Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024 08:41

Με καθυστέρηση προχωρά το αντιπλημμυρικό στα Γιαννιτσάνικα

Με καθυστέρηση προχωρά το αντιπλημμυρικό στα Γιαννιτσάνικα

Αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025.

Προχωράει το αντιπλημμυρικό έργο στον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο της Καλαμάτας, στα Γιαννιτσάνικα, από τον “Μορέα”, με τη μεγάλη, όμως, εκκρεμότητα των απαλλοτριώσεων στο ρέμα Κερεζένια να παραμένει. Εκκρεμότητα που δεν επέτρεψε να γίνουν εργασίες σε αυτό, το φετινό καλοκαίρι και το σημαντικό έργο πάει σχεδόν ένα χρόνο πίσω και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025.

Το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο τμήμα, όπου ο κλειστός αγωγός που μεταφέρει τα νερά από τα ρέματα Πολιτέικο Ι και ΙΙ μπαίνει μέσα στον περιφερειακό, στο ύψος της γέφυρας (άνω διάβαση), μεταξύ των κόμβων των οδών Κάλας και Παπαφλέσσα. Με την ολοκλήρωσή τους έγινε άρση των προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που είχαν εφαρμοστεί και η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα του περιφερειακού διεξάγεται  πλέον κανονικά.

Οσον αφορά τον κλειστό αγωγό που κατασκευάζεται δίπλα στον περιφερειακό από την ανατολική πλευρά, έχει μείνει μόνο ένα κομμάτι 40 περίπου μέτρων, για να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο κεντρικό αυτό τμήμα του έργου.

Για το κρίσιμο ζήτημα των απαλλοτριώσεων στο Κερεζένια και σε μικρά τμήματα των ρεμάτων Πολιτέικο Ι και ΙΙ, ενημερωθήκαμε ότι έγιναν οι εκτιμήσεις των τιμών από τον ορκωτό εκτιμητή του Δημοσίου. Τώρα πρέπει να καθοριστεί η δικάσιμος, για να οριστεί από το δικαστήριο η προσωρινή τιμή μονάδας, ώστε στη συνέχεια να καταβληθεί το 70% των προβλεπόμενων αποζημιώσεων στους δικαιούχους ιδιοκτήτες. Επειδή τα ποσά δεν είναι μεγάλα, εκτιμάται ότι αν δεν υπάρξουν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, το ζήτημα των απαλλοτριώσεων μπορεί να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο δίμηνο του 2025.

Για λόγους ασφαλείας οι εργασίες στο ρέμα Κερεζένια επιβάλλεται να γίνουν καλοκαιρινή περίοδο και υπολογίζεται πως θα διαρκέσουν 4 μήνες από την έναρξή τους.

Για να ολοκληρωθεί το αντιπλημμυρικό έργο στον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο της Καλαμάτας, θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις και σε τμήματα 50 - 100 μέτρων στα ρέματα Πολιτέικο Ι και ΙΙ, για την προσαρμογή τους στον κλειστό αγωγό που είναι σχεδόν έτοιμος.

Το αντιπλημμυρικό στον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο αφορά τη μεταφορά των νερών από τα ρέματα Πολιτέικο Ι και ΙΙ με κλειστό αγωγό στο ρέμα Κερεζένια, μέσω του οποίου θα καταλήγουν στη θάλασσα.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 17,4 εκ. ευρώ, εντάσσεται στα συμπληρωματικά έργα της σύμβασης παραχώρησης και η συμβατική προθεσμία υλοποίησής του είναι 24 μήνες, έως το τέλος του 2024.

Γ.Σ.