όλους, και τους 375 ιδιοκτήτες που εμπλέκονται στο έργο.

Να υπενθυμίσουμε ότι η συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου βελτίωσης του δρόμου Ριζόμυλος - Κορώνη, στο τμήμα Τζάνε - Καλαμάκι, μήκους 7.320 μέτρων, χρηματοδοτείται από το νέο ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα της Περιφέρειας, με 15.507.673,29 ευρώ, εντάσσεται στο νέο ΕΣΠΑ, στο πρόγραμμα της Περιφέρειας.

Προβλέπονται 3,72 χιλιόμετρα νέων οδών και 2,84 χιλιόμετρα ανακατασκευασμένων ή αναβαθμισμένων οδών, καθώς περιλαμβάνει τις παρακάμψεις Τζάνε, Πεταλιδίου και Καλαμακίου. Ξεκινάει από τη γέφυρα του Τζάνε και καταλήγει μετά το Καλαμάκι.

 

Γ.Σ.