Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2021 09:04

Ιντριγκες πυροδοτεί το φυσικό αέριο στην Πελοπόννησο

Γράφτηκε από τον

 

Η Hengas έχει υποβάλει αίτημα στη ΡΑΕ για να φέρει το φυσικό αέριο σε Καλαμάτα και Μεσσήνη (και στην παραλιακή τουριστική περιοχή) έχοντας τη στήριξη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του βουλευτή Μίλτου Χρυσομάλλη, ενώ ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας που προτιμά τη ΔΕΔΑ φαίνεται να χάνει τον πόλεμο για τα ενεργειακά δίκτυα της Πελοποννήσου.

Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται μετά την εκδήλωση που διοργάνωσε προχθές η Hengas στην Τρίπολη πυροδοτώντας εσωκομματικές ίντρικγες.

Στο πάνελ των ομιλητών  ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδη, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης. Στην εκδήλωση απηύθυναν διαδικτυακό χαιρετισμό ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, ενώ παρέστησαν οι βουλευτές Μαριλένα Σούκουλη και Μίλτος Χρυσομάλλης και ο πρώην περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης.

Η εκδήλωση στην Τρίπολη έγινε μετά τον αγιασμό που τελέστηκε στη Μεγαλόπολη για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του δικτύου φυσικού αερίου. Η Hengas μέχρι τώρα στην Πελοπόννησο έχει πάρει άδεια για το δίκτυο της Μεγαλόπολης, της Τρίπολης και της Κορίνθου.

Στον αντίποδα, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας έχει δηλώσει ότι η Περιφέρεια θα διαθέσει 20 εκ. ευρώ μόνο προς τη ΔΕΔΑ για τη δημιουργία δικτύου φυσικού αερίου στις πόλεις της Πελοποννήσου. Ο κ. Νίκας υποστηρίζει ότι είναι λάθος να δημιουργούνται δίκτυα για υγροποιημένο αέριο, ενώ ο αγωγός φτάνει μέχρι την Μεγαλόπολη. Η κυβέρνηση όμως δεν φαίνεται να συμφωνεί με τον κ. Νίκα, όπως τουλάχιστον αποδεικνύεται από την παρουσία τόσο των στελεχών της στην εκδήλωση της Hengas στην Τρίπολη όσο και από το διαδικτυακό μήνυμα του υπουργού Περιβάλλοντος στην ίδια εκδήλωση. 

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η "Ε" τον Αύγουστο του 2020 είχε αποκαλύψει τη διάσταση απόψεων για το ενεργειακό μέλλον της Πελοποννήσου μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα.

Η "Ε" έγραψε στις 11 Αυγούστου: "Η συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της Edil Hellas Μιχάλη Λαμπρόπουλο και η προοπτική δημιουργίας δικτύων φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο από τη Hengas (θυγατρική της Edil) προκαλεί πονοκέφαλο στην περιφερειακή αρχή, καθώς ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας προωθεί την επέκταση των δικτύων μέσω της δημόσιας επιχείρησης ΔΕΔΑ Α.Ε. Δεν αποκλείεται μάλιστα να ξεσπάσει "ενεργειακός πόλεμος" μεταξύ των δύο Μεσσήνιων πολιτικών αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες του energypress.gr, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Σαμαράς «ενδιαφέρθηκε για την τροφοδότηση και των υπόλοιπων πόλεων, όπως Μεσσήνη, Καλαμάτα, Σπάρτη από τη Hengas»".

Το πολιτικό γραφείο του κ. Σαμαρά την επομένη εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε επί λέξει: "Σε ερώτηση δημοσιογράφου με αφορμή δημοσίευμα εφημερίδας, από το πολιτικό γραφείο του κ. Σαμαρά στη Μεσσηνία σχολίασαν το εξής: «Ο πρώην πρωθυπουργός δέχεται να ενημερωθεί από οποιονδήποτε επενδυτή επιθυμεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της Πελοποννήσου και προφανώς δεν αναμειγνύεται ούτε ασχολείται με επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς και συμφέροντα»".

Δύο μέρες αργότερα ο κ. Νίκας δήλωσε: "Με καλύπτει πλήρως η ανακοίνωση την οποία έδωσε. Το ότι συναντιέσαι με έναν επιχειρηματία δεν σημαίνει αυτό κατά ανάγκην, ότι συμφωνείς με αυτά τα οποία λέει ή αυτά τα οποία κάνει. Και εγώ συναντώ κόσμο. Το ότι συναντώ κάποιον σημαίνει ότι υιοθετώ οτιδήποτε; Με καλύπτει πλήρως η ανακοίνωσή του". Οταν ρωτήθηκε αν έχει συναντηθεί με τον πρόεδρο της Edil Hellas, ο κ. Νίκας απάντησε: "Πολιτικός παράγων στην αρχή της θητείας μου, έφερε τον κύριο στο γραφείο μου. Ακουσα τις απόψεις του, αλλά η δική μου άποψη είναι σταθερή και απολύτως συγκεκριμένη. Συντάσσομαι με τη ΔΕΔΑ, δηλαδή με τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου. Η συγκεκριμένη εταιρεία να κάνει τον σχεδιασμό στην Πελοπόννησο. Είναι υποχρέωση του κράτους να το κάνει αυτό. Από κει και πέρα μπορεί να συνεργαστεί με ιδιώτες, με τη συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά αυτό είναι δική τους δουλειά".

ΘΕΡΜΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑ

Η προχθεσινή εκδήλωση στην Τρίπολη ουσιαστικά όμως επιβεβαιώνει πλήρως το αυγουστιάτικο ρεπορτάζ της "Ε", καθώς ο κ. Σαμαράς απηύθυνε θερμό χαιρετισμό λέγοντας: "Η εκδήλωση είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί συμβολίζει μία νέα περίοδο για την Πελοπόννησο. Η μεγάλη αυτή επενδυτική πρωτοβουλία διοχετεύει το φυσικό αέριο στις τοπικές κοινωνίες, σε επιχειρήσεις, αλλά και σε νοικοκυριά. Ο τόπος μας έτσι εισέρχεται στην εποχή της ενεργειακής του αυτονομίας και τελειώνει πια η ενεργειακή απομόνωση της περιοχής με πολλαπλά και χειροπιαστά αποτελέσματα που θα είναι καλά για όλο τον κόσμο. Η ενεργειακή αυτονομία της Πελοποννήσου αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για μία έκρηξη αναπτυξιακή σε τομείς όπου ήδη παρατηρείται ραγδαία άνοδος, όπως είναι ο τουρισμός και η γεωργία, αλλά και σε τομείς νέους, ωφέλιμους που αποτελούν προτεραιότητα στη δομή της παγκόσμιας οικονομίας. Η επανατοποθέτηση λοιπόν της Πελοποννήσου στον ενεργειακό και αναπτυξιακό χάρτη της χώρας υλοποιείται με τη γενικευμένη χρήση του φυσικού αερίου που είναι μία πιο ήπια και πιο φιλική προς το περιβάλλον μορφή ενέργειας και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για όλους μας".

Ο βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης απηύθυνε επίσης θερμό χαιρετισμό: "Εγώ είμαι μάλλον ο αδικημένος της εκδήλωσης γιατί θα ήθελα και εγώ να δω στο χάρτη την Καλαμάτα. Παρόλα αυτά η ανάπτυξη των δικτύων διανομής του φυσικού αερίου είναι μία αναπτυξιακή δράση και έχει μόνο θετικό πρόσημο για τις τοπικές κοινωνίες. Συνεπώς χαιρετίζω την εκδήλωση γιατί στην ουσία αποτελεί την έναρξη κατασκευής τέτοιων δικτύων στην Πελοπόννησο. Και είναι μία ιστορική μέρα σήμερα γιατί σπάει η ενεργειακή απομόνωση. Οσον αφορά το φυσικό αέριο, τα οφέλη είναι γνωστά. Είναι ένα καύσιμο με μικρό κόστος, με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με ποιοτικά χαρακτηριστικά και έχει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα για τους οικιακούς καταναλωτές, για τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται είτε σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις είτε στους αναπτυσσόμενους τομείς του τουρισμού και της εστίασης, στη μεταποίηση φυσικά, στη βιομηχανία και στη γεωργία. Θεωρώ ότι κύριο μέλημα που πρέπει να εξασφαλίσει ο πολιτικός κόσμος από οποιοδήποτε επίπεδο -είτε από τον αυτοδιοικητικό είτε από την κεντρική πολιτική σκηνή- είναι η πρόσβαση στο φυσικό αέριο. Για αυτό πρέπει να δουλέψουμε αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Εδώ θα πω στον παλιό μου φίλο Κώστα Μουσουρούλη ότι θα γίνω πιο ενοχλητικός, γιατί αυτά τα οφέλη θέλω να τα δω και στη Μεσσηνία (σ.σ. τα οφέλη της επιδότησης των συνδέσεων και του εξοπλισμού). Θα ήταν ευχής έργο να διασφαλίσουμε στον πολίτη της Πελοποννήσου την πρόσβαση στο φυσικό αέριο με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος σύνδεσης. Αυτά τα οφέλη θέλω να τα γευτεί και η Καλαμάτα και η Μεσσηνία. Με χαρά ακούω ότι εκκρεμούν άδειες για την Καλαμάτα και για τη Μεσσήνη. Γνωρίζετε ότι στο νομό μου και η μεταποίηση και ο τουρισμός και η γεωργία είναι πολύ αναπτυσσόμενοι τομείς. Συνεπώς τα οφέλη θα είναι πολύ μεγάλα".

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Ανεξάρτητα από την πορεία αδειοδότησης των δικτύων φυσικού αερίου σε Καλαμάτα και Μεσσήνη μετά την προχθεσινή εκδήλωση ανακύπτουν τα εξής ερωτήματα:

1) Η Hengas είχε καλέσει την Περιφέρεια Πελοποννήσου στη συγκεκριμένη εκδήλωση; Αν είχε κληθεί η Περιφέρεια γιατί δεν παρέστη κανένα μέλος της περιφερειακής αρχής;

2) Είχαν κληθεί όλοι οι βουλευτές της Πελοποννήσου στην εκδήλωση ή μόνο όσοι συμφωνούν με την αδειοδότηση της Hengaς;

3) Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προωθεί το σχέδιο της Hengas  διαφωνώντας με το σχέδιο του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα;

4) Πού θα διαθέσει η περιφερειακή αρχή τα 20 εκ. ευρώ που έχει δεσμεύσει για τα δίκτυα της ΔΕΔΑ, αν ναυαγήσει το σχέδιό της και υλοποιηθεί το σχέδιο της Hengas;

5) Η Hengas γιατί δεν διοργάνωσε μία συνέντευξη Τύπου στη Μεσσηνία για να ενημερώσει τους πολίτες για το σχέδιό της;

6) Σε ποια τιμή θα αγοράζουν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις το υγροποιημένο φυσικό αέριο;