Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020 08:22

Αδικαιολόγητη καθυστέρηση για Καλαμάτα - Μεθώνη καταγγέλλει ο Δέδες

Γράφτηκε από την
Αδικαιολόγητη καθυστέρηση για Καλαμάτα - Μεθώνη καταγγέλλει ο Δέδες

Την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στο έργο του οδικού άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη κατηγορεί ο πρώην γ.γ. Υποδομών και περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Δέδες.

Ωστόσο, τονίζει ότι μπορεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 να υπάρξει ανάδοχος, αρκεί η ηγεσία του υπουργείου να “πέσει με τα μούτρα” πάνω στο έργο, ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ο Γ. Δέδες δηλώνει εξαιρετικά επιφυλακτικός και ανήσυχος για τις προθέσεις του υπουργείου Υποδομών σε σχέση με τα οδικά έργα που εξελίσσονται στην Πελοπόννησο και τα οποία έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας στην “Ελευθερία της Δευτέρας” για το πιο σημαντικό έργο της Μεσσηνίας, επισημαίνει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση με όλες τις ενέργειες που έκανε κατάφερε να τύχει χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και γενικότερα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και να εξασφαλίσει ότι η χρηματοδότηση είναι εφικτή και από τον ιδιωτικό τομέα.

Ο Γ. Δέδες χαρακτηρίζει εντελώς άστοχες και πέρα και έξω από κάθε τεχνική, οικονομική και πολιτική λογική τις παρεμβάσεις για την παραλιακή χάραξη και απαντά στις ανησυχίες για τους χρόνους του ανταγωνιστικού διαλόγου και της εκδίκασης των προσφυγών από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

 

Αναλυτικά, εξηγώντας τις επιφυλάξεις και τις ανησυχίες του για τις προθέσεις του υπουργείου για τα έργα στην Πελοπόννησο, ο πρώην γ.γ. Υποδομών παρατηρεί:

“Πρόσφατα διαλύθηκαν οι συμβάσεις των εργολαβιών που βρίσκονταν σε εξέλιξη στον οδικό άξονα Πάτρα – Πύργος και μάλιστα με πολύ σημαντικές δαπάνες του Δημοσίου. Γιατί με τις ποινικές ρήτρες σε εργολάβους που είχαν ξεκινήσει και κατασκεύαζαν τμήματα του δρόμου, ανέρχονται σε ένα ποσό τουλάχιστον των 18 εκ. ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται όσο περνάει ο χρόνος. Υπάρχει μια περίεργη σιωπή και αμηχανία σε σχέση με το Καλό Νερό - Τσακώνα, ενώ το υπουργείο εξαρχής θα έπρεπε να μπει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας που είχαμε ξεκινήσει για την κατασκευή και αυτού του άξονα.

Και στο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη υπήρξε μία αδικαιολόγητη καθυστέρηση, αφού χάθηκαν πάρα πολλοί μήνες μέχρι τη στιγμή που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου συνειδητοποίησε και κατάλαβε ότι ο ενδεδειγμένος τρόπος, ο βιώσιμος τρόπος για την κατασκευή του δρόμου ήταν αυτός που ήδη είχαμε ξεκινήσει με τη δημοπράτηση του έργου την προηγούμενη άνοιξη. Εστω και αργά παρά την καθυστέρηση, θεωρούμε τελικά ότι είναι θετικό που η ηγεσία του υπουργείου έχει ενστερνιστεί πλήρως τη λύση που ακολουθήσαμε εμείς στο υπουργείο και την υλοποιεί συνεχίζοντας το διαγωνισμό και τη δημοπράτηση του έργου”.

 

Για τις παρεμβάσεις από τον βουλευτή Μίλτο Χρυσομάλλη και απόψεις υπέρ της παραλιακής χάραξης σημειώνει ότι θεωρεί “εντελώς άστοχες και πέρα και έξω από κάθε τεχνική, οικονομική και πολιτική λογική παρεμβάσεις - και αναφέρομαι γενικά σε κάποιους θιασώτες της παραλιακής χάραξης, οι οποίοι ακόμα κι ενώ το έργο έχει δημοπρατηθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη μία διαδικασία για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού ενός έργου ΣΔΙΤ 200 εκ. ευρώ, επιζητούν λύσεις που δεν είναι βιώσιμες, ούτε τεχνικά ούτε χρηματοοικονομικά”.

 

ΟΥΤΕ ΓΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΟΥΤΕ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Για την επιλογή της βελτίωσης - αναβάθμισης του υφιστάμενου δρόμου ενημερώνει: “Στο υπουργείο εξετάστηκαν όλες οι πιθανές λύσεις, την περίοδο 2015-2019, τεχνικές και χρηματοοικονομικές που θα μπορούσαν να υπάρξουν για το συγκεκριμένο έργο.    Με στόχο να κατασκευαστεί το σύνολο του οδικού άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, όχι μόνο το Καλαμάτα - Ριζόμυλος. Και το κόστος του να είναι τέτοιο, που να μπορεί να αντέξει όχι μόνο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά ταυτόχρονα και οι ίδιοι οι φορείς της αγοράς και οι τράπεζες. Να είναι, δηλαδή, ένα έργο χρηματοδοτήσιμο και βιώσιμο και να είναι ένα έργο τεχνικά άρτιο και ασφαλές για τους πολίτες που θα χρησιμοποιούν αυτόν τον αυτοκινητόδρομο.

Αφού καταφέραμε μέσα από την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης του 2015 να εξασφαλίσουμε, ως όρο της σύμβασης που πέρασε από τη Βουλή των Ελλήνων, με συντριπτική πλειοψηφία -την ψήφισαν σχεδόν όλες οι πτέρυγες της Βουλής, πλην 1-2 κομμάτων-, ότι οι μελέτες θα γίνουν δωρεάν για το Ελληνικό Δημόσιο με βάση την καθοδήγηση και τις υποδείξεις της υπηρεσίας και του υπουργείου, καταφέραμε να έχουμε ολοκληρωμένες τεχνικές προμελέτες και ολοκληρωμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για ένα έργο που χρόνιζε δεκαετίες.

Είναι η πρώτη φορά που το 2018 - 2019 καταφέραμε να ολοκληρώσουμε το σύνολο των τεχνικών και οικονομικών προμελετών και τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που βρίσκεται στη διαδικασία αδειοδότησής της για ένα έργο που χρόνιζε και που δεν είχε σε σοβαρή βάση ασχοληθεί κανείς μέχρι τότε.

Αυτή η λύση δεν γεννήθηκε εγκεφαλικά, είτε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, του Σπίρτζη ή του Δέδε είτε από την εγκεφαλική διεργασία κάποιων υπηρεσιακών. Γιατί κανείς μας ούτε γη στην Καλαμάτα ούτε συμφέροντα στη Μεσσηνία έχουμε να εξυπηρετήσουμε. Αυτή η λύση συζητήθηκε ευρέως σε διαδοχικές συναντήσεις στο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και του υπουργείου Ανάπτυξης. Μιλώ για το κορυφαίο επίπεδο των υπουργών Σπίρτζη - Χαρίτση και των γενικών γραμματέων Δέδε - Κορκολή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με τους συμβούλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα υλοποίησης υποδομών.

Συντάχθηκαν όλες οι αναγκαίες μελέτες, οι τεχνικοοικονομικές αναλύσεις, οι μελέτες κόστους - οφέλους, για το πως το έργο είναι βιώσιμο, ώστε να καταφέρουμε το έργο να τύχει χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και γενικότερα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και να εξασφαλίσουμε ότι η χρηματοδότηση είναι εφικτή και από τον ιδιωτικό τομέα. Γιατί στα έργα ΣΔΙΤ πρέπει να αντέχει ένα έργο και ο ιδιωτικός τομέας. Δηλαδή, πρέπει ο ανάδοχος που είναι οικονομικός - κατασκευαστικός φορέας, αλλά και οι τράπεζες να είναι σε θέση να το χρηματοδοτήσουν.

Με τη λύση που προτείνουμε και υλοποιείται με το διαγωνισμό που δημοπρατήθηκε, έχουμε ένα έργο που ο προϋπολογισμός του αγγίζει τα 200 εκ. Μιλάμε για 180 περίπου εκ. κατασκευαστικό κόστος και περίπου 20 εκ. απαλλοτριώσεις, αξιοποιώντας μια έξυπνη λύση. Ο υφιστάμενος δρόμος θα βελτιωθεί, θα αλλάξει, θα τροποποιηθεί ώστε να είναι ένας άρτιος αυτοκινητόδρομος”.

 

Για την ανησυχία ότι ο ανταγωνιστικός διάλογος μπορεί να καθυστερήσει για χρόνια, όπως με το έργο της υποθαλάσσιας ζεύξης Πέραμα - Σαλαμίνα, επισημαίνει:

“Η σύγκριση των δύο έργων είναι άτοπη και άστοχη. Στην υποθαλάσσια ζεύξη Πέραμα - Σαλαμίνα δεν υπήρχε μελέτη, ούτε καν σε προκαταρκτικό στάδιο. Υπάρχουν διαγωνισμοί που ο ανταγωνιστικός διάλογος κρατάει πολύ χρόνο, γιατί ζητείται οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό να καταθέσουν μελέτες εκ του μηδενός. Δηλαδή, δεν υπάρχει ούτε μολυβιά στο χαρτί και τέτοια δεν υπήρχε στο Πέραμα - Σαλαμίνα. Ο ανταγωνιστικός διάλογος έλεγε «ελάτε υποψήφιοι ανάδοχο πέστε μας ο καθένας από σας τι λύση προτείνει». Αλλος έλεγε να την κάνουμε επιπυθμένια, να πατήσουμε πάνω στον πυθμένα. Αλλος έλεγε λόγω των αρχαίων ναυαγίων της μάχης της Σαλαμίνας, να την κάνουμε υποπυθμένια, σαν τη σήραγγα της Μάγχης.

Στο συγκεκριμένο έργο η χάραξη είναι καθορισμένη. Η ζώνη διέλευσης του αυτοκινητόδρομου είναι καθορισμένη, όλες οι προμελέτες έχουν ολοκληρωθεί, υπάρχει ολοκληρωμένη και σε διαβούλευση μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αρα ο ανταγωνιστικός διάλογος θα κρατήσει λίγο, γιατί δεν θα εξεταστούν σε βάθος οι τεχνικές προσφορές. Δεν υπάρχει τεχνική προσφορά. Μπορεί να γίνουν μικρές τροποποιήσεις, αλλά το βασικό που θα κριθεί στον ανταγωνιστικό διάλογο, είναι τα οικονομικά στοιχεία του έργου και της σύμβασης. Ποια θα είναι η χρηματοδοτική συμβολή του ιδιώτη, πού θα καταβάλει το Δημόσιο τη δική του συμμετοχή

Η χρονική διάρκεια του ανταγωνιστικού διαλόγου καθορίζεται από την αναθέτουσα αρχή, δηλαδή το υπουργείο. Στο δικό μας σχεδιασμό και στο σχεδιάγραμμα που πρέπει να εφαρμοστεί, ο ανταγωνιστικός διάλογος είχε διάρκεια 2-3 μηνών. Κυρίως οι τροποποιήσεις δεν θα γίνουν στον ανταγωνιστικό διάλογο, αλλά με βάση τις προτάσεις στη διαβούλευση για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Δηλαδή, αν ένας δήμος, κάποιοι φορείς πολιτών θέλουν κάτι διαφορετικό, αυτές τις προτάσεις μπορούν να τις υποβάλουν στη διαβούλευση για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και εκεί θα κριθούν περισσότερο τα ζητήματα”.

 

Ο Γ. Δέδες εκτιμά ότι “ο ανταγωνιστικός διάλογος θα είναι μία σύντομη διαδικασία, ώστε μέχρι τον Ιούνιο του 2021 να υπάρχει ανάδοχος. Παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου καθυστέρησε τη συνέχιση της διαδικασίας δημοπράτησης, θεωρώ ότι και σήμερα με βάση το χρονοδιάγραμμα, ο το να έχουμε το πρώτο εξάμηνο του 2021 ανάδοχο είναι εφικτό”.

 

Ολοκληρώνοντας, για τη δικαστική εμπλοκή από τις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας των εταιρειών που έμειναν εκτός διαγωνισμού δηλώνει:

“Αναμένεται αίτηση αναίρεσης από την εταιρείες για τις οποίες δεν ήταν ευνοϊκή η απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ένα χρόνο 40 ημερών να αποφασίσει μετά την κατάθεση προσφυγής. Ακόμα και αν χρειαστούν 2 και 2,5 μήνες, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, πάλι είμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα που λέει ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 μπορεί να υπάρξει ανάδοχος, αρκεί η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών να «πέσει με τα μούτρα» πάνω στο έργο, ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της διαγωνιστικής διαδικασίας”.


NEWSLETTER