Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013 10:15

Πληρώνουν επιτάξεις για τον περιφερειακό

Γράφτηκε από τον

Επιτάξεις σε ιδιοκτήτες υπό απαλλοτρίωση ακινήτων στην περιοχή της Καλαμάτας πληρώνει το υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών, με στόχο Μάρτιο - Απρίλιο ο "Μορέας" να έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει πλήρες εργοτάξιο και να δουλεύει πυρετωδώς το έργο του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου.

Χθες και προχθές στελέχη του υπουργείου (Γιάννης Σκάνδαλος, Χρήστος Καθρέπτης, Χρήστος Κουτσούρης και Χαρίκλεια Μακρή) βρέθηκαν στα γραφεία του "Μορέα" στο εργοτάξιο της γέφυρας στο Νέδοντα και πλήρωσαν επιτάξεις σε ιδιοκτήτες. Αυτό γίνεται σχεδόν κάθε δεύτερη εβδομάδα. Τα στελέχη του υπουργείου σημείωσαν στην "Ε" ότι η εικόνα το τελευταίο διάστημα έχει βελτιωθεί, καθώς ανταποκρίνονται περισσότεροι ιδιοκτήτες κι εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι το καλοκαίρι ο περιφερειακός θα δουλεύεται σε φουλ ρυθμούς. Εκείνο που τους απασχολεί τώρα, είναι τα 400 μέτρα της σύνδεσης του κόμβου Καρέλια του περιφερειακού με την οδό Αθηνών. Μέσα στο επόμενο 15νθήμερο περιμένουν την ανταπόκριση των 6 ιδιοκτητών (για τις 8 ιδιοκτησίες) στο αίτημα των επιτάξεων, ώστε την άνοιξη να δουλεύεται και το συγκεκριμένο τμήμα.

«Καλούμε τον κόσμο που έχει ιδιοκτησίες σε σημαντικά σημεία του έργου, ώστε να πάρουμε τη γη και να παραδώσουμε στον παραχωρησιούχο έτοιμα τμήματα για να δουλέψει εντατικά τους επόμενους μήνες», μας επεσήμαναν. Και μας διευκρίνισαν ότι οι επιτάξεις δεν είναι υποχρεωτικές, αλλά για όσους θέλουν. Παρατήρησαν, ωστόσο, ότι ο ιδιοκτήτης κερδίζει, γιατί του δίνουν αποζημίωση για την απώλεια προσόδου, αυτά που θα χάσει από τη σοδειά του. Οι επιτάξεις αφορούν τα επικείμενα (ελιές, περιφράξεις, αγροικίες - αποθήκες, ό,τι υπάρχει στο ακίνητο) και  για να μην υπάρχουν γκρίνιες και αντιδικίες, έχει καθοριστεί ενιαία τιμή, 4% επί της αξίας που έχει προσδιορίσει το ΣΟΕ (Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών). 

Τα στελέχη του υπουργείου μας εξήγησαν ότι μια απαλλοτρίωση θεωρείται συντελεσμένη, όταν μετά την πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου για την τιμή μονάδας παρακατατεθούν τα χρήματα και η απόφαση δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.