Τετάρτη, 19 Μαϊος 2021 09:04

Ανάδοχος για αεροδρόμιο Καλαμάτας το δεύτερο εξάμηνο του 2022

Ανάδοχος για αεροδρόμιο Καλαμάτας το δεύτερο εξάμηνο του 2022

Η πρόσληψη ειδικού συμβούλου που θα αναλάβει τη διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας θα γίνει εντός του καλοκαιριού, ο διαγωνισμός παραχώρησης θα προκηρυχθεί το φθινόπωρο και η ανάδειξη του αναδόχου αναμένεται να έχει γίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Αυτό δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Γρηγόρης Δημητριάδης, σε συνέντευξή του στη Μαρία Τομαρά στην ΕΡΤ Καλαμάτας. Προχθές έγινε ένα ακόμα βήμα για την παραχώρηση του αεροδρομίου "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος", καθώς συζητήθηκε στο Μονομελές Εφετείο Καλαμάτας η απαλλοτρίωση των 50 στρεμμάτων που απαιτούνται για την επέκταση και αναβάθμιση του αερολιμένα.

Η απαλλοτρίωση θεωρείται κατεπείγουσα και θα γίνει με τη διαδικασία των "ολυμπιακών έργων" ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Ουσιαστικά το Δημόσιο αποκτά πρόσβαση στα ακίνητα προκαταβάλλοντας ένα ποσό, πριν καθοριστεί από τα δικαστήρια η τελική τιμή αποζημίωσης.

Μιλώντας για το αεροδρόμιο στην ΕΡΤ Καλαμάτας ο κ. Δημητριάδης είπε:

«Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας είδαμε ότι είναι ιδιαίτερα ώριμο, και η τοπική κοινωνία στηρίζει την αναγκαιότητα της αξιοποίησής του. Το 2019 (με δεδομένο ότι το 2020 λόγω του κορονοϊού δεν ταξίδεψε όσο άλλες χρονιές ο κόσμος) πέρασαν από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας 341 χιλιάδες ταξιδιώτες, και μάλιστα 317 χιλιάδες ήταν από το εξωτερικό. Αυτή τη δυναμική λοιπόν του αεροδρομίου της Καλαμάτας θα πρέπει κάπως να την αξιοποιήσουμε, γιατί όλο και περισσότερους επισκέπτες συγκεντρώνει η τόσο όμορφη πόλη σας, που διαθέτει και μεγάλη πολιτιστική και καλλιτεχνική δραστηριότητα. Επειδή όλο αυτό θα αυξάνει, δεν γίνεται να έχουμε ένα αεροδρόμιο μικρό, που δεν θα μπορεί να εξυπηρετεί τους ανθρώπους με τον πιο σωστό τρόπο. Μάλιστα, ξέρουμε ότι θα γίνει και μια επένδυση στο κομμάτι της εκπαίδευσης για την Πολεμική Αεροπορία, οπότε έτσι κι αλλιώς θα προχωρήσουν αναβαθμίσεις του αεροδρομίου.

Εμείς λοιπόν πήραμε την απόφαση να προκηρύξουμε διαγωνισμό για την ανεύρεση ενός συμβούλου που θα μας βοηθήσει να δούμε όλα τα τεχνικά, τα οικονομικά και τα νομικά χαρακτηριστικά, και να μας προτείνει ακριβώς ποιο είναι το καλύτερο μοντέλο παραχώρησης, ώστε σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα να είμαστε σε θέση να ξέρουμε όλα τα βασικά στοιχεία και να γίνει ο διαγωνισμός για την παραχώρηση σε ιδιώτη επενδυτή, που θα το βοηθήσει να αναπτυχθεί σε ένα σύγχρονο αεροδρόμιο, όπως δικαιούται η Καλαμάτα».

Σχετικά με τη συμμετοχή των επενδυτών, ο διευθύνων σύμβουλος του υπερταμείου ανέφερε:

«Ο ιδιώτης επενδυτής θα συμβάλει στα έργα που πρέπει να γίνουν στο αεροδρόμιο. Δεν έρχεται μόνο για να κάνει τον μάνατζερ, αλλά και να επενδύσει, όπως έχει γίνει και στα άλλα αεροδρόμια της χώρας όπου έχουν ήδη συμμετοχή ιδιώτες επενδυτές και σε επίπεδο δομών και υπηρεσιών. Το ακριβές “μείγμα” για το πώς πρέπει να γίνει είναι που θα πρέπει να μας πει ο σύμβουλος, και συνεπώς με όλα τα χαρακτηριστικά να μπορούμε να πάμε στο μοντέλο που θα είναι ενδεδειγμένο για την ανάπτυξη του αεροδρομίου. Τις απαλλοτριώσεις, που είναι αναγκαίες προφανώς, θα τις τρέξουμε εμείς, αλλά οι επενδύσεις σαφώς θα γίνουν και με τον ιδιώτη, σε συνδυασμό που θα μας πουν οι σύμβουλοι».