Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019 21:39

Εγκριση μελέτης του κόμβου προς Αρχαία Μεσσήνη

Γράφτηκε από την
Εγκριση μελέτης του κόμβου προς Αρχαία Μεσσήνη

Τη μελέτη του κόμβου προς τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, στον δρόμο Λάμπαινα - Αρχαία Μεσσήνη, ενέκρινε με χθεσινή του απόφαση το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Συγκεκριμένα, στην απόφαση -που το υπουργείο κοινοποιεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, καθώς και στη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Π.Ε. Μεσσηνίας, η οποία την είχε υποβάλει προς έγκριση στο ΥΠΠΟ- τονίζεται ότι “εγκρίνεται, από την άποψη του αρχαιολογικού νόμου, η μελέτη κόμβου στη συμβολή της 24ης επαρχιακής οδού με την οδό προς τον αρχαιολογικό χώρο Αρχαίας Μεσσήνης, καθώς η υλοποίησή της αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας προς και από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης”.

Οπως σημειώνεται, ωστόσο, η έγκριση δίνεται υπό προϋποθέσεις και όρους, μεταξύ των οποίων προβλέπεται: “α) Οποιεσδήποτε επεκτάσεις ή διαμορφώσεις του οδοστρώματος και τα λοιπά τεχνικά έργα για τη διαμόρφωση του κόμβου να περιοριστούν αποκλειστικά στα όρια των συντελεσμένων απαλλοτριώσεων των εδαφικών εκτάσεων παραπλεύρως των οδών. β) Να ληφθεί μέριμνα ώστε να εξασφαλίζεται η άνετη πρόσβαση μεγάλων οχημάτων προς την πλευρική βόρεια είσοδο στον αύλειο χώρο του αρχαιολογικού μουσείου. γ) Να ληφθεί μέριμνα για την προστασία των ανατολικών πρανών παραπλεύρως της 24ης επαρχιακής οδού προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν καταπτώσεις βράχων ή επιχωματώσεων. δ) Να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τη συγκράτηση των πρανών των επιχωμάτων εξωτερικά του αύλειου χώρου του αρχαιολογικού μουσείου. ε) Να ληφθούν, σε συνεννόηση με την ΕΦΑ Μεσσηνίας, όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή απορροή των ομβρίων υδάτων παραπλεύρως του αρχαιολογικού μουσείου. στ) Να υποβληθεί στην ΕΦΑ Μεσσηνίας πρόταση διαμόρφωσης πεζοδρομίου για την ομαλή και ασφαλή μετάβαση των επισκεπτών του μουσείου, συμπεριλαμβανομένων των ΑΜΕΑ, προς τον αρχαιολογικό χώρο. ζ) Να πραγματοποιηθεί σε συνεννόηση με την ΕΦΑ Μεσσηνίας φύτευση των επιχωματώσεων των πρανών των οδών που διαμορφώνουν τον κόμβο. η) Να υποβληθεί προς έγκριση στην ΕΦΑ Μεσσηνίας μελέτη για τον ηλεκτροφωτισμό του κόμβου”.

Επιπλέον, καλείται η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων Π.Ε. Μεσσηνίας, “κατά την εκτέλεση των εργασιών για τη διαμόρφωση του κόμβου, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των διερχομένων οχημάτων, των κατοίκων του οικισμού και των επισκεπτών του μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης”. Επισημαίνεται παράλληλα ότι πρέπει “τις εκσκαφικές εργασίες να παρακολουθήσει οπωσδήποτε εντεταλμένος υπάλληλος της ΕΦΑ Μεσσηνίας, την οποία οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να ειδοποιήσουν εγκαίρως προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος προγραμματισμός”, ενώ βασικός όρος είναι “οι εργασίες να πραγματοποιούνται σε εργάσιμες ημέρες και ώρες ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθησή τους από το προσωπικό της ΕΦΑ Μεσσηνίας”. Τέλος, “σε περίπτωση που αποκαλυφθούν αρχαία να σταματήσει αμέσως κάθε εργασία και να ακολουθήσει σωστική ανασκαφική έρευνα, από τα αποτελέσματα της οποίας θα εξαρτηθεί η τελική πορεία υλοποίησης του έργου”.


NEWSLETTER