Σάββατο, 07 Φεβρουαρίου 2015 12:22

Νέα παράταση για το γεφύρι της... Αρτας στο Νεοχώρι Ιθώμης

Νέα παράταση για το γεφύρι της... Αρτας στο Νεοχώρι Ιθώμης

Μέχρι το τέλος Ιουλίου πήρε παράταση από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το έργο κατασκευής της νέας γέφυρας στο Νεοχώρι Ιθώμης, στη Μαυροζούμενα, προϋπολογισμού 1,4 εκ. ευρώ.

Το έργο καθυστέρησε λόγω σοβαρών προβλημάτων στη μελέτη -με αποτέλεσμα να χρειαστούν νέα τοπογραφική αποτύπωση και μελέτη εφαρμογής-, των νερών των ποταμών της περιοχής (θέμα που ήταν γνωστό εξαρχής) και αρχαιολογικών ευρημάτων. Η αρχική προθεσμία του έργου έληγε στις 19 Σεπτεμβρίου, ενώ είχαν δοθεί και δύο παρατάσεις, έως το τέλος Σεπτεμβρίου και έως το τέλος του χρόνου.

Να υπενθυμίσουμε πως πέρα από τη γέφυρα 43 μέτρων πρέπει να φτιαχθεί δρόμος και από τις δύο πλευρές, συνολικού μήκους 350 μέτρων. Το έργο υλοποιείται με έκπτωση 37,92%.

Σύμφωνα με τους λόγους της νέας μεγάλης παράτασης που εισηγήθηκε η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, «το έργο δεν ήταν δυνατόν να κατασκευαστεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα (2013 - 2014), λόγω του ότι η κατασκευή των ακρόβαθρων και του φορέα της γέφυρας, μήκους 42 μέτρων περίπου, βρίσκεται εντός και παραπλεύρως της κοίτης των δύο μεγάλων συμβαλλόντων ποταμών, Πύρνακα και Μαυροζούμενας, οι οποίοι είναι ενεργοί ως προς την παρουσία υδάτων καθόλη τη διάρκεια του έτους. Το χειμώνα που μας πέρασε, ο όγκος και η στάθμη των υδάτων ήταν ιδιαίτερα υψηλή και ως εκ τούτου ήταν αδύνατον να ξεκινήσουν οι εργασίες πριν τον Ιούλιο του 2014». 

Ακόμα, αναφέρεται πως «στο ενδιάμεσο διάστημα διαπιστώθηκε αδυναμία χάραξης (οριζοντιογραφικά και υψομετρικά) της οδογέφυρας (χάραξη βάθρων κ.λπ.), διότι τα σχέδια της μελέτης είχαν εκπονηθεί αρκετά χρόνια πριν σε αυθαίρετο σύστημα συντεταγμένων και υπήρξε ασυμφωνία των σχεδίων μεταξύ τους (διαφορετικά υψόμετρα διατομών μεταξύ οριζοντιογραφίας, μηκοτομής και κατά πλάτος διατομών). Επίσης, υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις των στοιχείων της πολυγωνικής χάραξης».

Η Δ.Τ.Ε. ενημέρωσε, επίσης, ότι «κατά τη διάρκεια των εκσκαφών προέκυψαν α) αρχαιολογικά ευρήματα που είχαν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση των εργασιών, β) ύπαρξη βράχου που ήταν απαγορευτική από την αρχαιολόγο η οποιαδήποτε χρήση εκρηκτικών υλών, όπως προβλέπεται από τη μελέτη, οπότε για την εξόρυξη απαιτήθηκε χρήση υδραυλικής σφύρας (εργασία χρονοβόρα), γ) η ύπαρξη υπογείων υδάτων, τα οποία δυσχέραιναν τις εργασίες εκσκαφής και χρειάστηκαν αντλήσεις».

Τέλος, στην εισήγηση η υπηρεσία παρατηρεί ότι: «Η εργασία κατασκευής του φορέα της γέφυρας θα εκτελεστεί υπό κατάλληλες συνθήκες (ταπείνωση των υδάτων και περίοδο μη βροχοπτώσεων) και προβλέπεται να ξεκινήσει το Μάιο. Για τις εργασίες τοποθέτησης ικριωμάτων, οπλισμού, σκυροδέτησης, σκλήρυνσης του σκυροδέματος, προέντασης και αφαίρεσης των ικριωμάτων θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών».

 

Γ.Σ.