Τετάρτη, 05 Απριλίου 2023 09:24

Δρόμος Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη: Απαλλοτριώνεται και η σιδηροδρομική γραμμή

Γράφτηκε από τον
Δρόμος Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη: Απαλλοτριώνεται και η σιδηροδρομική γραμμή

Εντός της ζώνης απαλλοτρίωσης του δρόμου Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη  είναι η σιδηροδρομική γραμμή Ασπρόχωμα – Αερολιμένας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» – Μεσσήνη.

Σύμφωνα μάλιστα με τη Μελέτη Κτηματολογίου (φωτογραφία) η σιδηροδρομική γραμμή θα «θαφτεί» κάτω από το οδόστρωμα του αυτοκινητόδρομου.

Η Μελέτη προκαλεί ερωτηματικά τόσο για την επιλογή οριστικής κατάργησης του προαστιακού σιδηρόδρομου στη Μεσσηνία από το υπουργείο Υποδομών όσο και για την ίδια την κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου αφού είναι βέβαιο πως κανένας διευθυντής του ΟΣΕ δεν θα παραχωρήσει το σιδηροδρομικό δίκτυο χωρίς προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Ειδικά μετά το δυστύχημα στα Τέμπη κανένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΕ δεν θα ρισκάρει να διωχθεί για παράβαση καθήκοντος βάζοντας την υπογραφή του για την κατάργηση του σιδηροδρομικού δικτύου που συνδέει τον – Αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος».

Από την άλλη πλευρά εντυπωσιακή είναι η απάθεια με την οποία αντιμετωπίζουν την κατάργηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης με το αεροδρόμιο, οι δήμαρχοι Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας. Κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν θυσιάζεται η προοπτική του τρένου στο βωμό προεκλογικών σκοπιμοτήτων ή αν οι τοπικές αρχές δεν έχουν ικανότητα να αντιληφθούν  τις  επιπτώσεις της κατάργησης της σιδηροδρομικής γραμμής στην οικονομική  και κοινωνική ζωή της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου. Υπενθυμίζουμε ότι η σιδηροδρομική γραμμή συνδέει τον Αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» και με τους αρχαιολογικούς χώρους της Ολυμπίας και των Μυκηνών.

Μόνο ένας… σαμποτέρ της αναπτυξιακής προοπτικής της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου θα «απαλλοτρίωνε»  τη σιδηροδρομική γραμμή για να κατασκευαστεί ένας δρόμος αναγκαίος μεν αλλά που δεν μπορεί να αναπληρώσει τα χαμένα εισοδήματα που συνεπάγεται η οριστική κατάργηση του τουριστικού τρένου στην Νότια Πελοπόννησο. Υπάρχει βεβαίως και το ενδεχόμενο να έχουν δίκιο όσοι υποστήριζαν από την αρχή ότι παράγοντες του υπουργείου Υποδομών δεν επιθυμούν την κατασκευή του δρόμου Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνης και για αυτό θα προκαλέσουν ανυπέρβλητα προβλήματα στην χάραξη του έχοντας στόχο να σταματήσουν το έργο. Υπενθυμίζουμε ότι αρχικά είχε επιλεγεί η  παραλιακή χάραξη (600 μέτρα από την ακτογραμμή) η οποία άφηνε άθικτη την σιδηροδρομική γραμμή και έθετε τις βάσεις για την ανάπτυξη τόσο της Δυτικής Παραλίας Καλαμάτας όσο και του παραθαλάσσιου μετώπου από την Μεσσήνη μέχρι το Πεταλίδι. Το υπουργείο Υποδομών όμως παρά την σθεναρά αντίθετη άποψη του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και του κυβερνητικού βουλευτή Μίλτου Χρυσομάλλη (ο οποίος έχει αφήσει αιχμές κατά της πολιτικής ηγεσίας και υπηρεσιακών παραγόντων του Υποδομών) αποφάσισε να αλλάξει την χάραξη. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Δημοτικά Συμβούλια Καλαμάτας και Μεσσήνης είχαν υποβάλει βελτιώσεις της χάραξης οι οποίες αγνοήθηκαν επιδεικτικά από το υπουργείο Υποδομών σαν να ήθελε κάποιος να προκαλέσει τις τοπικές κοινωνίες με στόχο να μην γίνει τελικώς το έργο. Εξίσου επιδεικτικά έχει αγνοηθεί και η πρόταση έναρξης του νέου δρόμου από το κόμβο του Μορέα ώστε να εξυπηρετεί  ο Περιφερειακός την κίνηση από και προς την Καλαμάτα και να μην επιβαρύνεται το Ασπρόχωμα και η Νέα Είσοδος.  Η χάραξη με την οποία δημοπρατήθηκε ο δρόμος Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη αγνοεί παντελώς τον Περιφερειακό της μεσσηνιακής πρωτεύουσας αν και δαπανήθηκαν από το Υποδομών πολλά εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του.

Θ.Λ.


NEWSLETTER