Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2024 16:31

Προγραμματική σύμβαση για αρδευτικό Τρικόρφου

Προγραμματική σύμβαση για αρδευτικό Τρικόρφου

 

Στη συνεδρίασή της Τρίτης 23 Ιουλίου, η Περιφερειακή Επιτροπή αποφάσισε την έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου, Δήμου Μεσσήνης και του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Αναπτυξιακή Μεσσηνίας Α.Ε. Α.Ο.Τ.Α» για την πράξη: «Μελέτη τροφοδοσίας του αρδευτικού δικτύου Τρίκορφου από την λιμνοδεξαμενή Τρίκορφου και ενοποίηση των υφιστάμενων μελετών τους».

Η συνεργασία των συμβαλλομένων στην προγραμματική σύμβαση αποβλέπει στην μελετητική ωρίμανση έργου, προς κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της ευρύτερης περιοχής του Τρικόρφου. Ειδικότερα προβλέπεται η ενοποίηση μελετών, που ήδη έχουν εκπονηθεί, για το αρδευτικό δίκτυο και τη λιμνοδεξαμενή Τρικόρφου, προκειμένου να ωριμάσει μελετητικά το έργο και να προωθηθεί προς ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Στα πλαίσια αυτά θα εκπονηθούν μελέτες υδραυλικές, ηλεκτρομηχανολογικές, στατικές, καθώς και φάκελος τροποποίησης περιβαλλοντικών όρων, όπως και τεύχη δημοπράτησης κατασκευής του έργου. Ο προϋπολογισμός της σύμβασης είναι 44.996,97 ευρώ, εκ των οποίων η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα συμβάλει με ποσό 34.900 ευρώ, ο Δήμος Μεσσήνης με ποσό 10.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας.

 Οι μελέτες που θα ενοποιηθούν είναι: α) οι μελέτες εγγειοβελτιωτικών υποδομών Τρικόρφου και β) οι μελέτες κατασκευής της λιμνοδεξαμενής Τρικόρφου.  Η μελέτη των εγγειοβελτιωτικών υποδομών είναι η παλαιότερη, ενώ το προηγούμενο έτος ολοκληρώθηκε μελετητικά η λιμνοδεξαμενή Τρικόρφου, στα πλαίσια προγραμματικής σύμβασης με προϋπολογισμό 124.868 ευρω, εκ των οποίων το ποσό των 110.000 ευρώ δαπανήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το ποσό των 14.868 ευρώ από το Δήμο Μεσσήνης.

Σκοπός της συνεργασίας αποτελεί η βελτίωση και αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών, η αξιοποίηση του υδατικού δυναμικού, η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, η ενίσχυση της βιωσιμότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και η ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.