Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2015 08:38

Με απόφαση Σπίρτζη 3 εκ. για μελέτες στον Πάμισο

Γράφτηκε από την
Με απόφαση Σπίρτζη 3 εκ. για μελέτες στον Πάμισο

Οι μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας του ποταμού Πάμισου από το φράγμα του Αρι έως τις εκβολές του στη θάλασσα και οι μελέτες περιβαλλοντικής αξιοποίησης εκβολών και παρόχθιας ζώνης μέχρι την είσοδο της Μεσσήνης, καθώς και της εκβολής στο Κουλντούκι, χαρακτηρίζονται ως μεγάλο και σύνθετο ειδικό έργο εθνικού επιπέδου.

Αυτό επισημαίνεται στην απόφαση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, με την οποία οι συγκεκριμένες μελέτες χρηματοδοτούνται με 3 εκ. ευρώ.

Με την απόφαση οι μελέτες εντάσσονται στον προγραμματικό σχεδιασμό του υπουργείου, «προκειμένου να προωθηθούν οι διαδικασίες για το έργο (μελέτες, απαλλοτριώσεις, περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και, ύστερα από τις εγκρίσεις, οι διαδικασίες δημοπράτησης της κατασκευής)».

Για τις παρεμβάσεις που θα μελετηθούν, σημειώνεται:

«Πρέπει να βελτιωθεί ο υφιστάμενος κυματοθραύστης για την προστασία της περιοχής της εκβολής του ποταμού και να κατασκευαστεί πεζογέφυρα που να ενώνει τη δυτική όχθη της Καλαμάτας με την ανατολική όχθη της Μεσσήνης. Το παραπάνω έργο θα συνδέσει άμεσα την κωμόπολη της Μεσσήνης με την πόλη της Καλαμάτας και είναι διαδημοτικό έργο μεγάλης σημασίας, αφού στη Μεσσήνη υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης, ο οποίος είναι σημαντικότατο αρχαιολογικό εύρημα λόγω του μεγέθους του και της εξαιρετικής του κατάστασης, ο οποίος αποτελεί σημείο παγκόσμιας προβολής της για την Μεσσηνία.

Πρέπει να μελετηθούν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και περιβαλλοντικής αξιοποίησης της εκβολής του αντιπλημμυρικού αύλακα στο Κουλντούκι Μπούκας Μεσσήνης (προστασία των ακτών κτλ).

Με την ολοκλήρωση της εκπόνησης της μελέτης, πρόκειται να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πακέτο μελετών για τη διευθέτηση, οριοθέτηση του Πάμισου ποταμού στη Μεσσήνη από το φράγμα Αρι μέχρι τις εκβολές του στη θάλασσα, μήκους περίπου 9 χλμ. Επίσης, θα μελετηθεί η περιβαλλοντική ανάδειξη και αξιοποίηση της περιοχής».


NEWSLETTER