Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020 09:09

"Ενεργειακός πόλεμος" με απρόβλεπτες εξελίξεις: Σφήνα Σαμαρά σε Νίκα για το φυσικό αέριο

Γράφτηκε από την

 

Η συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της Edil Hellas Μιχάλη Λαμπρόπουλο και η προοπτική δημιουργίας δικτύων φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο από τη Hengas (θυγατρική της Edil) προκαλεί πονοκέφαλο στην περιφερειακή αρχή, καθώς ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας προωθεί την επέκταση των δικτύων μέσω της δημόσιας επιχείρησης ΔΕΔΑ Α.Ε.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να ξεσπάσει "ενεργειακός πόλεμος" μεταξύ των δύο Μεσσηνίων πολιτικών αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες του energypress.gr, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Σαμαράς "ενδιαφέρθηκε για την τροφοδότηση και των υπόλοιπων πόλεων, όπως Μεσσήνη, Καλαμάτα, Σπάρτη" από τη Hengas. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Edil Hellas εξετάζει για την Καλαμάτα, τη Μεσσήνη και τη Σπάρτη το ενδεχόμενο αξιοποίησης της τεχνολογίας συμπιεσμένου αερίου (CNG). Μάλιστα η εταιρεία υποστηρίζει ότι η κατασκευή των αυτόνομων δικτύων μπορεί να ξεκινήσει και εντός του 2021.

Σε κάθε περίπτωση, η συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Edil Hellas δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει τις οριστικές της αποφάσεις για τα δίκτυα φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο, καθώς ο κ. Σαμαράς δεν θα ερχόταν σε ρήξη με αφορμή μια ειλημμένη απόφαση. Επίσης δείχνει ότι στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας υπάρχουν και άλλες απόψεις εκτός από του κ. Νίκα που προωθεί το δίκτυο της ΔΕΔΑ Α.Ε.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ

Αναλυτικά το ρεπορτάζ της energypress.gr για τη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον πρόεδρο της Edil Hellas αναφέρει: "Η ανάπτυξη των δικτύων φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο, αλλά και ευρύτερες λύσεις και τεχνολογίες που μπορούν να δώσουν στις περιοχές αυτές πρόσβαση στο αέριο, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Edil Hellas κ. Μιχάλης Λαμπρόπουλος.

Ως γνωστόν η εταιρεία έχει λάβει άδειες διανομής φυσικού αερίου για τις πόλεις Τρίπολη και Κόρινθο, ενώ στα άμεσα πλάνα της είναι να προχωρήσει στην κατασκευή του δικτύου μέσω του νέου εταιρικού σχήματος, δηλαδή της εταιρείας διανομής φυσικού αερίου Hengas. Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η Edil Hellas έχει ζητήσει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τη μεταβίβαση των αδειών διανομής φυσικού αερίου από τη μητρική εταιρεία στη νέα εταιρεία Hengas.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς ενδιαφέρθηκε για την τροφοδότηση και των υπόλοιπων πόλεων, όπως Μεσσήνη, Καλαμάτα, Σπάρτη κ.λπ., στις οποίες δεν υπάρχει αγωγός ΔΕΣΦΑ. Οπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας, μια ενδεχόμενη λύση θα μπορούσε να είναι η αξιοποίηση της τεχνολογίας συμπιεσμένου αερίου (CNG), τεχνολογία στην οποία η Edil Hellas έχει πολυετή πείρα, έχοντας μάλιστα επενδύσει πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ σε υποδομές και οχήματα μεταφοράς συμπιεσμένου φυσικού αερίου.

Τέλος, να προσθέσουμε ότι στα άμεσα πλάνα της εταιρείας είναι με την εκκίνηση των εργασιών στη Μεγαλόπολη εντός του 2021 να επενδύσει σε νέους σταθμούς συμπίεσης και αρχές του 2022 να μπορούν να τροφοδοτηθούν μεγάλες βιομηχανικές και ξενοδοχειακές μονάδες καθώς και στην κατασκευή αυτόνομων δικτύων στις παραπάνω απομακρυσμένες πόλεις εντός του 2021".

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΝΙΚΑ

Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη Δευτέρα ο κ. Νίκας έστειλε επιστολή προς τις διοικήσεις της ΡΑΕ και της ΔΕΔΑ, στην οποία αναφέρει επί λέξει: "Αναφερόμενοι στο ζήτημα της ανάπτυξης δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο, διά της υπαγωγής τους στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ Α.Ε., επιβεβαιώνουμε με την παρούσα την επανειλημμένως εκπεφρασμένη πρόθεση της περιφερειακής αρχής να απευθύνει πρόσκληση προς τη ΔΕΔΑ Α.Ε. για ένταξη των σχετικών έργων της στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Πελοποννήσου, με προϋπολογισμό (χρηματοδοτική συμβολή) 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Με την υιοθέτηση της στρατηγικής αυτής η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με τη ΔΕΔΑ Α.Ε., επιδιώκει, μέσω της αναδιανομής του οφέλους που προκύπτει από τα προσδοκώμενα έσοδα κερδοφόρων περιοχών, υπέρ περιοχών που χαρακτηρίζονται από υψηλό κόστος κατασκευής δικτύων και χαμηλά εκτιμώμενα έσοδα, την ισόρροπη ανάπτυξη των δικτύων και την επέκτασή τους ακόμη και σε περιοχές οι οποίες, με αμιγώς εμπορικούς όρους και κριτήρια ιδιωτικής οικονομίας, θα ήταν αδύνατο να τύχουν ευνοϊκής τιμολογιακής μεταχείρισης υπό άλλες συνθήκες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ολιστική προσέγγιση της ανάπτυξης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου που προκρίνεται από την Περιφέρεια στις περιοχές χωρικής αρμοδιότητάς της, ανταποκρίνεται πλήρως στους σκοπούς δημοσίου συμφέροντος που καλείται να εκπληρώσει η ΡΑΕ, της οποίας άλλωστε οι αποφάσεις δέον όπως αποβλέπουν πρωτίστως στη διασφάλιση του βέλτιστου και οικονομικά συμφερότερου τρόπου εξυπηρέτησης του καταναλωτή στους τομείς αρμοδιότητάς της. Εν όψει των προεκτεθέντων, παρακαλούμε για τις εκ μέρους σας σχετικές ενέργειες".

Στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας μαζί με την επιστολή δημοσιεύτηκε και το εξής σχόλιο: "Η πιο πάνω αναφορά του περιφερειάρχη γίνεται ελάχιστες ημέρες μετά την ανακοίνωση της ΡΑΕ ότι η εταιρεία Edil Τεχνική - Βιομηχανική Ανώνυμη Τεχνική και Βιομηχανική Εταιρεία και τον διακριτικό τίτλο Hellas Edil S.A. -κάτοχος αδειών διανομής φυσικού αερίου, μεταξύ άλλων, στους Δήμους Τρίπολης και Κορινθίων, όπως και σε δήμους της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας- έχει υποβάλει αίτηση για τη μεταβίβαση των εν λόγω αδειών σε άλλη εταιρεία, τη Hellenic Natural Gas Distribution - Εταιρεία Διανομής Ελληνικού Φυσικού Αερίου Μονοπρόσωπη Α.Ε. (σ.σ. Hengas)".