Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου 2024 09:24

Σε κακή κατάσταση το Νέα Κορώνη - Χωματερό

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Είναι από τους πιο σημαντικούς δρόμους της Μεσσηνίας, αν και δεν συγκαταλέγεται στους γνωστούς εθνικούς κι επαρχιακούς του νομού και βρίσκεται σε τραγική κατάσταση εδώ και χρόνια. Σε κάποιο τμήμα του πριν από χρόνια έπεσε καινούργια άσφαλτος, όμως, οι λακκούβες που σχηματίζονται κάθε χρόνο και τον καθιστούν επικίνδυνο, αντιμετωπίζονται με “μπαλώματα” και το πρόβλημα επιδεινώνεται.

Ο λόγος για το οδικό τμήμα Νέα Κορώνη - Χωματερό, που συνδέει τον δρόμο Ριζόμυλου - Κορώνης με τη Φοινικούντα και την περιοχή της Μεθώνης. Για το λόγο αυτό, επειδή συντομεύει τη συγκεκριμένη απόσταση, έχει μεγάλη κίνηση από ντόπιους, κατοίκους της Μεσσηνίας κι επισκέπτες, Ελληνες και ξένους.

Οι δήμαρχοι Μεσσήνης και Πύλου - Νέστορος ανέλαβαν πρωτοβουλία και όπως μας ενημέρωσαν, συντάχθηκε, επιτέλους, ολοκληρωμένη μελέτη που προβλέπει και τη διευθέτηση των ομβρίων και αναζητείται χρηματοδότηση για την υλοποίηση για τη βελτίωση και την προστασία του δρόμου Νέα Κορώνη - Χωματερό. Η χρηματοδότηση και η υλοποίηση του έργου δεν μπορεί να περιμένει.

Για την κακή κατάσταση και την επικινδυνότητα του δρόμου, για τη μεγάλη σημασία του, την εξέλιξη με τη σύνταξη της μελέτης και την άμεση ανάγκη για την υλοποίηση έργου, μίλησαν στην “Ε”:

 

Γιώργος Αθανασόπουλος (δήμαρχος Μεσσήνης)

“Εχουμε τελειώσει τη μελέτη και αναζητούμε πρόγραμμα για χρηματοδότηση της ουσιαστικής βελτίωσης του δρόμου, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ή από το υπουργείο Υποδομών.

Ο δρόμος καταστρέφεται, προκαλούνται διαβρώσεις, γιατί στερείται υποδομών για τα όμβρια. Η μελέτη προβλέπει διευθέτηση ομβρίων, με επενδεδυμένες τάφρους.

Είναι διαδημοτικός, πολύ σημαντικός δρόμος. Οσοι τον ξέρουν, αυτόν χρησιμοποιούν, ενώ τον χρησιμοποιούν κι επισκέπτες, Ελληνες και ξένοι. Είναι ο πιο σύντομος κι εξυπηρετικός δρόμος”.

 

Παναγιώτης Καρβέλας (δήμαρχος Πύλου - Νέστορος)

“Εχουμε συμφωνήσει με τον Δήμο Μεσσήνης να συντάξουμε μια μελέτη, που θα είναι πλήρης, ολοκληρωμένη. Και στη συνέχεια, να υποβληθεί κοινό αίτημα για χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου έργου βελτίωσης του δρόμου, που είναι διαδημοτικός. Παλιότερα ο δρόμος έχει συντηρηθεί από πιστώσεις της Περιφέρειας, της παλιάς Νομαρχίας.  Τμήμα 1,5 χιλιομέτρου του δρόμου είναι σε πολύ κακή κατάσταση, παρά τις προσπάθειες επούλωσης των λάκκων.  Είναι πολύ σημαντικός δρόμος, καθώς συνδέει τον δρόμο Ριζόμυλος - Κορώνη με τον δρόμο Βασιλίτσι - Φοινικούντα - Μεθώνη. Είναι πάρα πολύ σύντομος δρόμος, οι οδηγοί κερδίζουν 7 με 8 χιλιόμετρα”.

 

Ανδρέας Αρώνης (πρόεδρος Νέας Κορώνης)

“Αυτός ο δρόμος που βρίσκεται σε ιδιότυπο καθεστώς (μισός στον Δήμο Μεσσήνης και ο άλλος μισός στον Δήμο Πύλου - Νέστορος) πάσχει. Τον χρησιμοποιούν 5 χωριά, αλλά είναι πολύ σημαντικός, γιατί εξυπηρετεί τη Φοινικούντα. Το GPS σε πάει από κει. Σε ένα τέταρτο με 50 χιλιόμετρα ταχύτητα είσαι στη Φοινικούντα.

Προσπαθούμε από το 2019. Εχει ξεκινήσει μια μελέτη, αλλά δεν νομίζω να είναι ολοκληρωμένη. Πρέπει να δει και τα αποστραγγιστικά ζητήματα, υπάρχουν νερά που πέφτουν στον δρόμο. Είναι μεγάλο πρόβλημα. Τα τελευταία 20 χρόνια είναι μόνιμη αυτή η κατάσταση. Πρέπει να γίνει σοβαρό έργο. Είχαν δεσμευτεί οι δύο δήμαρχοι. Πέρα από την κίνηση προς και από τη Φοινικούντα, αυτός ο δρόμος σε πάει στο μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων στο Χωματερό, για την ανακαίνιση του οποίου δαπανήθηκαν 300.000 ευρώ”.

 

Αδάμ Τσαμπούκος (πρόεδρος Φαλάνθης)

“Υπάρχει πρόβλημα μεγάλο με τον δρόμο που είναι ευρείας κυκλοφορίας, καθώς εξυπηρετεί την κίνηση προς και από τη Φοινικούντα. Ο μισός ανήκει στον Δήμο Μεσσήνης και ο άλλος στον Δήμο Πύλου - Νέστορος. Μέχρι και το GPS σε αυτόν τον δρόμο σε κατευθύνει. Ξένοι,  επισκέπτες και ντόπιοι απ’ αυτόν εξυπηρετούνται. Γι’ αυτό είναι επείγον, άμεσα πρέπει να γίνει έργο ασφαλτόστρωσης και ουσιαστικής βελτίωσης. Είπαν ότι θα προχωρήσουν μελετητική διαδικασία.

Εχουν ρίξει άσφαλτο μόνο μία φορά. Εχει λακκούβες και είναι επικίνδυνο για όποιον περνάει. Οσοι ξέρουν την κατάστασή του, δεν περνούν από κει. Πάνε από το Χαρακοπιό, γύρω - γύρω. Αυτή η κατάσταση είναι η αλήθεια, η πραγματικότητα. Δεν κάνουμε πολιτική”.

 

Κώστας Μαλιώτης (δημοτικός σύμβουλος Μεσσήνης  κάτοικος Νέας Κορώνης)

“Υπήρχε δέσμευση από την πρώην πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με δεδομένο ότι είναι ένας δρόμος μεγάλης κυκλοφορίας που συνδέει τη Νέα Κορώνη με Χωματερό, όπου έχει γίνει η αναστήλωση και η ανάδειξη του μοναστηριού Κριβιτσιανή Αγίων Θεοδώρων με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ. Ακόμη, συνδέει Καπλάνι, Ζιζάνι, Εξοχικό, Γριζόκαμπο και την ξακουστή τουριστική περιοχή της Φοινικούντας. Είναι για δύο βασικούς λόγους, πολιτιστικούς και οικονομικούς, που επιβάλλονται τα τεχνικά και η ασφαλτόστρωση. Οι οδηγοί αναγκάζονται να κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς για να αποφύγουν τις σπαρτές λακκούβες κα γίνονται συχνά μικροατυχήματα και τραυματισμοί. Οι προσπάθειες μου (την περασμένη αυτοδιοικητική περίοδο), που δεν ήταν και δεν είναι οι μοναδικές, δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το αυτοκίνητο της φωτογραφίας που κάηκε, είναι αποτέλεσμα του κακού οδοστρώματος σε αυτόν τον δρόμο. Η σημερινή 15/2/2024 κάλυψη με πίσσα στις λακκούβες είναι σαν να βάζουμε τσιρότο στον καρκίνο”.