Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024 08:50

Ενα χρόνο πίσω το αντιπλημμυρικό στον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο

Ενα χρόνο πίσω το αντιπλημμυρικό στον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Ενα χρόνο πίσω πάει η ολοκλήρωση του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου στον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο της Καλαμάτας, στα Γιαννιτσάνικα, από τον “Μορέα”. Αντί να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2024, πάει για το τέλος του 2025.

Και αυτό γιατί έχουν καθυστερήσει δραματικά οι απαλλοτριώσεις στο ρέμα Κερεζένια, οι οποίες αναμένονταν το 2023 και σχεδόν ένα χρόνο μετά δεν υπάρχει η εισήγηση - πρόταση του ορκωτού εκτιμητή του Δημοσίου για την προσωρινή τιμή μονάδας των εκτάσεων που θα απαλλοτριωθούν, προκειμένου στη συνέχεια να οριστεί δικάσιμος και το δικαστήριο να την καθορίσει.

Αποτέλεσμα αυτής της αδικαιολόγητης καθυστέρησης είναι να χαθεί το φετινό καλοκαίρι, όπου προβλεπόταν να γίνουν οι εργασίες στο ρέμα Κερεζένια. Εργασίες που επιβάλλεται να γίνουν καλοκαιρινή περίοδο για λόγους ασφαλείας.

Οι εργασίες στο ρέμα Κερεζένια έχουν εκτιμηθεί πως θα διαρκέσουν 4 μήνες από την έναρξή τους, για να ολοκληρωθούν.

Αυτή την περίοδο συνεχίζονται και ολοκληρώνονται οι εργασίες στο τμήμα, όπου ο κλειστός αγωγός που μεταφέρει τα νερά από τα ρέματα Πολιτέικο Ι και ΙΙ μπαίνει μέσα στον περιφερειακό, στο ύψος της γέφυρας (άνω διάβαση), μεταξύ των κόμβων των οδών Κάλλας και Παπαφλέσσα. Στο σημείο αυτό έχουν εφαρμοστεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και η κυκλοφορία και για τα δύο ρεύματα διεξάγεται  απ’ αυτό προς τη Μάνη.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνουν εκεί εργασίες οδοστρωσίας και ασφαλτικών και το τμήμα αυτό του περιφερειακού θα παραδοθεί κανονικά στην κυκλοφορία στις αρχές Ιουλίου.

Μετά τις εργασίες ελαφράς εκβάθυνσης και διαπλάτυνσης στο ρέμα Κερεζένια (θα γίνει 12 μέτρα πλάτος), για να ολοκληρωθεί το αντιπλημμυρικό, θα πρέπει να γίνουν και οι εργασίες σύνδεσης των ρεμάτων Πολιτέικο Ι και ΙΙ με τον κλειστό αγωγό.

Να υπενθυμίσουμε ότι το αντιπλημμυρικό έργο στον περιφερειακό, στην ανατολική περιοχή της Καλαμάτας, περιλαμβανόταν στη χρηματοδότηση των 79 εκ. ευρώ, που αφορούσε το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στο Νέδοντα, το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα λόγω αρχικά της μη έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των μεγάλων αντιδράσεων που υπάρχουν για τις παρεμβάσεις που προβλέπει.

Το αντιπλημμυρικό στον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο αφορά τη μεταφορά των νερών από τα ρέματα Πολιτέικο Ι και ΙΙ στο ρέμα Κερεζένια, μέσω του οποίου θα καταλήγουν στη θάλασσα.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 17,4 εκ. ευρώ, εντάσσεται στα συμπληρωματικά έργα της σύμβασης παραχώρησης και η συμβατική προθεσμία υλοποίησής του είναι 24 μήνες, έως το τέλος του 2024. Προθεσμία που, όπως επισημάναμε, δεν πρόκειται να τηρηθεί μετά τη μεγάλη καθυστέρηση των απαλλοτριώσεων στο ρέμα Κερεζένια.

Το έργο είναι συνολικού μήκους 2,5 χιλιομέτρων και τα 1,2 είναι κλειστό, ο αγωγός που από τα δύο ρέματα θα οδηγεί τα νερά στο Κερεζένια. Από ένα σημείο του κλειστού αγωγού θα μπορεί να μπει σε αυτόν μεγάλο μηχάνημα, για να τον καθαρίζει.

Στα ρέματα Πολιτέικο Ι και ΙΙ σε 200 μέτρα μήκος ανάντι προβλέπονται διευθετήσεις, εκβαθύνσεις, καθαρισμοί και λεκάνες απορροής, για να συγκρατούνται φερτά υλικά.

 

ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ - ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΚΙΝΓΚ

Οπως είναι σήμερα ο κλειστός αγωγός του έργου δίπλα στον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο, μπορεί να διαμορφωθεί και να αξιοποιηθεί ως πεζόδρομος - ποδηλατόδρομος, που θα συνδέσει την περιοχή με το Ανατολικό Κέντρο (παλιό στρατόπεδο).

Ακόμα, στο ρέμα Κερεζένια που στις εκβολές του, στην Παραλία, χρησιμοποιείται τα καλοκαίρια ως πάρκινγκ για τους λουόμενους (αυτό θα τελειώσει με το έργο), πρέπει να εξεταστεί από τον Δήμο Καλαμάτας η περίπτωση του σκεπάσματος και της δημιουργίας πάρκινγκ σε μια απόσταση 50 μέτρων.

 

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΟ ΣΤΟ ΠΗΔΗΜΑ

Η συγκεκριμένη εργολαβία περιλαμβάνει παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας και στο Πήδημα, που έχουν προγραμματιστεί στα ρέματα Μαζιά και Μουγγός, πάνω από τον αυτοκινητόδρομο και κάτω απ’ αυτόν προς τον ποταμό Αρι. Πρόκειται για έργο ανοιχτό, που θα συγκεντρώνει τα νερά από τα δύο ρέματα και θα τα οδηγεί στον ποταμό Αρι, που πέρα από τις διαπλατύνσεις και τους καθαρισμούς, προβλέπει νέα μεγαλύτερη γέφυρα στον επαρχιακό δρόμο Πηδήματος - Αρφαρών, δίπλα από την ταβέρνα “του Μένη” που είχε υποστεί σοβαρές ζημιές στις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2016.

Να επισημάνουμε ότι και για το έργο στο Πήδημα απαιτούνται απαλλοτριώσεις, που σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, δεν έχουν προχωρήσει.