Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012 20:35

Επρεπε να τελειώσει το 2008 ο δρόμος Γαργαλιάνοι - Ρωμανού, αλλά πάει μετά το 2014

Γράφτηκε από τον

Σημαντικό οδικό έργο της Μεσσηνίας αποτελεί ο νέος δρόμος Γαργαλιάνοι - Ρωμανού, που ενώ έπρεπε να έχει τελειώσει το 2008, είναι αβέβαιο αν θα ολοκληρωθεί το 2014!
Ο δρόμος αυτός που ήταν το μεγαλύτερο έργο οδοποιίας του νομού που χρηματοδοτήθηκε από το Γ’ ΚΠΣ, με προϋπολογισμό κοντά στα 13 εκ. ευρώ (με τις απαλλοτριώσεις πήγε στα 18 εκ.), έχει σταματήσει και ετοιμάζεται η επαναδημοπράτησή του για να ολοκληρωθεί.
Η εργολαβία υλοποίησης του έργου έχει διαλυθεί, αποτελεί οριστικά παρελθόν και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου προχωρούν σε εκκαθάριση του τοπίου, για να δημοπρατήσουν τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου.
Ο εργολάβος που έκανε αίτηση διάλυσης κι έγινε αποδεκτή, έχει ζητήσει πάνω από 10 εκ. ευρώ. Για να πάρει τα χρήματα, όσα δικαιούται τελικά να πάρει, θα προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια. Κι εκτιμάται ότι όλη αυτή η διαδικασία, η δικαστική διεκδίκηση, δε θα επηρεάσει τη συνέχιση του έργου.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν μπορούσαν στηριζόμενες στη νομοθεσία να απορρίψουν την αίτηση και να ζητήσουν τη συνέχιση της υφιστάμενης εργολαβίας, που ήταν η πιο συμφέρουσα λύση, προκειμένου να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα το πολύπαθο έργο.
Αυτή την περίοδο η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας
έχει σκύψει στο έργο, με σκοπό να καταγράψει ακριβώς τι εργασίες απομένουν, να δρομολογήσει την πληρωμή των απαλλοτριώσεων που παρέμεναν μέχρι πρόσφατα σε εκκρεμότητα -ελπίδα αποτελεί το ΕΣΠΑ, γιατί το κράτος δεν έχει χρήματα-, να αλλάξει τιμές και να εγκρίνει νέους περιβαλλοντικούς όρους. Διαδικασίες χρονοβόρες για τις οποίες κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα τελειώσουν.
Εκφράζεται η ελπίδα, πάντως, το έργο να επαναδημοπρατηθεί μέσα στο 2012, για να τελειώσει το 2014. Κι αυτό γιατί η νέα εργολαβία έχει σημαντικό αντικείμενο να υλοποιήσει, όπως δείχνει η σημερινή εικόνα τού υπό κατασκευή δρόμου.