Σάββατο, 13 Ιουλίου 2019 09:49

Πιλοτικό δίκτυο από την WIND: Πρώτη πόλη με 5G από χθες η Καλαμάτα (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Πιλοτικό δίκτυο από την WIND: Πρώτη πόλη με 5G από χθες η Καλαμάτα (βίντεο)

Το πρώτο βήμα για την έλευση του 5G στην Ελλάδα έγινε, καθώς η WIND έθεσε χθες σε λειτουργία το πρώτο πιλοτικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς στην Καλαμάτα.

Η Καλαμάτα γίνεται η πρώτη πόλη στη χώρα που δοκιμάζει τις δυνατότητες του 5G, καθώς το πιλοτικό δίκτυο της WIND καλύπτει την κεντρική πλατεία της πόλης και σημεία ενδιαφέροντος, όπως το Δημαρχείο, το Πνευματικό Κέντρο, το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας και άλλα. Με 5G καλύπτεται πιλοτικά και το ξενοδοχείο “Filoxenia” του Ομίλου Grecotel στην Παραλία της πόλης, εγκαινιάζοντας μια εντελώς νέα εμπειρία επικοινωνίας για τους επισκέπτες, Ελληνες και ξένους.

Η παρουσίαση του πιλοτικού δικτύου έγινε χθες το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη της πόλης.

Ο Γιώργος Τσαπρούνης ανώτερος διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της WIND, παρατήρησε ότι “η Καλαμάτα έχει γίνει πόλη-ψηφιακό πρότυπο. Τίποτα δεν θα γινόταν αν δεν υπήρχε η στήριξη της δημοτικής αρχής και του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα”. Επεσήμανε πως “είναι η πρώτη πόλη που θα δοκιμάσουμε σε πραγματικές συνθήκες την 5η γενιά”.

Αναφερόμενος στην επιλογή του χώρου, είπε ότι “είναι ένα πολύ ιστορικό κτήριο 86 ετών, η 2η μεγαλύτερη περιφερειακή βιβλιοθήκη μετά τη Χίο, με βιβλία του 16ου αιώνα, ενώ σήμερα βρισκόμαστε στην αιχμή της τεχνολογίας”.

Και ολοκλήρωσε σημειώνοντας ότι “η Καλαμάτα είναι από τις λίγες πόλεις στην Ευρώπη με υποδομή 5G”.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας και νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας δήλωσε: “Η Καλαμάτα, ως βραβευμένη ψηφιακή πόλη, πρωτοπορεί και στα ασύρματα δίκτυα τηλεπικοινωνιών πέμπτης γενιάς. Μέσω κοινόχρηστων υποδομών καταρχήν, οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να αντιληφθούν μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα του 5G. Ταυτόχρονα, θα δοθεί η δυνατότητα να εξεταστούν ζητήματα που άπτονται της ιδιωτικής σφαίρας της ζωής μας και σχετίζονται με τη νέα τεχνολογία. Ευχαριστώ την εταιρεία WIND και το κράτος για τη συνεργασία και για την επιλογή της Καλαμάτας στο πλαίσιο αυτού του πρωτοπόρου πανελλαδικά εγχειρήματος, το οποίο θα συμβάλει θετικά στην ελκυστικότητα της πόλης για επενδύσεις και τουρισμό”.

Ο αντιδήμαρχος και νέος δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος είπε ότι “έχουν τεθεί οι βάσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Καλαμάτας. Θα συνεχίσουμε στο δρόμο της ενσωμάτωσης της τεχνολογίας αιχμής 5G στη ζωή μας, για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων, προσδοκώντας να καταστεί ωφέλιμο για την πρόοδο της πόλης αυτό το ψηφιακό άλμα”.

Κατά την παρουσίαση αναφέρθηκε ότι “αντίστοιχη εμπειρία υψηλών ταχυτήτων και άμεσης απόκρισης απολαμβάνουν και οι επισκέπτες του “Filoxenia Hotel” στην Παραλία Καλαμάτας. Το “Filoxenia” καλύπτεται από το πιλοτικό δίκτυο 5G της WIND και είναι το πρώτο ξενοδοχείο στην Ελλάδα που προσφέρει δωρεάν 5G Wi-Fi στους πελάτες του, αναδεικνύοντας τη συμβολή της τεχνολογίας στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας”.

Ο γενικός διευθυντής της Grecotel Ηλίας Κυριακάκης παρατήρησε ότι είναι η πιο προηγμένη τεχνολογικά ξενοδοχειακή επιχείρηση της χώρας. Επεσήμανε πως “το δίκτυο που δίνει πολλές ευκολίες, θα αλλάξει τον τρόπο που λειτουργούν τα ξενοδοχεία μας. Θα ωφεληθεί η τουριστική βιομηχανία, που είναι κύριος μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας μας”.

Ο Νίκος Χαμάος διευθυντής λειτουργιών της WIND, αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα του 5G, επεσήμανε τις υπερυψηλές ταχύτητες, το χρόνο απόκρισης 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου, τις έως 1 εκατομμύριο συνδεδεμένες συσκευές σε ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο.

“Είναι ένα ολόκληρο οικοσύστημα, μια ολόκληρη πόλη, μια ολόκληρη κοινωνία”, παρατήρησε χαρακτηριστικά. Αφού μίλησε, μεταξύ άλλων, για αυτοκίνητα που επικοινωνούν μεταξύ τους, εκτίμησε ότι “όλα τα υπόλοιπα θέλουν το χρόνο τους για να ωριμάσει η τεχνολογία”. Ενημέρωσε, επίσης, για τους τρόπους υλοποίησης: 26 GHZ για πυκνές αστικές περιοχές, 3,6 GHZ για αστικές περιοχές, 700 MHZ για μη αστικές περιοχές.

Οσον αφορά τα επόμενα βήματα, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι θα πρέπει να δοθεί το απαραίτητο φάσμα από το κράτος και να εξυγιανθεί το αδειοδοτικό καθεστώς.

Ακολούθησε άμεση επικοινωνία των στελεχών της WIND με το διευθυντή μάρκετινγκ της Grecotel Γιάννη Τσίχλη που βρισκόταν στην πισίνα του “Filoxenia”, ο οποίος και ευχήθηκε η 5η γενιά να είναι καθοριστική για την ανάπτυξη του τουρισμού.

Κλείνοντας, την εκδήλωση ο κ. Τσαπρούνης παρατήρησε ότι “το μέλλον είναι εδώ και ξεκινάει από την Καλαμάτα”.

Μεταξύ των στελεχών που παρέστησαν στην παρουσίαση, ήταν και ο πρόεδρος της Hwawei Hellas Τσάκι Τσεν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν: Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες εμπορικά συσκευές 5G, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Καλαμάτας μπορούν να πάρουν μια καλή γεύση των δυνατοτήτων της κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς κάνοντας χρήση του δωρεάν Wi-Fi που προσφέρει το πιλοτικό 5G δίκτυο της WIND στην κεντρική πλατεία της πόλης. Η σύνδεση στο 5G Wi-Fi είναι δωρεάν και χρησιμοποιεί τα 5G κεραιοσυστήματα στην Καλαμάτα.

Δοκιμές που πραγματοποιούν οι μηχανικοί της WIND στην Καλαμάτα με δοκιμαστικές συσκευές 5G HUAWEI Mate 20X, καταγράφουν εντυπωσιακές ταχύτητες στη χρήση data καθώς αγγίζουν ταχύτητες αντίστοιχες σύνδεσης με οπτική ίνα (>1 Gbps download), ταχύτητες δηλαδή πολλαπλάσιες από αυτές των υπαρχόντων δικτύων 4G. Το HUAWEI Mate 20X ενσωματώνει υψηλή τεχνογνωσία εξοπλισμένο με τους 5G επεξεργαστές πολλαπλών λειτουργιών Balong 5000 και Kirin 980. Προσφέρει εξαιρετική 5G συνδεσιμότητα διατηρώντας και τη δυνατότητα σύνδεσης με τα υπόλοιπα δίκτυα. Φέρει το νέο αναβαθμισμένο λειτουργικό EMUI 9.1 με ΑΙ συμπληρωματικές λειτουργίες για την επεξεργασία εικόνας και διαθέτει εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια μπαταρίας.

Σε γραπτές τους δηλώσεις οι επικεφαλής της WIND σημείωσαν:

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της WIND Νάσος Ζαρκαλής: “Από σήμερα είναι σε πλήρη λειτουργία το πρώτο πιλοτικό δίκτυο 5G σε επίπεδο πόλης. Ζούμε μια σημαντική στιγμή στην ψηφιακή μας ιστορία αν και ακόμη έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Το 5G θα έχει καθοριστική συμβολή στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας. Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι ξεκινάμε την πιλοτική λειτουργία του δικτύου με αρωγούς την τοπική αυτοδιοίκηση και την πολιτεία. Το 5G είναι κομβικό για το ψηφιακό μέλλον της χώρας και είναι σημαντικό οι διαθέσιμοι επενδυτικοί πόροι να κατευθυνθούν κυρίως στην ανάπτυξη των υποδομών και όχι στην απόκτηση του απαραίτητου φάσματος με υψηλό κόστος. Θέλουμε τα επόμενα χρόνια να αναπτύξουμε ένα εξαιρετικό 5G δίκτυο που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το υπάρχον 4G, ώστε η ελληνική κοινωνία και οικονομία να επωφεληθούν σε μέγιστο βαθμό από τη νέα τεχνολογία”.

Ο γενικός διευθυντής Δικτύου της WIND Νίκος Πανόπουλος: “Το 5G θα φέρει νέες ιδέες και χρήσεις σε πάμπολλα πεδία εφαρμογής: στις έξυπνες πόλεις και σπίτια, στα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, στην έξυπνη γεωργία και βιομηχανία, στην εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα μέσω κινητού, σε κάθε σημείο του φυσικού κόσμου που θα διασυνδεθεί με τον ψηφιακό. Η λειτουργία του πιλοτικού δικτύου σε πραγματικές συνθήκες πόλης θα μας δώσει πολύτιμες πληροφορίες για τις δυνατότητες της τεχνολογίας, καθώς και το βέλτιστο μοντέλο ανάπτυξης των υποδομών 5G στη χώρα μας”.

Γ.Σ.

 


NEWSLETTER