Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021 08:42

Νέα καθυστέρηση στη δημοπράτηση δικτύων Φιλιατρινού Φράγματος (βίντεο)

Γράφτηκε από την

 

Η δημοπράτηση του αρδευτικού δικτύου του Φιλιατρινού Φράγματος θα καθυστερήσει ένα ακόμα εξάμηνο, ενώ το Μηναγιώτικο Φράγμα θα κοστίσει μαζί με τα δίκτυα 65 εκ. ευρώ και θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ και με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αυτά ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος κάνοντας απολογισμό της σύσκεψης με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Οικονόμου που έγινε προχθές στην Τρίπολη. Ο κ. Αναστασόπουλος είπε ότι μελετάται η κατασκευή τεσσάρων λιμνοδεξαμενών και ενός μικρού φράγματος, με τα αντίστοιχα δίκτυα άρδευσης, ώστε να ποτίζονται συκεώνες και ελαιώνες της Μεσσηνίας. Αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στην αναβάθμιση του δικτύου του ΓΟΕΒ.

"Όσον αφορά τη δυνατότητα κατασκευής του Μηναγιώτικου Φράγματος, προϋπολογισμού 65.000.000 €, για το οποίο υπάρχει πλήρης μελετητική ωριμότητα (φράγματος και δικτύων άρδευσης) και προβλέπεται η άρδευση 35.000 στρεμμάτων, ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι μετά το Πάσχα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης, αφού κατατεθεί σχετικός φάκελος στη διυπουργική επιτροπή για την υλοποίησή του μέσω ΣΔΙΤ" δήλωσε ο κ. Αναστασόπουλος

Για το Φιλιατρινό Φράγμα ο αντιπεριφερειάρχης είπε: "Ολοκληρώθηκε το έτος 2017 και απαιτείται η επίσπευση της κατασκευής των αντίστοιχων δικτύων, για την άρδευση 34.000 στρεμμάτων καλλιεργούμενων εκτάσεων. Ο υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι η δημοπράτησή του αναμένεται μετά την ολοκλήρωση των σχετικών απαλλοτριώσεων, μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Ο προϋπολογισμός του έργου των δικτύων ανέρχεται σε 45.800.000 ευρώ.

Επιπλέον ενημερώθηκε ο υφυπουργός και για την προμελέτη για το Φράγμα Λαγκούβαρδου, το οποίο έχει μελετηθεί από το ΥΠΑΑΤ και αφορά κατασκευή φράγματος στο ρέμα Λαγκούβαρδου Δήμου Τριφυλίας. Απαιτείται να ολοκληρωθεί η μελετητική ωρίμανση του έργου, η οποία θα καλύψει τις αρδευτικές ανάγκες μιας περιοχής εντατικής καλλιέργειας, εκτάσεως 40.000 στρεμμάτων".

Για τις λιμνοδεξαμενές ο κ. Αναστασόπουλος δήλωσε: "Περαιτέρω όσον αφορά τις παραποτάμιες λιμνοδεξαμενές εκπονούνται αυτή την περίοδο διερευνητικές μελέτες του καθηγητή του Εθνικού - Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ε. Λέκκα για τον προσδιορισμό των πιθανών θέσεων εγκατάστασης λιμνοδεξαμενών και μικρών φραγμάτων, σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Μέσα από αυτό θα προκύψουν θέσεις για μελετητική ωρίμανση έργων λιμνοδεξαμενών και φραγμάτων, καθώς και των αντιστοίχων δικτύων άρδευσης, με σκοπό την αξιοποίηση του διαθέσιμου υδάτινου στοιχείου τοπικών παραπόταμων και χειμάρρων για την κάλυψη αναγκών άρδευσης κατά τη ξηροθερμική περίοδο. Για τη Μεσσηνία κρίνεται σκόπιμο να μελετηθεί η κατασκευή 4 λιμνοδεξαμενών και ενός μικρού φράγματος, με τα αντίστοιχα δίκτυα άρδευσης. Μελετάται αυτή την περίοδο, μέσω προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου, Δήμου Μεσσήνης και Αναπτυξιακού Οργανισμού «Αναπτυξιακή Μεσσηνίας Α.Ε.» η ωρίμανση των απαιτούμενων μελετών για το έργο, με στόχο να καταστεί ώριμο μελετητικά προς ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης. Το έργο έχει σαν σκοπό να ενισχύσει τις αρδευτικές υποδομές των Τοπικών Κοινοτήτων Τρικόρφου, Κλήματος και Πολυλόφου του Δήμου Μεσσήνης, καθιστώντας αρδεύσιμη μια ευρύτερη καλλιεργούμενη έκταση, κυρίως με επιτραπέζιες ελιές και κτηνοτροφικά φυτά".

Ο αντιπεριφερειάρχης είπε επίσης: "Η Περιφέρεια μέσω προγραμματικής σύμβασης με τον Οργανισμό ΕΛΓΟ «Δήμητρα» θα προχωρήσει στην εξεύρεση επιδεικτικών αγρών για πιλοτική εγκατάσταση υποτροπικών φυτών, ιδιαίτερα σε περιοχές που οι συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξή τους. Αναμένεται να διερευνηθεί το ενδιαφέρον των παραγωγών στην περιοχή της Μεσσηνίας, κυρίως για την εγκατάσταση φυτειών αβοκάντο που είναι πιο γνωστό στη χώρα και για το οποίο υπάρχει δεδομένη ζήτηση. Επίσης, σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η καλλιέργεια φραγκόσυκων, τα οποία υπάγονται στα κατεξοχήν ανθεκτικά είδη στην κλιματική αλλαγή. Τα είδη αυτά έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις για την καλλιέργειά τους, τις οποίες πληρούν ορισμένες περιοχές στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, στη Μεσσήνη και στην περιοχή Μικρομάνης - Αριος. Διερευνάται επίσης η δυνατότητα εγκατάστασης υποτροπικών φυτών στην περιοχή της Γιάλοβας, στην Πυλία. Πλεονέκτημα στην καλλιέργεια των παραπάνω ειδών αποτελεί το γεγονός ότι πρόκειται για καλλιέργειες με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, δηλαδή χαμηλές εισροές και φιλικές προς το περιβάλλον. Αυτό συνεπάγεται μικρό κόστος παραγωγής και μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους. Ως επιπλέον πλεονέκτημα καταγράφεται ο χρόνος ωρίμανσης και η χρήση τους".

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΣΥΚΕΩΝΩΝ

Για την αναδιάρθρωση των συκεώνων ο κ. Αμναστασόπουλος δήλωσε: "Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη της Συκικής απαιτείται αναδιάρθρωση των συκεώνων στις 3 Π.Ε. (Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας), προϋπολογισμού 15.000.000 ευρώ. Η καλλιεργούμενη έκταση συκιάς για παραγωγή αποξηραμένου σύκου, ποικιλίας Καλαμών στις περιοχές Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας, ανέρχεται σε 14.000 στρέμματα που αντιστοιχεί σε περίπου 250.000 συκόδενδρα, η δε δυναμικότητα διαμορφώνεται σε 3.000 έως 3.500 τόνους ετησίως. Επιπλέον, σύμφωνα με τη μελέτη έτους 2020 της Συκικής (αγροτικός συνεταιρισμός σύκων και ξηρών καρπών), η απόδοση της συκιάς σε ξερά σύκα για την περιοχή μας είναι περίπου 250 κιλά ανά στρέμμα, που σημαίνει 14 κιλά ανά δένδρο, ενώ η απόδοση της συκιάς με τα στοιχεία του ΥΠΑΑΤ ανέρχεται σε 600 έως 1.250 κιλά ανά στρέμμα, δηλαδή 25 έως 50 κιλά ανά δένδρο.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι τα καλλιεργούμενα δένδρα δεν παράγουν ικανοποιητικά, λόγω του ότι είναι γερασμένα και προτείνεται η δημιουργία επιδοτούμενου προγράμματος αναδιάρθρωσης της συκοπαραγωγής, το οποίο θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για τους παραγωγούς των περιοχών εφαρμογής (Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας). Το εκτιμώμενο κόστος του προγράμματος αναδιάρθρωσης είναι 15 εκ. ευρώ, η δε επιδιωκόμενη παραγωγή θα ανέλθει σε 4.150 στρέμματα με οικονομικό κύκλο εργασιών άνω των 19 εκ. ευρώ".