Πέμπτη, 16 Μαϊος 2013 09:42

14 μέτρα πλάτος ο δρόμος Εύα - Βαλύρα

Γράφτηκε από τον

Στα 14 μέτρα πλάτος πρόκειται να διαμορφωθεί ο δρόμος Εύα - Βαλύρα, σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου βελτίωσης που προγραμματίζεται να γίνει από το ΠΕΠ του ΕΣΠΑ.

Επί της μελέτης αυτής πρόκειται να γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου τη Δευτέρα 20 Μαΐου.
Η μελέτη προβλέπει πλάτος 14 μέτρων στο εκτός οικισμών τμήμα του δρόμου και 13 μέτρων στο αστικό τμήμα του. Στην πρώτη περίπτωση η επιφάνεια κυκλοφορίας θα είναι 11 μέτρα, με 1,5 μέτρο λωρίδα έκτακτης ανάγκης και 1,5 μ. πλευρική κατασκευή και στη δεύτερη περίπτωση 10 μ. επιφάνεια κυκλοφορίας και 1,5 μ. πεζοδρόμιο σε κάθε πλευρά.
Το έργο περιλαμβάνει και την κατασκευή γέφυρας στη Μαυροζούμενα, στην είσοδο της Βαλύρας, νότια της σημερινής, μήκους 52 μέτρων, πλάτους οδοστρωσίας 11 μ. και πεζοδόμια 2,25 μ. σε κάθε πλευρά.
Στην εισήγησή του το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας παρατηρεί, μεταξύ άλλων, ότι «στην υπό εξέταση μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων: Δεν περιλαμβάνεται ο προϋπολογισμός του έργου. Δεν περιγράφονται ούτε παρουσιάζονται συνημμένα στα σχέδια οι εργασίες - παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν στον ποταμό Μαυροζούμενα για τη κατασκευή της νέας γέφυρας. Δε γίνεται αναφορά στην προβλεπόμενη τύχη - μελλοντική χρήση της υφιστάμενης γέφυρας του ποταμού Μαυροζούμενα».
Ακόμα, προτείνει, ανάμεσα σε άλλους και τους ακόλουθους όρους: «Να ολοκληρωθεί η διαδικασία οριοθέτησης του ποταμού Μαυροζούμενας, τουλάχιστον στην περιοχή που πραγματοποιούνται επεμβάσεις. Να καθοριστεί με βάση και τα υδρολογικά χαρακτηριστικά του ποταμού η χρονική περίοδος όπου θα λάβουν χώρα τα απαιτούμενα έργα για την κατασκευή της νέας γέφυρας. Οι τοίχοι αντιστήριξης - μαντρότοιχοι που προβλέπονται στις εντός οικισμών - κατοικημένων περιοχών θα πρέπει να επενδυθούν, π.χ. λίθινη επένδυση και να μην παραμείνουν με εμφανές σκυρόδεμα».
Γ.Σ.