Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2016 16:50

Διάνοιξη της Μπουλούκου για τα λεωφορεία σχεδιάζει ο Νίκας

Διάνοιξη της Μπουλούκου για τα λεωφορεία σχεδιάζει ο Νίκας

Θα κλείσει η νησίδα της Αρτέμιδος στο ύψος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ. Αυτό, το αυτονόητο, αποφάσισε χθες το μεσημέρι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας, απορρίπτοντας το αίτημα του ΚΤΕΛ να παραμείνει ανοιχτή και με τη λειτουργία του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου και την αναβάθμιση της Αρτέμιδος ως κύριας εισόδου κι εξόδου της Καλαμάτας.

Ομως, για να λυθεί το πρόβλημα με την έξοδο των λεωφορείων από το σταθμό στην Αρτέμιδος, η δημοτική αρχή σχεδιάζει τη διάνοιξη της Μπουλούκου, ώστε τα λεωφορεία να βγαίνουν στην Αρτέμιδος μέσω της Μπουλούκου και της Λεΐκων, στο φανάρι του 5ου Δημοτικού Σχολείου.

Οι σύμβουλοι της μειοψηφίας εξέφρασαν επιφυλάξεις και φόβους για κυκλοφοριακό έμφραγμα στην Αρτέμιδος κι επέκριναν τη δημοτική αρχή για τη μη σύνταξη κυκλοφοριακής μελέτης της πόλης.

Ειδικότερα στη χθεσινή συνεδρίαση, ο αντιδήμαρχος - πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Καραγιάννης ενημέρωσε ότι η παρέμβαση στην Αρτέμιδος θα ολοκληρωθεί με τη β’ φάση του έργου των 800.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το δάνειο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Εισηγήθηκε να κλείσει η νησίδα, να μην μείνει ανοιχτή, να πηγαίνουν τα λεωφορεία από τον κυκλικό κόμβο του "Μορέα". Εξήγησε πως «υπάρχει πρόβλημα στην έξοδο, όπως βγαίνουν τα λεωφορεία στην Αρτέμιδος κλείνει το ρεύμα καθόδου. Υπήρχε και τώρα το πρόβλημα» και πρότεινε «να βάλουμε ένα προειδοποιητικό φανάρι στην κάθοδο». Πληροφόρησε ότι «προχωράει η πράξη αναλογισμού για διάνοιξη της Μπουλούκου, ώστε να βγαίνουν στην Μπουλούκου τα λεωφορεία και μέσω της Λεΐκων, στο φανάρι του 5ου Δημοτικού, να βγαίνουν στην Αρτέμιδος». Υπολόγισε στα 100.000 ευρώ την αποζημίωση για τη διάνοιξη και άλλα 100.000 ευρώ για το έργο. Ενημέρωσε ότι «θα κάνουμε συμπληρωματική σύμβαση για την παρέμβαση στην Αρτέμιδος, δεν ξέρουμε όμως το χρόνο ολοκλήρωσής της».

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης παρατήρησε ότι «δεν υπάρχει κυκλοφοριακή μελέτη να μας λέει πώς θα γίνεται η κυκλοφορία» και πρόσθεσε: «Εχετε δει πώς θα διοχετευτεί η κίνηση στην Αρτέμιδος; Τώρα με τη λειτουργία του κόμβου θα υπάρχει μποτιλιάρισμα».

Ο κ. Καραγιάννης απάντησε ότι «θα είναι ελεύθερα τα ρεύματα ανόδου και καθόδου στην Αρτέμιδος. Και στο παλιό ΚΤΕΛ κάναμε παρέμβαση και βελτιώθηκε η κατάσταση. Δεν θα παρκάρουν στην Αρτέμιδος, θα υπάρχει ροή. Με την νέα τάξη πραγμάτων θα βελτιωθεί η κατάσταση».

Ο κ. Μάκαρης επεσήμανε πως «πρέπει να γίνει κυκλοφοριακή μελέτη για να γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις».

Ο σύμβουλος της "Αλλαγής" Γιάννης Χριστόπουλος σημείωσε ότι «η δημοτική αρχή στο κυκλοφοριακό πορεύεται βλέποντας και κάνοντας. Δεν υπάρχει γενικότερος σχεδιασμός» και ζήτησε: «Να μην βγαίνουν όλοι στην Αρτέμιδος από τον περιφερειακό. Να βγαίνουν στον κόμβο Καρέλια, στην Αθηνών και στη Νέα Είσοδο. Φαίνεται η ανάγκη κυκλοφοριακής μελέτης. Φοβάμαι την Αρτέμιδος».

Ο επικεφαλής της "Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών" Μιχάλης Αντωνόπουλος παρατήρησε πως «έχουν γίνει όλα λάθος στη συγκεκριμένη περιοχή. Δεν θα λύσετε τα προβλήματα, όπως τα έχετε σχεδιάσει. Είναι αποτυχημένο το έργο».

 

Γ.Σ.