Κυριακή, 08 Σεπτεμβρίου 2013 08:04

350.000 ευρώ το χρόνο εξοικονομεί το Νοσοκομείο από την εγκατάσταση ηλιοθερμικών σωμάτων

Γράφτηκε από την
350.000 ευρώ το χρόνο εξοικονομεί το Νοσοκομείο από την εγκατάσταση ηλιοθερμικών σωμάτων

Περίπου 350.000 ευρώ το χρόνο εκτιμάται πως θα εξοικονομήσει το Νοσοκομείο Καλαμάτας από τη λειτουργία της ηλιοθερμικής εγκατάστασης. Το έργο ηλιοθερμίας ολοκληρώθηκε και πλέον λειτουργούν και οι 235 ηλιακοί συλλέκτες, ενώ τελείωσαν και οι απαραίτητες εργασίες θερμομόνωσης του κτηρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τις 25 Ιουνίου έως και τα τέλη Αυγούστου, χωρίς το σύστημα να λειτουργεί στο σύνολό του, το νοσοκομείο ξόδεψε μόλις 30.000 ευρώ για πετρέλαιο (για τις ανάγκες ζεστού νερού), ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο ξόδεψε 143.000 ευρώ.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας Γιώργος Μπέζος. Ο Αναστάσης Βλαχοδημητρόπουλος, ηλεκτρολόγος μηχανικός, είπε ότι υπολογίζουν το έργο (το οποίο στοίχισε 776.130 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ) να κάνει απόσβεση της δαπάνης υλοποίησής του μέσα σε τρία χρόνια.

"Το οικονομικό όφελος για το νοσοκομείο από αυτό το σημαντικό έργο θα είναι μεγάλο", είπε ο Γ. Μπέζος. Και πρόσθεσε πως "σε αυτή τη φάση προχωρούμε στη μερική υποκατάσταση του πετρελαίου και σε λίγο στην ολική με την έλευση του φυσικού αερίου". Ακόμη συνεχάρη τους συνεργάτες του και υποσχέθηκε ότι "ο αγώνας και η συλλογική προσπάθεια συνεχίζεται με ακόμα πιο εντεινόμενους ρυθμούς". Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν εκτός των Γ. Μπέζου και Αν. Βλαχοδημητρόπουλου, η Σοφία Κορακοβούνη, πολιτικός μηχανικός και ο Παναγιώτης Χαρίτος, μηχανολόγος και διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου.

Να σημειωθεί τέλος ότι από το έργο αυτό αναμένεται συνολική ενεργειακή εξοικονόμηση που εκτιμάται συντηρητικά στο 38,3% της σημερινής κατανάλωσης σε πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα. Ενώ εκτιμάται ότι από την ηλιοθερμική εγκατάσταση θα παράγονται περί τις 1.615.411 KWh θερμότητας ετησίως για τις ανάγκες του νοσοκομείου για θέρμανση των χώρων και την παραγωγή ζεστών νερών χρήσης. Οι δε εκπομπές CO² θα μειωθούν κατά 546,2 τόνους ετησίως.

Ν.Κ.

 

 


NEWSLETTER