Δευτέρα, 05 Οκτωβρίου 2015 14:20

Στις 7 Οκτωβρίου στην Καλαμάτα: «Και τώρα τι; Από τη θεωρία στην πράξη»

Γράφτηκε από την

Στο πλαίσιο του KALAMATA:21

Με αφορμή το εργαστήριο πολιτών «Και τώρα τι; Από τη θεωρία στην πράξη» που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Οκτωβρίου στις 6 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, 4 έμπειροι εκπαιδευτές από την Αθήνα, την Place Identity και το Impact Hub Athens, θα έρθουν στην Καλαμάτα για να παρουσιάσουν τρόπους συμμετοχικού σχεδιασμού και ανάπτυξης μίας πόλης ή μιας γειτονιάς. Ας τους γνωρίσουμε καλύτερα.  

- Πείτε μας λίγα λόγια για την Place Identity, το Impact Hub, τις δράσεις σας και για εσάς.

«Η Place Identity αναπτύσσει δίκτυα ανθρώπων και έργων για την αναγέννηση των ελληνικών πόλεων και τόπων μέσα από τη συμμετοχή των πολιτών. Ιδρύθηκε το 2013 ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με σκοπό να υποστηρίξει άτυπες ομάδες και δράσεις που αναπτύσσονταν από το 2009, όπως οι εκθέσεις “Φαντάσου την πόλη”. Η Place Identity ειδικεύεται στη διοργάνωση εργαστηρίων πολιτών για τη συλλογική λήψη αποφάσεων για θέματα τοπικής και εθνικής κλίμακας αλλά και εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε μεθόδους συμμετοχικού σχεδιασμού. Παράλληλα, αναπτύσσει εκστρατείες ευαισθητοποίησης και προάσπισης θεσμικών αλλαγών, υλοποιεί συγκριτικές έρευνες, διοργανώνει διεπιστημονικά συνέδρια και συμπράττει με τεχνολογικούς οργανισμούς για τη δημιουργία εφαρμογών συμμετοχικής διακυβέρνησης. Το εγχείρημα ΠΕΔΙΟ_ΑΓΟΡΑ (www.pedio-agora.gr) εστιάζει στο συμμετοχικό σχεδιασμό έργων ανάπλασης για την πλατεία Βαρβακείου, ενώ το εγχείρημα ΣΥΝΤΑΓΜΑ 2.0 (www.syntagma.politeia2.org) επιχειρεί τη δημιουργία ενός νέου Συντάγματος για την Ελλάδα από τους πολίτες.

Το Impact Hub Athens είναι ένας συνεργατικός χώρος στο κέντρο της Αθήνας αλλά και μια κοινότητα ανθρώπων που εστιάζουν στην κοινωνική επιχειρηματικότητα και το θετικό αντίκτυπο. Αντίστοιχες τοπικές κοινότητες παγκόσμια συνδεδεμένες υπάρχουν σε άλλες 73 πόλεις, ενώ το παγκόσμιο δίκτυο Impact Hub αριθμεί 11.000 μέλη που δραστηριοποιούνται με βάση τις κοινές τους αξίες. Στο χώρο του  Ιmpact Hub Athens προσφέρουμε χώρους για συναντήσεις, εργασία και εκδηλώσεις, οργανώνουμε εργαστήρια, μαθήματα και συμμετοχικές δράσεις που υποστηρίζουν μία επιχείρηση από την ιδέα έως την υλοποίηση και την επέκτασή της σε άλλες χώρες».

- Τι σας φέρνει στην Καλαμάτα; Πώς προέκυψε η συνεργασία με το Γραφείο Υποψηφιότητας;

«Τον περασμένο Μάιο διοργανώσαμε στην Αθήνα μία τετραήμερη εκπαίδευση στο χώρο του Impact Hub Αthens με αντικείμενο σύγχρονες μεθόδους συμμετοχικού σχεδιασμού, συνεργασίας και στρατηγικής οργάνωσης ομάδων και οργανισμών. Συμμετείχαν πάνω από 60 πολίτες από 10 ελληνικές πόλεις. Ανάμεσά τους και τρεις εκπρόσωποι του Γραφείου Υποψηφιότητας από την Καλαμάτα οι οποίοι μοιράστηκαν τα σχέδια και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και αντάλλαξαν ιδέες και πρακτικές για να εξελίξουν τις συμμετοχικές διαδικασίες ενόψει της υποψηφιότητας KALAMATA:21. Η γνωριμία αυτή στάθηκε αφορμή για να συζητήσουμε περαιτέρω πιθανότητες συνεργασίας και να σχεδιάσουμε από κοινού το πρώτο εργαστήριο πολιτών για την πολιτιστική στρατηγική της Καλαμάτας». 

- Τι θα γίνει κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου στην Καλαμάτα;

«Το εργαστήριο εστιάζει στο ερώτημα “Και τώρα τι; Από τη θεωρία στην πράξη’’ και απευθύνεται τόσο στα μέλη των ομάδων εργασίας για την πολιτιστική στρατηγική της Καλαμάτας αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα παρουσιαστούν σύντομα οι προτάσεις των ομάδων εργασίας και θα διαμορφώσουμε λύσεις για συγκεκριμένες προκλήσεις με τακτικές εναλλαγές σε μικρές ομάδες. Με τη βοήθεια έμπειρων συντονιστών από την Αθήνα και με αξιοποίηση αντίστοιχων παραδειγμάτων από άλλες πόλεις, θα διερευνήσουμε στην πράξη νέους τρόπους συνεργασίας και υλοποίησης ιδεών». 

- Τι είναι τα εργαστήρια πολιτών και η συμμετοχική διαδικασία;

«Τα εργαστήρια πολιτών αποτελούν μια μορφή συμμετοχικής διαδικασίας. Πρόκειται για ένα δημιουργικό τρόπο διαβούλευσης σε φυσικό χώρο, εστιάζοντας σε γόνιμες συζητήσεις και θετικές λύσεις. Μέσα από μια απλή και κατανοητή μέθοδο δομημένου διαλόγου δίνεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εκφράζονται ελεύθερα σε μικρές ομάδες, να συζητούν σε βάθος και να αναδεικνύουν κοινές ανάγκες, ιδέες και προτάσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο».

- Τι οφέλη έχει μία επαρχιακή πόλη, όπως η Καλαμάτα, από τέτοιου είδους διαδικασίες;

«Η εξοικείωση με συμμετοχικές ανοικτές διαδικασίες διαβούλευσης μπορεί να αποτελέσει ένα κεκτημένο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί και για την επίτευξη άλλων δημόσιων δράσεων που απαιτούν συναίνεση και συνεργασία όλων των εκφάνσεων της κοινωνίας για να υλοποιηθούν αποτελεσματικά σε τομείς όπως η παιδεία, η υγεία, η τοπική αυτοδιοίκηση».

- Πώς βλέπετε εσείς την υποψηφιότητα της Καλαμάτας για Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2021;

 «Είναι πραγματικά συναρπαστικό το ότι οργανώθηκε για πρώτη φορά στην Καλαμάτα δημόσια διαβούλευση με συμμετοχή των πολιτών για την ανάπτυξη της πολιτιστικής στρατηγικής της πόλης και μάλιστα σε βάθος δεκαετίας. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι όχι μόνο σχηματίστηκαν 8 θεματικές ομάδες εργασίας, αλλά ότι τα μέλη τους εργάστηκαν εθελοντικά με δέσμευση και ενθουσιασμό και ανέπτυξαν σειρά προτάσεων ανά θεματική. Πέρα από τα φυσικά και πολιτισμικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Καλαμάτας, θεωρούμε ότι οι διατομεακές συνεργασίες και οι συμμετοχικές διαδικασίες που ενεργοποίησε το Γραφείο Υποψηφιότητας θα αποτελέσουν κλειδί στη διαδικασία επιλογής της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Αλλά και ανεξάρτητα από τη διεκδίκηση του τίτλου, είναι προφανές ότι οι ζυμώσεις αυτές μεταξύ δημόσιων φορέων, τοπικών επιχειρήσεων και κοινωνίας των πολιτών μπορούν να προκαλέσουν νέες δράσεις πολιτισμού με την ευρεία έννοια, αυτή που ωφελεί άμεσα την πόλη και τους πολίτες της».