Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020 09:33

Με απόφαση του υπουργού Υποδομών: Στο "Μορέα" αντιπλημμυρικά 79 εκ. ευρώ στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την


Στον "Μορέα" ανατέθηκαν, με ενεργοποίηση άρθρου της σύμβασης παραχώρησης, τα αντιπλημμυρικά έργα του Δήμου Καλαμάτας προϋπολογισμού 79 εκ. ευρώ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσουν την άνοιξη τα έργα, που μεταξύ άλλων προβλέπουν για τον Νέδοντα εκβάθυνση της κοίτης, νέα γέφυρα στην Ιατροπούλου, απομάκρυνση των υποστυλωμάτων του σκεπασμένου τμήματος μεταξύ 23ης Μαρτίου και Κιλκίς, καθώς και σήραγγα 800 μέτρων που θα μαζεύει τα νερά πάνω από τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο.
Η απόφαση του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή για την υλοποίηση των αντιπλημμυρικών μέσω της σύμβασης παραχώρησης του "Μορέα" δημοσιεύτηκε χθες στη "Διαύγεια", μία μόλις ημέρα μετά την ανάρτηση αντίστοιχων αποφάσεων για αντιπλημμυρικά έργα στον Αυτοκινητόδροµο Κεντρικής Ελλάδας (Ε65), προϋπολογισμού 70 εκ. ευρώ, και στην Ιόνια Οδό, προϋπολογισμού 105 εκ. ευρώ.
Οπως φαίνεται, το υπουργείο επέλεξε να υλοποιήσει τα μεγάλα αντιπλημμυρικά με ενεργοποίηση των συμβάσεων παραχώρησης και με προφανή στόχο την αποφυγή των μακροχρόνιων διαγωνιστικών διαδικασιών. Γι’ αυτό, τόσο η διαβούλευση όσο και η Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) θα ολοκληρωθούν με διαδικασίες εξπρές.
Σύμφωνα μάλιστα με την απόφαση του κ. Καραμανλή, "το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των έργων θα κυμαίνεται από 12 έως 18 μήνες από της εγκρίσεως των ΑΕΠΟ και της συντέλεσης των απαλλοτριώσεων".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Η υπουργική απόφαση προβλέπει επί λέξει:
"Εντέλλουμε Συμπληρωματικές Εργασίες δυνάμει του άρθρου 18.6 της Σύμβασης Παραχώρησης για τη «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Εργου Αυτοκινητόδρομος Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο -Σπάρτη», για την επείγουσα αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών ανάντη και κατάντη του αυτοκινητοδρόμου Τσακώνα - Καλαμάτα και Περιμετρικής Οδού Καλαμάτας και σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο σκεπτικό της παρούσας, συνολικής δαπάνης ύψους 79 εκ. ευρώ, περιλαμβανομένου και του αναλογούντος ΦΠΑ 24%.
2. Ο παραχωρησιούχος ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε. καλείται όπως μετά τη λήψη της παρούσας εντολής προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, όπως αυτές προβλέπονται από το άρθρο 18.6 της Σύμβασης Παραχώρησης."
Σε άλλο σημείο της απόφασης αναφέρεται:
"Σύμφωνα το άρθρο 18.6 της Σύμβασης Παραχώρησης προβλέπεται η δυνατότητα ανάθεσης συμπληρωματικών εργασιών στον Παραχωρησιούχο με εφαρμογή των εκάστοτε ισχυουσών διατάξεων της νομοθεσίας περί εκτέλεσης δημοσίων έργων για συμπληρωματικές εργασίες στον τομέα των συμβάσεων παραχώρησης δημοσίων έργων στην περίπτωση που:
4.9.1 Οι εργασίες αυτές κατέστησαν αναγκαίες από απρόβλεπτα γεγονότα που ανέκυψαν μετά την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης,
4.9.2 Οι εργασίες αυτές δεν μπορούν να διαχωριστούν από τη Σύμβαση Παραχώρησης από τεχνική και οικονομική άποψη, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στο ∆ημόσιο ή όσες από αυτές μπορούν, είναι απολύτως αναγκαίες για την ολοκλήρωση και εκτέλεση της Σύμβασης Παραχώρησης".

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η αντιπλημμυρική θωράκιση είναι αναγκαία καθώς αυξάνονται τα πλημμυρικά φαινόμενα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής:
"Λόγω των πλημμυρικών φαινομένων που έλαβαν χώρα το Φθινόπωρο του 2016 στην Μεσσηνία, το Φθινόπωρο του 2017 στην Αττική (περιοχή Μάνδρας και Ελευσίνας), το φθινόπωρο του 2018 (Μεσογειακός Κυκλώνας «Ζορμπάς» που έπληξε τις περιοχές Αττικής, Πελοποννήσου, ∆υτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας), το 2019 στην Κρήτη και πρόσφατα στην Εύβοια, είναι πρόδηλο ότι η Κλιματική Αλλαγή απαιτεί άμεσα μετρά για την αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών αυτών, με δεδομένη και τη μείωση των Περιόδων Επαναφοράς των πλημμυρικών φαινομένων που έχει σαν αποτέλεσμα την συχνότατη κήρυξη περιοχών σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας",
Σε άλλο απόσπασμα της απόφασης τονίζεται ότι "για λόγους Εθνικής Σημασίας και δημοσίου συμφέροντος, κρίνεται αναγκαία η υλοποίηση των ως άνω εργασιών προκειμένου να αποτραπούν πλημμυρικά φαινόμενα από τα οποία υφίσταται κίνδυνος να προκληθούν, όχι μονό σοβαρές υλικές και περιβαλλοντικές ζημιές, άλλα και να υπάρξουν ανθρώπινα θύματα".

ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την απόφαση, ο αυτοκινητόδρομος Α7 δεν αύξησε τον κίνδυνο πλημμύρας. Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει:
"Οπως προκύπτει από τις εγκεκριμένες υδραυλικές μελέτες που εκπονήθηκαν στα πλαίσια της κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Τσάκωνα – Καλαμάτα και Περιμετρικής Οδού Καλαμάτας, οι τυχόν επιπτώσεις από πλημμύρες εντός οικισμών και περιοχών εκατέρωθεν του αυτοκινητοδρόμου που δεν έχουν σχέση με το έργο και οφείλονται στη ανυπαρξία δικτύων απορροής όμβριων (στην πλημμελή αντιπλημμυρική θωράκιση) των οικισμών ή σε καταπατήσεις ρεμάτων, δεν ήταν, ούτε μπορούσε να είναι, αντικείμενο του Εργου Παραχώρησης. Αυτές οι καταστάσεις έπρεπε βέβαια να αντιμετωπιστούν, αλλά στα πλαίσια μιας συνολικής μελέτης διαχείρισης των πλημμυρικών απορροών της περιοχής των λεκανών απορροής. Σε κάθε περίπτωση, η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου δεν αύξησε τους κίνδυνους πλημμυρών περισσότερο από την προϋφιστάμενη κατάσταση".
Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες τα 79 εκ. ευρώ είναι η πρώτη δόση του έργου και ότι θα ακολουθήσει και δεύτερη δόση για να ολοκληρωθεί. Οσο για τη διαδικασία, είχε ξεκινήσει με υπουργό Υποδομών τον Χρήστο Σπίρτζη και συνεχίστηκε και ολοκληρώνεται από τον Κώστα Αχ. Καραμανλή.