Τρίτη, 02 Απριλίου 2013 07:30

Το κράτος πλήρωσε για αποζημιώσεις και συμπληρωματικές συμβάσεις: 236,7 εκατομμύρια ευρώ σε "Μορέα" και "Ολυμπία Οδό"

Γράφτηκε από την

Το Δημόσιο κατέβαλε στις κατασκευαστικές κοινοπραξίες "Ολυμπία Οδός" και "Μορέας" 236,7 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις και συμπληρωματικές συμβάσεις.

 

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζονται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα" για τις αποζημιώσεις που πλήρωσε το Δημόσιο σε εργολάβους. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τα 236,7 εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν για αποζημιώσεις και συμπληρωματικές συμβάσεις, θα μπορούσε να είχε κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου ένα μεγάλο οδικό έργο, όπως ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη.
Επίσης αξίζει να επισημανθεί για μια ακόμα φορά ότι το Δημόσιο πλήρωσε αποζημίωση στην κοινοπραξία  "Ολυμπία Οδός", ενώ η εταιρεία θα κατασκευάσει το μισό έργο από αυτό που προέβλεπε η σύμβαση παραχώρησης. Συγκεκριμένα θα κατασκευάσει μόνο τον άξονα Κόρινθος - Πάτρα. Το τμήμα Πάτρα - Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, αλλά η εταιρεία δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση για αθέτηση των όρων της σύμβασης παραχώρησης. Εξυπακούεται ότι όλα αυτά τα χρόνια η κοινοπραξία "Ολυμπία Οδός" εισπράττει κανονικά τα διόδια από το σταθμό της Ελευσίνας, που της παραχωρήθηκε ως αντισταθμιστικό όφελος επειδή θα κατασκεύαζε το οικονομικά ασύμφορο τμήμα Πάτρα - Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα.
Στον πίνακα παρουσιάζονται αναλυτικά τα ποσά που πλήρωσε το κράτος στις κοινοπραξίες "Ολυμπία Οδός" και "Μορέας" καθώς και οι αιτίες για τις οποίες πλήρωσε επιπλέον χρήματα.