Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2022 09:21

Νέα αναβολή για ανάδοχο στο Καλαμάτα – Μεθώνη

Γράφτηκε από την
Νέα αναβολή για ανάδοχο στο Καλαμάτα – Μεθώνη

 

Την επόμενη εβδομάδα - λίγες μέρες πιο πίσω σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό (αναμενόταν σήμερα 1η Δεκεμβρίου) -, πρόκειται να ανακηρυχθεί ο οριστικός ανάδοχος, το σχήμα ΑΚΤΩΡ - ΙΝΤΡΑΚΑΤ για το πιο σημαντικό έργο της Μεσσηνίας, τον οδικό άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος – Μεθώνη.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υποδομών, αυτές τις ημέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσουν οι τελευταίες παρατηρήσεις στα νομιμοποιητικά  έγγραφα που κατέθεσε το σχήμα του προσωρινού αναδόχου στο υπουργείο και την άλλη εβδομάδα να ληφθεί η απόφαση.

Αμέσως μετά, μέσα στον Δεκέμβριο η σύμβαση για την υλοποίηση του έργου θα πάει για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο και η εκτίμηση είναι πως θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε η σύμβαση του υπουργείου με τον ανάδοχο να υπογραφεί, ακόμα, και τον Ιανουάριο του 2023.

Να υπενθυμίσουμε ότι η διάρκεια της σύμβασης της ΣΔΙΤ θα είναι 360 μήνες (30 χρόνια), από τα οποία τα 4 είναι για την κατασκευή και τα άλλα 26 για τη συντήρηση. Το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί στα 312,23 εκ. ευρώ και η αποπληρωμή του θα γίνει με πληρωμές διαθεσιμότητας ή άλλες τμηματικές καταβολές, κατά την περίοδο λειτουργίας.

Το έργο περιλαμβάνει: Τη βελτίωση και αναβάθμιση περίπου 20 χλμ. υφιστάμενων οδών. Την κατασκευή νέας αρτηρίας σε ένα μήκος περίπου 30 χλμ. Την προσαρμογή και βελτίωση 7 χλμ. κάθετου οδικού δικτύου. Την κατασκευή νέου παράπλευρου οδικού δικτύου 40 χλμ., την κατασκευή 12 γεφυρών και πολλά συνοδευτικά τεχνικά έργα, όπως ισόπεδους κόμβους, υδραυλικά έργα, τοίχους αντιστήριξης κ.α., καθώς και κατασκευή 15 χλμ. τοπικών οδών πρόσβασης.

Ο οδικός άξονας Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη έχει μήκος 49 χιλιομέτρων και έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Υποδομών ως τμήμα του δευτερεύοντος εθνικού δικτύου της χώρας.


NEWSLETTER