Κυριακή, 05 Ιουλίου 2020 09:07

Φόβοι για το μέλλον του αεροδρομίου Καλαμάτας: Κίνδυνος η απογείωση να γίνει... προσγείωση

Γράφτηκε από τον

 

 

Ο κίνδυνος ματαίωσης της αναβάθμισης του αεροδρομίου "Καπετάν Βασίλης Κωνστακόπουλος" είναι κάτι παραπάνω από ορατός, μετά την ακύρωση των διεθνών πτήσεων της Aegean που ουσιαστικά καταργεί τη βάση της στην Καλαμάτα, αλλά και τις πληροφορίες για δημιουργία διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης πιλότων μαχητικών αεροσκαφών.

Η δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για παραχώρηση του αεροδρομίου συνεθλίβη στις συμπληγάδες της γραφειοκρατίας, και πλέον δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται τα χειρότερα για την κύρια ταξιδιωτική πύλη της Περιφέρειας Πελοπόννησου. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που συσχετίζουν την ακύρωση των πτήσεων της Aegean με τις πληροφορίες για το κέντρο εκπαίδευσης πιλότων, υποστηρίζοντας ότι καμία αεροπορική εταιρεία δεν διατηρεί μια ζημιογόνο βάση αν δεν υπάρχει η προοπτική αναβάθμισης του αεροδρομίου.

Υπενθυμίζουμε πάντως ότι η Aegean υπέστη ισχυρό πλήγμα εξαιτίας του κορονοϊού και γι’ αυτό αναγκάζεται να περικόψει πτήσεις, προσπαθώντας να επιβιώσει σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά ασταθές. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίσουν κολοσσοί του κλάδου, όπως η γερμανική Lufthansa, ενώ η Κομισιόν δεν δίνει το "πράσινο φως" για κρατικές επιδοτήσεις προς τις αεροπορικές εταιρείες γιατί φοβάται τη θύελλα που θα ξεσπάσει αν ανοίξει ο ασκός των επιδοτήσεων.

Εάν στο παραπάνω παζλ προστεθούν και οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες διαχείρισης των αεροδρομίων, γίνεται κατανοητό ότι ο αερολιμένας της Καλαμάτας κινδυνεύει να μείνει στα αζήτητα εξαιτίας των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που καθυστέρησαν την παραχώρησή του. Ετσι κι αλλιώς η Aegean που φερόταν να ενδιαφέρεται για την αναβάθμιση του "Καπετάν Βασίλης Κωνστακόπουλος" δεν διαθέτει αυτή την περίοδο τη ρευστότητα που απαιτείται για να λάβει μέρος σε έναν διαγωνισμό παραχώρησης του αεροδρομίου. Σε αυτές τις συνθήκες, αν υπάρξει τελικώς διαγωνισμός για την παραχώρηση, ο παραχωρησιούχος θα αναλάβει το αεροδρόμιο προσφέροντας ως μοναδικό αντάλλαγμα για τα πρώτα χρόνια την αναβάθμιση των υποδομών. Και λέμε “αν θα γίνει διαγωνισμός”, γιατί το τελευταίο χρονικό διάστημα ακούγονται φήμες για απευθείας παραχώρηση του "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" στη Fraport, στο πλαίσιο αναθεώρησης της σύμβασης παραχώρησης των 14 αεροδρομίων που ήδη διαχειρίζεται η εταιρεία.

Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ της "Καθημερινής", η Fraport διεκδικεί αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο λόγω απώλειας τζίρου ύψους 175 ευρώ. Επειδή όμως το Ελληνικό Δημόσιο δεν διαθέτει... λεφτόδεντρο, θεωρείται πιθανή μια αναθεώρηση της σύμβασης με τη Frpaport, στο πλαίσιο της οποίας εξετάζεται και το ενδεχόμενο να παραχωρηθεί το "φιλέτο" της Καλαμάτας στη γερμανική εταιρεία.

Αναγκαία προϋπόθεση βέβαια για την παραχώρηση-αναβάθμιση του "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" είναι το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης με τη δημιουργία βάσης εκπαίδευσης πιλότων μαχητικών αεροσκαφών στην 120 ΠΕΑ. Η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να λάβει τις αποφάσεις της, ενημερώνοντας παράλληλα τη Μεσσηνία για τις προθέσεις της και το αν είναι εφικτή η ταυτόχρονη λειτουργία στρατιωτικού και πολιτικού αεροδρομίου.

Οι φήμες και οι διαδόσεις μόνο κακό κάνουν στην ταξιδιωτική πύλη της Περιφέρειας Πελοποννήσουν και τον πολυτραυματία τουριστικό κλάδο. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί επιχειρηματίες επένδυσαν στην περιοχή εκτιμώντας ότι θα αναβαθμιστεί το ανερχόμενο διεθνές αεροδρόμιο "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος", ώστε να μπορεί να υποδεχτεί τους τουρίστες όλης της Περιφέρειας.

Θ.Λ.