Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024 09:21

Eργασίες στο δρόμο Καλαμάτα - Μεθώνη: Τα πρώτα χιλιόμετρα δίπλα στο Αεροδρόμιο

Eργασίες στο δρόμο Καλαμάτα - Μεθώνη: Τα πρώτα χιλιόμετρα δίπλα στο Αεροδρόμιο

 

Ο,τι μπορούν, όποια εργασία έχουν τη δυνατότητα να κάνουν, την κάνουν, τα συνεργεία της αναδόχου κοινπραξίας “ΙΝΤΡΑΚΑΤ - ΑΚΤΩΡ”, για το σημαντικό έργο του οδικού άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη.

Τα πρώτα χιλιόμετρα υλοποιούνται νότια της σιδηροδρομικής γραμμής στην ευθεία Ασπρόχωμα - Μεσσήνη και θα συνεχιστούν από την Ανάληψη προς τη Βελίκα, όταν κατατεθούν τα χρήματα των απαλλοτριώσεων για τις εκτάσεις γης, για τις οποίες υπάρχει προσωρινή τιμή μονάδας αποζημίωσης από το δικαστήριο.

Στο τμήμα μετά τον Ριζόμυλο οι πρώτες ουσιαστικές εργασίες αφορούν μεγάλες γέφυρες, που θα φτιαχθούν σε στροφές, εκτός του υφιστάμενου δρόμου πριν την Πύλο.

Ειδικότερα, ο καθαρισμός του χώρου νότια της γραμμής που ξεκίνησε από το ύψος του αεροδρομίου, στο σημείο προσωρινής στάθμευσης των αεροσκαφών πέρασε και την Καρυδιά (τον δρόμο προς την Μπιρμπίτα και τα καρτ) και συνεχίζει προς το Ασπρόχωμα. Εκεί, κάτω από τη γραμμή, θα δημιουργηθεί ο νότιος δίιχνος άξονας του δρόμου με κατεύθυνση από Μεσσήνη προς Καλαμάτα. Ο άξονας αυτός θα διαμορφωθεί εκεί που είναι ο δρόμος της περιοχής (μπροστά από μεταποιητικές μονάδες) και το αρδευτικό κανάλι του ΓΟΕΒ, το οποίο θα μεταφερθεί δίπλα στη γραμμή. Η κατασκευή του θα γίνει το επόμενο διάστημα, αλλά η λειτουργία του (η πλήρωσή του με νερό) θα καθυστερήσει, για να μην δημιουργηθούν προβλήματα άρδευσης των καλλιεργειών της περιοχής.

Ακόμα, στην Καρυδιά, όπου υπάρχει ένα σπιτάκι, δεν κατεδαφίστηκε για την ώρα, γιατί, όπως είπε  ο ιδιοκτήτης του στο συνεργείο της κοινοπραξίας, δεν έχει αποζημιωθεί.

Η εκτίμηση είναι ότι μέσα στον Αύγουστο θα κατατεθούν τα χρήματα των απαλλοτριώσεων (το 70% της προσωρινής τιμής μονάδας) για τα πρώτα 18 χιλιόμετρα του οδικού άξονα, μέχρι και μετά τη Βελίκα. Γι’ αυτό και αναμένεται να ενταθούν οι κατασκευαστικές εργασίες από τον Σεπτέμβριο.

Οσον αφορά την κατασκευή της νέας γέφυρας στον Πάμισο, που προβλέπεται να γίνει 100 μέτρα νότια από τη σημερινή, εξετάζεται η μελέτη του έργου ανάπλασης - αντιπλημμυρικής προστασίας του ποταμού που παραδόθηκε καθυστερημένα στην ανάδοχο κοινοπραξία, ώστε να “κουμπώσει” και να μην συγκρούεται με τη μελέτη για τη νέα γέφυρα.

Στο τμήμα Ριζόμυλος - Πύλος όπου οι απαλλοτριώσεις καθυστερούν, έχουν ξεκινήσει σε δημόσιες εκτάσεις και φτιάχνονται κιβωτοειδείς οχετοί. Εκεί το έργο θα ξεκινήσει με την κατασκευή της μίας από τις τρεις μεγάλες γέφυρες, που προβλέπονται να φτιαχθούν στο τμήμα με τις στροφές πριν την Πύλο. Ειδικότερα, αναμένεται να ξεκινήσει η θεμελίωση της μίας γέφυρας, ανοίγματος 200 μέτρων, που θα φτιαχθεί με προβολοδόμηση, στο σημείο που είναι το παλιό λατομείο.

 

Γ.Σ.