Σάββατο, 25 Αυγούστου 2018 09:42

Ερευνητικό πρόγραμμα για προστασία Κάστρου Μεθώνης

Γράφτηκε από τον

 

Ερευνητικό πρόγραμμα για την προστασία του Κάστρου και της παράκτιας ζώνης της Μεθώνης, σε συνεργασία με το ΕΜΠ, πρόκειται να υλοποιήσει ο Δήμος Πύλου - Νέστορος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου και του ΕΜΠ, για τη σύνταξη μελέτης για την αποκατάσταση ζημιών και αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης, με στόχο την προστασία του Κάστρου και της παράκτιας ζώνης της Μεθώνης, ενώ ενέκρινε και τους όρους της σύμβασης.

Ο προϋπολογισμός του ερευνητικού προγράμματος είναι 356.500 ευρώ, 330.000 από το δήμο και 26.500 ευρώ από το ΕΜΠ. Η διάρκεια του προγράμματος ορίστηκε στους 10 μήνες.

Ο δήμος πρόκειται να συνεργαστεί με το Εργαστήριο Λιμενικών Εργων, που είναι ένα από τα 14 συνολικά εργαστήρια της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και δραστηριοποιείται στην έρευνα (βασική και εφαρμοσμένη) που αφορά λιμενικά έργα και έργα παράκτιας προστασίας.

Στην αναλυτική περιγραφή του προγράμματος αναφέρεται πως «μια σειρά από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, οδήγησαν σε φαινόμενα απομείωσης της παραλιακής ζώνης, εις βάρος τόσο της ασφάλειας του ποδός του τείχους του Κάστρου όσο και της χρήσης της παραλιακής ζώνης από λουόμενους. Επίσης, κάθε χρόνο σημειώνονται ζημιές στην παραλιακή οδοποιία με υποσκαφές του ποδός ή και τμηματική κατάρρευση του δρόμου. Οι αιτίες του φαινομένου της διάβρωσης αποδίδονται στη συνδυασμένη δράση: του λιμενοβραχίονα του καταφυγίου σκαφών στη σκιά του Κάστρου που εντοπίζεται στο δυτικό όριο του κόλπου, του μόλου από-επιβίβασης σκαφών και του παράκτιου δρόμου».

Σημειώνεται επίσης ότι «απαιτείται η λήψη δράσεων για την αναστροφή του φαινομένου της διάβρωσης και την προστασία της ακτής, ιδιαίτερα στην περιοχή του ποδός του Κάστρου που ήδη βρίσκεται σε κίνδυνο υποσκαφών του τείχους. Στο ίδιο πλαίσιο απαιτείται η διερεύνηση, η αξιολόγηση και η προδιαγραφή ενός δικτύου παρεμβάσεων που θα συμβάλλουν στην προστασία και τη βελτίωση του παράκτιου περιβάλλοντος με έμφαση στη στάση και αναψυχή, τη θέα, τις οπτικές φυγές, τη σύνδεση με τον οικισμό, ενισχύοντας τις υφιστάμενες υποδομές των χρήσεων αναψυχής και ελλιμενισμού ικανές για υποδοχείς νέων δράσεων σε σχέση με το φυσικό περιβάλλον και στην ανάδειξη, ενδυνάμωση και προβολή των στοιχείων και ποιοτήτων που χαρακτηρίζουν την ευρύτερη  περιοχή στη σκιά του Κάστρου».

Υπογραμμίζεται, επιπλέον, ότι στις άμεσες προτεραιότητες θα τεθεί, επίσης, «η επαναχωροθέτηση και ο επανασχεδιασμός της διάταξης της λιμενικής εγκατάστασης του καταφυγίου σκαφών, με κύριο κριτήριο τη διασφάλιση των απαραίτητων υπήνεμων συνθηκών ελλιμενισμού, με διάταξη των εξωτερικών έργων που θα διασφαλίζει τις συνθήκες μεταφοράς ιζήματος προς τα ανατολικά και την τροφοδοσία των περιοχών στα βόρεια του κόλπου. Η συνθήκη αυτή, σε συνδυασμό με τα έργα ακτομηχανικής προστασίας, είναι ικανή να οδηγήσει σε αντιστροφή της υποχώρησης της ακτογραμμής και δημιουργία παραλιακής ζώνης ικανού πλάτους».

Είλος επισημαίνεται ότι «η καινοτομία του ερευνητικού προγράμματος έγκειται στην προσέγγιση του ακτομηχανικού προβλήματος, μέσα από μια ολιστική αντιμετώπιση των παράκτιων μορφοδυναμικών διεργασιών. Με πολυκριτηριακή ανάλυση, θα γίνει αντιληπτό το γιατί δημιουργήθηκε η παρούσα κατάσταση, ποιες λύσεις θα είναι αποτελεσματικές και ποιες όχι, και γιατί».

Γ.Σ.