Σάββατο, 05 Μαρτίου 2022 09:23

Η ΥΠΑ παραδέχεται τα προβλήματα του Αεροδρομίου! - Βήματα παραχώρησης μέχρι το τέλος Μαΐου

Η ΥΠΑ παραδέχεται τα προβλήματα του Αεροδρομίου! - Βήματα παραχώρησης μέχρι το τέλος Μαΐου

Ο κεντρικός κλιματισμός, η αποχέτευση, οι τουαλέτες και το στέγαστρο είναι αυτά που απαξιώνουν το Αεροδρόμιο Καλαμάτας στα μάτια των τουριστών - όπως τα ανέδειξε πρόσφατα η «Ε».

Τα παραδέχεται και επισήμως -χωρίς να δίνει χρονοδιάγραμμα επίλυσης- και ο διοικητής της ΥΠΑ Γ. Δριτσάκος σε επικοινωνία του με τον βουλευτή Γ. Λαμπρόπουλο. Στο μεταξύ ο πρόεδρος του Υπερταμείου Κων. Δερδεμέζης περιγράφει την πορεία παραχώρησης. Πρώτο βήμα σε 2 μήνες η προκήρυξη και τέλος Μαΐου γνωστές οι ενδιαφερόμενες εταιρείες.

Κινήσεις Λαμπρόπουλου για το Αεροδρόμιο 

"Σε δύο μήνες θα υπάρξει η πρώτη εκδήλωση ενδιαφέροντος και περίπου στο τέλος Μαΐου θα έχουμε ένδειξη για το ποιες εταιρείες θα συμμετάσχουν στον διεθνή διαγωνισμό. Εκτιμάται ότι πριν από το τέλος του 2022 θα έχει τρέξει ο διαγωνισμός για τη σύμβαση παραχώρησης και την ανάδειξη του αναδόχου". Αυτό είπε για το Αεροδρόμιο της Καλαμάτας ο πρόεδρος του Υπερταμείου Κωνσταντίνος Δερδεμέζης στο βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλο, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής τους συνάντησης. Ο κ. Λαμπρόπουλος ενημερώθηκε επίσης από το διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Γιώργο Δριτσάκο, για τις υποδομές του Αεροδρομίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Λαμπρόπουλου:

"Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα χθες 3/3/2022 με τον πρόεδρο του Υπερταμείου Κωνσταντίνο Δερδεμέζη, συζητήσαμε για την πορεία των διαδικασιών και τις προοπτικές που υπάρχουν για την αξιοποίηση του Διεθνή Αερολιμένα Καλαμάτας «Καπετάν Βασ.Κωνσταντακόπουλος». Όπως είναι γνωστό, το Αεροδρόμιο ανήκει στο Υπερταμείο μαζί με άλλα 23 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

Το Υπερταμείο αρχικά όρισε συμβούλους να μελετήσουν και να δώσουν προτάσεις. Σε δύο μήνες θα υπάρξει η πρώτη εκδήλωση ενδιαφέροντος και περίπου στο τέλος Μαΐου θα έχουμε ένδειξη για το ποιες εταιρείες θα συμμετάσχουν στον διεθνή διαγωνισμό. Εκτιμάται ότι πριν από το τέλος του 2022 θα έχει τρέξει ο διαγωνισμός, για τη σύμβαση παραχώρησης και την ανάδειξη του αναδόχου.

Στις 19/6/2020 είχα επισκεφθεί τον Αερολιμένα και είχα ενημερωθεί από τον τότε αερολιμενάρχη κ. Δημήτρη Μανδηλάρη, για τα προβλήματα που υπήρχαν. Αμέσως μετά, τον Αερολιμένα επισκέφθηκε και ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, κ. Γεώργιος Δριτσάκος, με τον οποίο έκτοτε είμαστε σε συνεχή επικοινωνία.  Χθες, ο κ. Δριτσάκος μου απέστειλε ενημερωτικό σημείωμα για την πορεία αποκατάστασης των χρόνιων προβλημάτων που παρουσιάζουν οι υποδομές του Αερολιμένα Καλαμάτας, όπως: Ο κεντρικός κλιματισμός. Η αποχέτευση και οι τουαλέτες. Το στέγαστρο και άλλες επιμέρους λειτουργικές παρεμβάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στις 19/9/2014 είχα, μαζί με τον τότε διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, συμπατριώτη μας κ. Δημήτριο Κούκη, ανακοινώσει την διενέργεια δυο δημοπρατήσεων μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015, για ανακαίνιση και κατασκευή σύγχρονων εγκαταστάσεων, με χρήματα της ΥΠΑ περίπου 4 εκατ. ευρώ, οι οποίες ακυρώθηκαν από την κυβέρνηση των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου, και έκτοτε για τεσσεράμισι χρόνια δεν έγινε το παραμικρό, παρά το ότι είχα και μεταβιβάσει στην ΥΠΑ 42 στρέμματα από την Πολεμική Αεροπορία προς αξιοποίηση.

Επιπροσθέτως, δεν ενέταξαν στο ΕΣΠΑ τη μελέτη που είχε εκπονήσει η Πολεμική Αεροπορία και η οποία είχε κατατεθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης, που προέβλεπε μεταξύ άλλων τη διαπλάτυνση του διαδρόμου προσγείωσης - απογείωσης, την κατασκευή καινούργιου πύργου ελέγχου, την τοποθέτηση φωτισμού και την κατασκευή αποχετευτικού συστήματος".